
Island - Islandska supa sa ribom i povrćem
Sastojci za 4 osobe:
Bakalar filet, 600 g
Smrznuta mješavina povrća 450 g (mrkva, brokula i cvjetača )
2 režnja bijelog luka
1l vode
1dl zobenog vrhnja
1 luk, sitno nasjeckati
4-5 krompira, narezati na kockice
1 kašičica limunovog soka
majčina dušica, svježi peršun
sol, biber
ulje
Priprema:
U većoj posudi na ulju pirjati luk i krumpir. Dodati bijeli luk, majčinu dušicu i vodu pa kuhati 10 min. Potom dodati mješavinu povrća te kuhati 5 minuta. Manje komade bakalara dodati u supu, začiniti limunovim sokom, umiješati zobeno vrhnje i kuhati 5-7 min. Servirati sa svježim peršunom i kockicama preprženog kruha.
Mađarska - Pileći paprikaš
Sastojci:
1,5 kg piletine
500 g crvenog luka
2-3 (15 g) režnjeva bijelog luka
175 g mrkve
150 g ajvara
0,8 l pasiranih paradajza (gustog sosa bez koštica)
0,8 l slatko vrhnje
1 dl bučino ulje
2-3 (30 g) kašike vegete
2 kašike (15 g) slatke mljevene paprike
2 kašike (30 g) koncentrata od rajčice
1-2 ljute papričica
1 kašika peršuna
Priprema:
Pileće meso odvojite od suvišnih kosti i kožice sa masnoćom. Masnoću, kosti kožice ne bacajte trebaju nam za kasnije.
Piletina
Kosti (kost sa vrha batka i kost sa dna dobatka) stavimo u 1,2 l vode i iskuhamo u ekspres loncu 60 minuta (ovo možete napraviti ili prije same pripreme ili za vrijeme dok se prži luk). Ako kuhate u običnom loncu, juha je gotova kada se kosti raspadaju kao papir, ocijedimo je i stavimo na stranu. Kožice i masnoću lagano prepržite dok ne otpuste sav saft iz sebe, dobro ih istisnite i u masnoću dodajte ulje od buće. Na to ubacite nasjeckani crveni luk, promiješajte. Lagano pržite dok luk skroz ne omekša i ne počne se raspadati. Sve mora izgledati kao da je malo zagoreno, ali u tom zagorenom se kriju najbolje arome luka i ulja. To daje slatkasti okus. Na isprženi luk dodajte ribanu mrkvu i pržite 1-2 minute da mrkva omekani. Nemojte dodavati mrkvu skupa sa lukom, jer se zbog tekućine iz mrkve luk ne isprži kako treba. Na omekšalu mrkvu dodajte ajvar i koncentrat od rajčice. Propržite opet da se ajvar i malo zapeče. Tada dodajte nasjeckani bijeli luk, kratko popržite samo da bijeli luk zamiriše.
Podlijemo sve sa pilećom juhom i pasiranim paradajzom, dodamo ljute papričice, vegetu i crvenu mljevenu papriku. Dobro promješajte i kuhajte poklopljeno na laganoj vatri 45 minuta. Svakih 5-6 minuta sve dobro, do dna, promiješajte. Pokupite suvišnu masnoću sa površine. Uzmite štapni mikser i sve dobro izmiksajte. U izmikasno povrće i juhu za pileći paprikaš stavite pileće meso. Kuhajte još 30-45 (ovisno o mesu). Također miješajte, do dna, svakih 5-6 minuta. Umutimo vrhnje sa malo umaka od paprikaša u posebnoj posudi sa strane, da bi izbjegli sttvaranje grudica. Umutite vrhnje u paprikaš i neka ključa 2-3 minute, dodajte peršin i pileći paprikaš je gotov. Maknite ga na stranu.
Pileći paprikaš ostavite još jedno 30 min. i tad je spreman za posluživanje.
Za prilog možete poslužiti sve vrste tjestenine. Višak se dobro smrzava. Ako se meso pojede, smrznite samo umak pa nabrzinu propržite malo mljevenog mesa, umak iz škrinje gore i imate brzi i fini obrok.