
Rusija - Lenivie golubtsy/ruske lijene sarme/lažna sarma
Sastojci: (4 osobe)
Riža:
120 gr Riža
300 ml vode
1/3 kašičice soli
Kupus:
1 srednji luk
1 mali kupus ili 1/2 velikog
1 kašičica ulja
Ostalo:
500 g mljevene junetine
½ kašičice slatke mljeve paprike
¼ kašičice ljute mljevene paprike
½ kašičice češnjaka granule
1 jaje
so
biber
Umak:
250 ml pasirane rajčice
250 ml - pola vrhnje za kuhanje pola mlijeka 2,8%
so
biber
kiselo vrhnje za serviranje/opcionalno
Priprema:
Stavite rižu da se kuha tako da u lonac stavite rižu ,dodajte so i vodu. Pustite da kuha dok riža ne postane mekana i dok ne upije svu tekućinu. Maknite sa vatre i pustite da se ohladi.
Naribajte kupus na rende. Luk isjeckajte na sitno.
U loncu zagrijte ulje pa na njemu kratko ispržite luk da uvene/3min. Dodajte naribani kupus pa nastavite pržiti 5 minuta da kupus uvene. Odlozite da se sve lagano ohladi.
U zdjelu stavite mljeveno meso, dodajte rižu, izrendani kupus, začine i jaje. Sve dobro dobro promiješajte rukom da se poveže. Po potrebi dodajte malo krušnih mrvica da sve bude kompaktno.
Formirajte duguljaste polpetice /trebalo bi vam ispasti 8-10kom, naravno više ili manje ovisi o veličini i vašoj želji.
U tavi ili plitkom loncu zagrijte malo ulja pa na njemu prepecite polpete sa svih strana.
Kad budu pečene podlijte ih pasiranom rajčicom i kombinacijom vrhnja i mlijeka .
Pustite da se sve na laganoj vatri kuha oko 15 min.
Kratka napomena: Ako želite više umaka slobodno povećajte u jednakim omjerima sastojke za umak.
Servirajte toplo sa kuhanim krompirom, pireom, rižom i kiselim vrhnjem.
Slovačka - Kapustnica
400 g suhog mesa
2 kobasice
so
biber
8 klekovih boba
2 lista Lovora
600 g narezanog kiselog kupusa
2 luka (200 g)
6 češanja bijelog luka
100 g suhih šljiva
1 kašika glatkog brašna
2 kašike kiselog vrhnja
1 mala kašika slatke mljevene paprike
25 g maslaca
1 kašika vegete
Priprema:
Dimljeno meso stavite kuhati u 2 l vode i kuhajte oko 20 minuta. Kupus lagano operite, ocijedite, pa ga dodajte mesu. Zatim dodajte nasjeckani luk, bijeli luk, šljive, narezane kobasice, lovor, biber, klekove bobe i vegetu. Poklopite i na laganoj vatri kuhajte oko 1 sat. Izvadite meso i pustite da se malo ohladi. U tavici na dobro zagrijani maslac stavite crvenu mljevenu papriku i kratko popržite, pa dodajte u jelo. Dodajte vrhnje pomiješano s brašnom i kuhajte još 10 minuta. Meso narežite na manje komade (zalogaje) i vratite u supu. Posolite, pobiberite i još kratko prokuhajte.