
Rumunija - Salată de vinete
Sastojci:
3 patlidžana srednje veličine
70ml suncokretovog ulja
1 mali luk, mljeven ili sitno isjeckan
1 čehno bijelog luka
1/2 šolje majoneze
so i biber
sjeckani paradajz i tvrdo kuhano jaje za ukrašavanje.
Priprema:
Izbockajte patlidžan viljuškom i propržite kratko. Uklonite kožu od patlidžan, iscijedite gorke sokove, i usitnite ga fino nožem dok ne liči na pastu. U veliku posudu kombinirjate sjeckani patlidžan sa uljem, majonezom, lukom i bijelim lukom, te začinite sa biberom i soli. Pastu ukrasite sa svježim povrćem, kiselim krastavcima, i kuhanim jajima.
Ovaj namaz se jede hladan na kriški heljba kao predjelo.
Albanija - Albanska pita
Sastojci:
1 kg brasna
vrele vode za zamjesit
so
250 gr maslaca ili margarina
sira ,kajmaka po zelji
Priprema:
Brašno so i vrela voda se zamjesi ali ne rukom nego drvenom ili metalnom kašikom, kad se malo ohladi onda se mjesi rukom. Tijesto treba biti srednje tvrdo. Kad ste već oblikovali tijesto u loptu odmah ga dvojite na male kolačiće veličine srednje mandarine. Onda se svaka loptica oklagijom razvlači u koru prečnika oko 20 cm.
Razvlače se sve do zadnje, nakon čega se slažu jedna na drugu premazivajući između svake po 10 kora i tako kad ih sve složite jednu na drugu onda razvlačiteda budu veličine tepsije. U premazanoj tepsiji br 40 premažite i odozgo sa rastopljenim maslacem kojim ste premazivali kore. Pecite u zagrijanoj pećnici na 250C* dok dobro ne porumeni. Izvadite pitu iz pecnice. Kad se malo ohladi rukama se dvoji i rasprača. Na kraju se pospes mrvljenim sirom i kajmakom.
Posluživanje:
Služi se uz jogurt ,kiselo mlijeko a može i uz čašu rasola.