
Španija - Patatas bravas
Potrebno:
700 gr krompira
800 ml vode
2 kašičice soli
120 ml ulja
2 kašičice aleve paprike
malo čilija
3 lovorova lista
so
Za umak:
100 gr majoneze
kašičica vinskog sirćeta
kašičica paradajz pirea
kašičica bijelog luka u prahu
malo čilija
Priprema:
Oguljen krompir isječemo na kockice. U veći lonac naspemo vodu te ubacimo alevu papriku i čili. Začinimo po želji sa solju i biberom i ubacimo nekoliko listova lovora. Kuvamo na srednje jakoj vatri oko petnaestak minuta pa ubacimo krompir. Kuhamo krompir desetak minuta pa ga izvadimo i osušimo. Ostavimo zatim krompir da se ohladi. Dok se hladi krompir pravimo umak od majoneze, paradajz pirea, sirćeta , bijelog luka u prahu i čilija. Sve sastojke izmješamo u zdjeli pa je stavimo u frižider da se ohladi. Kada smo osušili i prohladili krompir propržimo ga u dosta vrelog ulja.
Gözleme - Turski palačinci
Sastojci
500 g mekog brašna
10 g svježeg kvasca
malo soli
2 kašike maslinovog ulja
250-300 ml mlake vode
Nadjev(fil):
300 g svježeg špinata
2 glavice mladog crvenog luka
1 kašika maslinovog ulja
200 g sira
po želji soli i bibera
Priprema
Prvo pripremiti nadjev od špinata. Oprati špinat i blanširati ga u slanoj vodi, ocijediti i sitno nasjeckati. U dubljoj posudi pomješati špinat sa sirom i ostalim sastojcima dok se ne dobije kompaktna smjesa. Pomiješati brašno, so i kvasac. Dodati maslinovo ulje i 250 ml vode. Sve dobro prmiješati dok se svi sastojci ne sjedine. Staviti tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesiti 5- 10 minuta rukama uz dodavanje vode po potrebi, ako je tijesto previše suho. Podijeliti tijesto na 4-6 jufki, u zavisnosti od veličine tave ili pekača gde će se peći gozleme. Staviti ih na pleh, pokriti vlažnom krpom i ostaviti na toplom mjestu 30 minuta da tijesto naraste. Na pobrašnjenoj podlozi svaku jufku oklagijom razviti u krug da tijesto bude tanko ali i da se ne providi. Na jednu stranu razvijene jufke staviti nadjev od špinata, prebaciti suprotnu stranu tijesta i nježno prstima po ivici utapkati da ne bi iscurio nadjev. Premazati jednu stranu gozleme uljem i peći u tavi na umjerenoj temperaturi dok ne dobije zlatno-žutu boju. Okrenuti gozlemu, premazati je uljem i peći drugu stranu dok ne porumeni i postane hrskava. Pečene gozleme isjeći na četvrtine i servirati ih tople sa kriškama limuna. Tijesto možete napraviti i bez kvasca, ali mi volimo da se malo osjeća debljina tijesta a i lakše je za razvlačenje jufke. Ko ima pizza pekač, gozleme može peći i u njemu.