15. 06. 2016 - 14:41
TRADICIONALNA JELA Rusija vs Slovačka
907
Shares
TRADICIONALNA JELA Rusija vs Slovačka

ZAKUHALO SE

TRADICIONALNA JELA Rusija vs Slovačka

15. 06. 2016 - 14:41
0
Shares

Rusija - Lenivie golubtsy/ruske lijene sarme/lažna sarma

Sastojci: (4 osobe)

Riža:

120 gr Riža

300 ml vode

1/3 kašičice soli

Kupus:

1 srednji luk

1 mali kupus ili 1/2 velikog

1 kašičica ulja

Ostalo:

500 g mljevene junetine

½ kašičice slatke mljeve paprike

¼ kašičice ljute mljevene paprike

½ kašičice češnjaka granule

1 jaje

so

biber

Umak:

250 ml  pasirane rajčice

250 ml - pola vrhnje za kuhanje pola mlijeka 2,8%

so

biber

kiselo vrhnje za serviranje/opcionalno

Priprema:

Stavite rižu da se kuha tako da u lonac stavite rižu ,dodajte so i vodu. Pustite da kuha dok riža ne postane mekana i dok ne upije svu tekućinu. Maknite sa vatre i pustite da se ohladi.

Naribajte kupus na rende. Luk isjeckajte na sitno.

U loncu zagrijte ulje pa na njemu kratko ispržite luk da uvene/3min. Dodajte naribani kupus pa nastavite pržiti 5 minuta da kupus uvene. Odlozite da se sve lagano ohladi.

U zdjelu stavite mljeveno meso, dodajte rižu, izrendani kupus, začine i jaje. Sve dobro dobro promiješajte rukom da se poveže. Po potrebi dodajte malo krušnih mrvica da sve bude kompaktno.

Formirajte duguljaste polpetice /trebalo bi vam ispasti 8-10kom, naravno više ili manje ovisi o veličini i vašoj želji.

U tavi ili plitkom loncu zagrijte malo ulja pa na njemu prepecite polpete sa svih strana.

Kad budu pečene podlijte ih pasiranom rajčicom i kombinacijom vrhnja i mlijeka .

Pustite da se sve na laganoj vatri kuha oko 15 min.

Kratka napomena: Ako želite više umaka slobodno povećajte u jednakim omjerima sastojke za umak.

Servirajte toplo sa kuhanim krompirom, pireom, rižom i kiselim vrhnjem.

3030de4a22efddb14c6b2a7fa31bd1fc-view-l

Slovačka - Kapustnica

400 g suhog mesa

2 kobasice

so

biber

8 klekovih boba

2 lista Lovora

600 g narezanog kiselog kupusa

2 luka (200 g)

6 češanja bijelog luka

100 g suhih šljiva

1 kašika glatkog brašna

2 kašike kiselog vrhnja

1 mala kašika slatke mljevene paprike

25 g maslaca

1 kašika vegete

Priprema:

Dimljeno meso stavite kuhati u 2 l vode i kuhajte oko 20 minuta. Kupus lagano operite, ocijedite, pa ga dodajte mesu. Zatim dodajte nasjeckani luk, bijeli luk, šljive, narezane kobasice, lovor, biber, klekove bobe i vegetu. Poklopite i na laganoj vatri kuhajte oko 1 sat. Izvadite meso i pustite da se malo ohladi. U tavici na dobro zagrijani maslac stavite crvenu mljevenu papriku i kratko popržite, pa dodajte u jelo. Dodajte vrhnje pomiješano s brašnom i kuhajte još 10 minuta. Meso narežite na manje komade (zalogaje) i vratite u supu. Posolite, pobiberite i još kratko prokuhajte.

13446198-263127107380944-889768261-o

Učitaj još novosti