
Belgija - Liege salata
Sastojci:
2 kilograma krompira
2 kilograma svježih mahuna
slanina (ili neko drugo meso)
3 mala luka
2 šoljice balsamika
sol i biber po ukusu
Priprema:
Stavite krompir u posudu i napunite sa dovoljno vode da ga pokrije i kuhati dok ne omekša. U drugom loncu stavite da prokuha voda i dodajte grašak, te kuhajte oko 5 minuta. Propržite slaninu (možete i salamu ili kobasicu) u velikom tiganju na srednjoj vatri te izvadite kada dbalsamiko u tiganj i miješajte. U veliku posudu stavite mahune, krompir, luk i meso i pospite pripremljenim balsamicom. Posolite i pobiberite po želji.
Irska - Krompir na irski način
Sastojci:
800 gr krompira
5 kriški tost-hljeba
1 crni luk
2 jaja
120 gr brašna (može i više)
2 l bistre supe
1 vezica peršuna
sos koji je ostao od pečenja mesa
so po želji
Priprema:
Skinuti koru tost hljebu i staviti u vodu da omekša. Oguliti crveni luk i isjeckati vrlo sitno, oprati peršun i isto sitno isjeckati. Oguliti krompir i izrendati ga. Tost hljeb dobro ocijediti i pomiješati sa rendanim krompirom. U to dodati izmućena jaja, crni luk i 2 kašike sjeckanog peršuna, a onda i brašno i sve to promiješati drvenom kašikom dok se ne dobije homogena smjesa. Od ove mase praviti loptice i stavljati ih u šerpu sa supom da se kuhaju 10-15min. Ocijediti loptice i servirati ih prelivene sosom od pečenog mesa i sjeckanim peršunom.
Posluživanje:
Može se služiti uz meso ili neka druga jela, a ovaj krompir je mnogo ukusniji dok je još vruć.