
Rumunija - Tochitura s mamaligom (palentom)
Sastojci (6 osoba):
1 kg mesa bez kosti
5 kašika ulja (50 ml)
100 ml vode
1 kašika vegete
Mamaliga:
so i biber
800 ml mlijeka
20 g maslaca
200 g palente
120 g dimljene kobasice
1 luk (80 g)
1 kašika slatke mljevene paprike
1 zelena paprika
6 češnja bijelog luka
250 g sjeckanog suhog paradajza
polutvrdi sir (80 g)
Priprema:
Meso narežite na kockice. U dublju, širu posudu ulijte ulje i vodu i zagrijte na srednje jakoj vatri dok ulje ne bude vruće. Dodajte meso, pospite jednom kašikom Vegete i kuhajte poklopljeno oko 1 sat na laganoj vatri. Za to vrijeme pripremite palentu. U posoljeno, kipuće mlijeko dodajte maslac i umiješajte kukuruznu krupicu. Kuhajte oko 10 minuta na laganoj vatri uz neprestano miješanje. Kad je meso skoro gotovo dodajte sitno nasjeckani luk, na kockice narezanu papriku crvenu i zelenu i protisnuti češnjak. Kratko prokuhajte i dodajte sjeckani paradajz. Začinite s biberom. Kuhajte još 10-ak minuta.
Švicarska - Švicarske pogačice
Sastojci:
Tijesto:
250 g oštrog pšeničnog brašna
125 g maslaca
2 kašičice vegete
1-2 kašičice kiselog vrhnja
1 jaje
Za nadjev (fil):
400 g sira gruyere
2 kašičice vegete
2 jaja
100 ml slatkog vrhnja
½ kašičice mljevenog muškatnog oraščića
½ kašičice mljevenog bijelog bibera
Priprema:
Brašnu dodajte maslac narezan na listiće, jaje, vegetu i vrhnje, pa umijesite prhko tijesto.
Tijesto ostavite neka stoji na hladnom mjestu oko sat vremena, a potom ga razvaljajte na debljinu 3-4 mm.
Čašom ili okruglim kalupom (ø 10-12 cm) izrežite krugove, a zatim obložite kalupe (ø 8 cm). Tijesto u kalupima pecite u pećnici zagrijanoj na 220°C desetak minuta.
Nadjev(fil) od sira pripremite na sljedeći način: sir naribajte, dodajte vegetu, biber, muškatni oraščić, razmućena jaja, vrhnje i sve dobro promiješajte.
Polupečene košarice napunite nadjevom od sira i nastavite peći na 180°C još oko 20 minuta.
Posluživanje:
Tople košarice izvadite iz kalupa i poslužite kao malo jelo ili predjelo sa zelenom salatom.
Savjet:
Košarice će biti ukusnije ako za pripremu nadjeva upotrijebite dvije vrste sira.