17. 06. 2016 - 19:30
TRADICIONALNA JELA Španija vs Turska
907
Shares
TRADICIONALNA JELA Španija vs Turska

ZAKUHALO SE

TRADICIONALNA JELA Španija vs Turska

17. 06. 2016 - 19:30
0
Shares

Španija - Patatas bravas  

Potrebno:

700 gr krompira

800 ml vode

2 kašičice soli

120 ml ulja

2 kašičice aleve paprike

malo čilija

3 lovorova lista

so

Za umak:

100 gr majoneze

kašičica vinskog sirćeta

kašičica paradajz pirea

kašičica bijelog luka u prahu

malo čilija

Priprema:

Oguljen krompir isječemo na kockice. U veći lonac naspemo vodu te ubacimo alevu papriku i čili. Začinimo po želji sa solju i biberom i ubacimo nekoliko listova lovora. Kuvamo na srednje jakoj vatri oko petnaestak minuta pa ubacimo krompir. Kuhamo krompir desetak minuta pa ga izvadimo i osušimo. Ostavimo zatim krompir da se ohladi. Dok se hladi krompir pravimo umak od majoneze, paradajz pirea, sirćeta , bijelog luka u prahu i čilija. Sve sastojke izmješamo u zdjeli pa je stavimo u frižider da se ohladi. Kada smo osušili i prohladili krompir propržimo ga u dosta vrelog ulja.

13441686-264251217268533-1014651786-o
Gözleme - Turski palačinci

Sastojci

500 g mekog brašna

10 g svježeg kvasca

malo soli

2 kašike maslinovog ulja

250-300 ml mlake vode

Nadjev(fil):

300 g svježeg špinata

2 glavice mladog crvenog luka

1 kašika maslinovog ulja

200 g sira

po želji soli i bibera

Priprema
Prvo pripremiti nadjev od špinata. Oprati špinat i blanširati ga u slanoj vodi, ocijediti i sitno nasjeckati. U dubljoj posudi pomješati špinat sa sirom i ostalim sastojcima dok se ne dobije kompaktna smjesa. Pomiješati brašno, so i kvasac. Dodati maslinovo ulje i 250 ml vode. Sve dobro prmiješati dok se svi sastojci ne sjedine. Staviti tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesiti 5- 10 minuta rukama uz dodavanje vode po potrebi, ako je tijesto previše suho. Podijeliti tijesto na 4-6 jufki, u zavisnosti od veličine tave ili pekača gde će se peći gozleme. Staviti ih na pleh, pokriti vlažnom krpom i ostaviti na toplom mjestu 30 minuta da tijesto naraste. Na pobrašnjenoj podlozi svaku jufku oklagijom razviti u krug da tijesto bude tanko ali i da se ne providi. Na jednu stranu razvijene jufke staviti nadjev od špinata, prebaciti suprotnu stranu tijesta i nježno prstima po ivici utapkati da ne bi iscurio nadjev. Premazati jednu stranu gozleme uljem i peći u tavi na umjerenoj temperaturi dok ne dobije zlatno-žutu boju. Okrenuti gozlemu, premazati je uljem i peći drugu stranu dok ne porumeni i postane hrskava. Pečene gozleme isjeći na četvrtine i servirati ih tople  sa kriškama limuna. Tijesto  možete napraviti i bez kvasca, ali mi volimo da se malo osjeća debljina tijesta a i lakše je za razvlačenje jufke. Ko ima pizza pekač, gozleme može peći i u njemu.

gzleme-ili-turske-palacinke-db660cca9b67a400a1a61fdd167fdd4b-view-l

Učitaj još novosti