15. 06. 2016 - 17:28
TRADICIONALNA JELA Rumunija vs Švicarska
907
Shares
TRADICIONALNA JELA Rumunija vs Švicarska

ZAKUHALO SE

TRADICIONALNA JELA Rumunija vs Švicarska

15. 06. 2016 - 17:28
0
Shares

Rumunija - Tochitura s mamaligom (palentom)

Sastojci (6 osoba):

1 kg mesa bez kosti

5 kašika ulja (50 ml)

100 ml vode

1 kašika vegete

Mamaliga:

so i biber

800 ml mlijeka

20 g maslaca

200 g palente

120 g dimljene kobasice

1 luk (80 g)

1 kašika slatke mljevene paprike

1 zelena paprika

6 češnja bijelog luka

250 g sjeckanog suhog paradajza

polutvrdi sir (80 g)

Priprema:

Meso narežite na kockice. U dublju, širu posudu ulijte ulje i vodu i zagrijte na srednje jakoj vatri dok ulje ne bude vruće. Dodajte meso, pospite jednom kašikom Vegete i kuhajte poklopljeno oko 1 sat na laganoj vatri. Za to vrijeme pripremite palentu. U posoljeno, kipuće mlijeko dodajte maslac i umiješajte kukuruznu krupicu. Kuhajte oko 10 minuta na laganoj vatri uz neprestano miješanje. Kad je meso skoro gotovo dodajte sitno nasjeckani luk, na kockice narezanu papriku crvenu i zelenu i protisnuti češnjak. Kratko prokuhajte i dodajte sjeckani paradajz. Začinite s biberom. Kuhajte još 10-ak minuta.

13441621-263186590708329-599769177-o

Švicarska - Švicarske pogačice

Sastojci:

Tijesto:

250 g oštrog pšeničnog brašna

125 g maslaca

2 kašičice vegete

1-2 kašičice kiselog vrhnja

1 jaje

Za nadjev (fil):

400 g sira gruyere

2 kašičice vegete

2 jaja

100 ml slatkog vrhnja

½ kašičice mljevenog muškatnog oraščića

½ kašičice mljevenog bijelog bibera

Priprema:

Brašnu dodajte maslac narezan na listiće, jaje, vegetu i vrhnje, pa umijesite prhko tijesto.

Tijesto ostavite neka stoji na hladnom mjestu oko sat vremena, a potom ga razvaljajte na debljinu 3-4 mm.

Čašom ili okruglim kalupom (ø 10-12 cm) izrežite krugove, a zatim obložite kalupe (ø 8 cm). Tijesto u kalupima pecite u pećnici zagrijanoj na 220°C desetak minuta.

Nadjev(fil) od sira pripremite na sljedeći način: sir naribajte, dodajte vegetu, biber, muškatni oraščić, razmućena jaja, vrhnje i sve dobro promiješajte.

Polupečene košarice napunite nadjevom od sira i nastavite peći na 180°C još oko 20 minuta.

Posluživanje:

Tople košarice izvadite iz kalupa i poslužite kao malo jelo ili predjelo sa zelenom salatom.

Savjet:

Košarice će biti ukusnije ako za pripremu nadjeva upotrijebite dvije vrste sira.

svicarske-pogacice

Učitaj još novosti