18. 06. 2016 - 13:44
TRADICIONALNA JELA Belgija vs Irska
907
Shares
TRADICIONALNA JELA Belgija vs Irska

ZAKUHALO SE

TRADICIONALNA JELA Belgija vs Irska

18. 06. 2016 - 13:44
0
Shares

Belgija - Liege salata

Sastojci:

2 kilograma krompira

2 kilograma svježih mahuna

slanina (ili neko drugo meso)

3 mala luka

2 šoljice balsamika 

sol i biber po ukusu

Priprema

Stavite krompir u posudu i napunite sa dovoljno vode da ga pokrije i kuhati dok ne omekša. U drugom loncu stavite da prokuha voda i dodajte grašak, te kuhajte oko 5 minuta. Propržite slaninu (možete i salamu ili kobasicu) u velikom tiganju na srednjoj vatri te izvadite kada dbalsamiko u tiganj i miješajte. U veliku posudu stavite mahune, krompir, luk i meso i pospite pripremljenim balsamicom. Posolite i pobiberite po želji.

13479778-264727723887549-362731583-n
Irska - Krompir na irski način

Sastojci:

800 gr krompira

5 kriški tost-hljeba

1 crni luk

2 jaja

120 gr brašna (može i više)

2 l bistre supe

1 vezica peršuna

sos koji je ostao od pečenja mesa

so po želji

Priprema:

Skinuti koru tost hljebu i staviti u vodu da omekša. Oguliti crveni luk i isjeckati vrlo sitno, oprati peršun i isto sitno isjeckati. Oguliti krompir i izrendati ga. Tost hljeb dobro ocijediti i pomiješati sa rendanim krompirom. U to dodati izmućena jaja, crni luk i 2 kašike sjeckanog peršuna, a onda i brašno i sve to promiješati drvenom kašikom dok se ne dobije homogena smjesa. Od ove mase praviti loptice i stavljati ih u šerpu sa supom da se kuhaju 10-15min. Ocijediti loptice i servirati ih prelivene sosom od pečenog mesa i sjeckanim peršunom.

Posluživanje:

Može se služiti uz meso ili neka druga jela, a ovaj krompir je mnogo ukusniji dok je još vruć.

irska-krompir

Učitaj još novosti