19. 06. 2016 - 18:30
TRADICIONALNA JELA Rumunija vs Albanija
907
Shares
TRADICIONALNA JELA Rumunija vs Albanija

ZAKUHALO SE

TRADICIONALNA JELA Rumunija vs Albanija

19. 06. 2016 - 18:30
0
Shares

Rumunija - Salată de vinete

Sastojci

3 patlidžana srednje veličine

70ml suncokretovog ulja

1 mali luk, mljeven ili sitno isjeckan

1 čehno bijelog luka

1/2 šolje majoneze

so i biber

sjeckani paradajz i tvrdo kuhano jaje za ukrašavanje.

Priprema:

Izbockajte patlidžan viljuškom i propržite kratko. Uklonite kožu od patlidžan, iscijedite gorke sokove, i usitnite ga fino nožem dok ne liči na pastu. U veliku posudu kombinirjate sjeckani patlidžan sa uljem, majonezom, lukom i bijelim lukom, te začinite sa biberom i soli. Pastu ukrasite sa svježim povrćem, kiselim krastavcima, i kuhanim jajima. 

Ovaj namaz se jede hladan na kriški heljba kao predjelo.

13453232-265515077142147-827971552-o

Albanija - Albanska pita

Sastojci:

1 kg brasna

vrele vode za zamjesit

so

250 gr maslaca ili margarina

sira ,kajmaka po zelji

Priprema:

Brašno so i vrela voda se zamjesi ali ne rukom nego drvenom ili metalnom kašikom, kad se malo ohladi onda se mjesi rukom. Tijesto treba biti srednje tvrdo. Kad ste već oblikovali tijesto u loptu odmah ga dvojite na male kolačiće veličine srednje mandarine. Onda se svaka loptica oklagijom razvlači u koru prečnika oko 20 cm.

Razvlače se sve do zadnje, nakon čega se slažu jedna na drugu premazivajući između svake po 10 kora i tako kad ih sve složite jednu na drugu onda razvlačiteda budu veličine tepsije. U premazanoj tepsiji br 40 premažite i odozgo sa rastopljenim maslacem kojim ste premazivali kore. Pecite u zagrijanoj pećnici na 250C* dok dobro ne porumeni. Izvadite pitu iz pecnice. Kad se malo ohladi rukama se dvoji i rasprača. Na kraju se pospes mrvljenim sirom i kajmakom.

Posluživanje:

Služi se uz jogurt ,kiselo mlijeko a može i uz čašu rasola.

albansko-jelo

Učitaj još novosti