18. 06. 2016 - 19:30
TRADICIONALNA JELA Portugal vs Austrija
907
Shares
TRADICIONALNA JELA Portugal vs Austrija

ZAKUHALO SE

TRADICIONALNA JELA Portugal vs Austrija

18. 06. 2016 - 19:30
0
Shares

Portugal - Pastel de Belem

Sastojci za tijesto

300 gr brašna

250 gr margarina

so i voda

za kremu

1/2l mlijeka

9 žumanaca

10 kašika šećera

1 kašika brašna

1 kašika gustina 

2 šipke vanilije (opcionalno)

korica 1 limuna

2 kasicice extrakta vanilije ili vanil-šećer

nekoliko kapi žute boje (opcijski)

Priprema

Tijesto: Pomiješati brašno, so i vodu (koliko je potrebno da se napravi tijesto), sve lijepo umijesiti. 
Margarin podijeliti na 3 dijela. Masu razviti, pa na nju staviti 1/3 margarina i uviti u rolnu, pa zatim opet razviti i tako jos dva puta. 
Sve lijepo umijesiti i ostaviti da odstoji 20 min.

Zatim sjeći masu na kvadrate od oko 2 cm debljine pa ih stavljati u modle dijametra od oko 8 cm.

Krema: Žumance umutiti s šećerom i nekoliko kapi žute boje (opcijski), dodati cimet, limunovu koricu, brašno, gustin i extrakt vanilije pa staviti u šerpicu, 
i kuhati na pari (u većoj posudi s vodom).

Sve kuhati na tihoj vatri (na pari) dok se ne zgusne i ne dobije nešto nalik engleskoj kremi.

Time se pune “korpice” a zatim se stavljaju u rernu i peku se na 180 stepenin dok se sasvim ne stegnu i ne stvori tamnija korica.

13467553-264866630540325-890686859-o

Austrija - Wiener Saftgulasch - Bečki gulaš sa knedlama

Sastojci:

800g govedina za gulaš ( vrat, leda, moze mijesano)

3 luka

3-4 kašike crvena mljevena paprika

2 kašičice ljute crvene mljevene paprike

50ml vinski bijeli ocat

3 bijela luka

suncokretovo ulje

2 kašičice kima u prahu

3 lovorova lista

2 kašičice mažurana

2 kašike koncentrirane rajčice

tanko oguljena korica od 1 limuna

2 kocke ili 1 kašika goveđe kocke za juhu, ili u prahu

1 litra voda

2 kašičice svježe mljevenog bibera

so

Semmelknoedel - knedle od kruha

4-5 kriški suhi bijeli hljeb

2 jaja

3 kašike griza

3 kašike naribanog polutvrdog sira 

300ml mlijeka

3 kašike brašna

1/2 kašičice muškatnog oraščića

1/2 kašičice kima

3-4 kašike peršuna

1/2 luk

suncokretovo ulje

so, biber

Priprema

Koristiti veći lonac, dodati ulje toliko da pokrije dno. Kad je ulje vruće dodati meso narezano na male komade. Nemojte dodati odjednom sve meso nego proporžite dio po dio. Stavr je u tome ako dodate odjednom svu količinu mesa, ono ce isputiti vodu i onda će se meso kuhati a ne pržiti. Zato propržite u dva tri puta. Pržiti oko 1-2 minute da meso potamni ali samo izvana.  Izvaditi na tanjir.
U isto ulje sada dodati nasjeckani luk. Na srednjoj temperaturi pržiti luk 10 minuta. Luk mora dobiti lijepu svjetlo smeđu boju. Pazite da temperatura nije previsoka da luk ne zagori. Nikako nemojte pržiti manje od 10 minuta. Povremeno miješati. Dodati koncentriranu rajčicu i kim i popržiti jos 30 sekundi.  Vratiti meso nazad u lonac i promiješati sa lukom.

Dodati vodu u kojoj ste otopili goveđe kocke za juhu zajedno sa ocatom. Promiješati. Sada dodati sve ostale sastojke osim limunove korice i bijelog luka i dobro promiješati.
Kuhati na laganoj vatri sat i po. Povremeno provjeriti ako treba dodati vode. Zadnjih 15 minuta dodati sitno nasjeckanu limunovu koricu i bijeli luk. Malo probati da odlucite ako treba dodati soli. Koricu od limuna ogulite sa nožićem za krumpir, treba biti vrlo tanko i zatim jako sitno narezati.

Kad je gotovo, meso se mora lagano raspadati pod pritiskom viljuške. Umak mora biti gust, ako je pregust dodati vode i prokuhati 2-3 minute, ako je prerijetko, NIKAKO nemojte dodavati brasno da bi se zgusnulo, samo produžite vrijeme kuhanja i nemojte poklopiti. Ostaviti gulaš da odstoji 20-30 minuta prije serviranja.

Knedle

Raskomadati kruh na male komade , staviti u dublju zdjelu i preliti sa toplim mlijekom. Ostaviti da upije 15-20 minuta. U tavi popržiti luk sitno nasjeckan i zatim dodati u kruh i mlijeko. Promiješati. Sada dodati jaja, peršun, naribani sir,  kim i muškantni oraščić. Malo posoliti i pobiberiti. Dobro promiješati. Dodati griz i nastaviti miješati.  Dodati brašno po potrebi koliko treba da se dobije gusta smjesa. Knedle se rade tako da se sa rukama oblikuju loptice. Stavljati sa velikom kašikom u zakuhalu vodu. Kada isplivaju na površinu kuhati 2-3 minute i zatim stavljati ocjeđene na tanjir.

wiener-saftgulasch-becki-gulas-sa-knedlama-6f1f8aef221fa3b5b9abfd597dbcbd97-view-l

Učitaj još novosti