Zadnji susret drugog dana Evropskog prvenstva je između reprezentacija Engleske i Rusije. Pogledajte tradicionalna jela ove dvije reprezentacije.
Engleska - Jorkširski puding – ukusno pecivo
Sastojci za 9 mafina:
225gr brašna
300ml mlijeka
4 jajeta
1 mala kašika soli
Priprema:
Prvo prosijte brašno pa posolite, zatim blago razmutite jaja pa izlijte u brašno. Dodajte mlijeko pa sve umutiti u glatku smjesu bez grudica.
Kalup za mafine namažite uljem i zagrijte pećnicu na najjaču temperaturu. Kalup stavite na plitki lim od pećnice i ostavite unutra dok se ulje ne zagrije. Budite pažljivi kad vadite jer je ulje jako vrelo.
Smjesu veoma brzo sipajte u kalupe skoro do vrha, te vratite u pećnicu. Temperaturu smanjite na 180 stepeni i pecite 20 do 25 minuta.
Posluživanje:
Ovo pecivo se može jesti prazno ili puniti slanim nadjevom po želji.
Rusija - Shaneshky - Ruska punjena peciva
Sastojci:
Tijesto:
630 gr glatkog brašna
200 gr maslaca
3 kašičice instant kvasca
3 jaja
1 1/2 kašičica soli
50 gr šećera
250 ml kefira/mlijeko
Nadjev - fil:
5 krompira
150-200 ml toplog mlijeka
1 luk
1 kašika ulja/maslac
Ostalo:
4 kašike kiselog vrhnja
100 gr ribanog topljivog sira
1 žumance
1 kašika maslaca za premaz/opcionalno
Priprema
Zamijesite tijesto:
U posudu stavite lagano zagrijani kefir - mozete zamijeniti mlijekom - dodajte kvasac,dvije kašike brašna i kašiku šećera. Dobro promješajte, poklopite prozirnom folijom i pustite da odstoji dvadeset minuta.
U posudu stavite ostatak brašna, šećer i so, sve dobro promiješajte prije nego dodate ostale sastojke.
Dodajte smjesu sa kvascem, jaja i maslaca koji je sobne temperature pa sve zajedno dobro promiješajte da dobijete glatko tijesto. Prebacite tijesto u zdjelu koju ste premazali uljem, poklopite i ostavite na toplom da odstoji oko 1h – 1:30h dok se ne udvostuči.
Napravite nadjev - fil:
Operite i ogulite kropmir.
Skuhajte ga u slanoj vodi. Na sitno nasjeckajte luk pa ga propržite na malo maslaca dok ne dobije smeđu boju .
Skuhani krumpir ocijedite i dobro izgnječite vilicom do pirea, uz dodavanje mlijeka. Zatim, dodajte proprženi luk. Promiješajte po potrebi, pososlite i poparite. Odložite do korištenja da se ohladi.
Od tijesta napravite 20 kuglica. Svaku kuglicu zgnječite čašom da dobijete rupu. U rupu stavite dio nadjeva, premažite kiselim vrhnjem i pospite ribanim ili nasjeckanim sirom. Ponavljajte postupak dok ne napunite sve kuglice.
Posložite ih u tepsiju na koju ste stavili papir za pečenje. Premažite rubove lagano izmućenim žumancem. Još pola sata ostavite u toploj prostoriji da nadođe. Nakon toga, ispecite ih na 175C /20min, dok se ne počnu pomjerati po tepsiji.
Gotove možete premazati sa još malo otopljenog maslaca.
Posluživanje:
Uživajte u shaneskama uz finu salatu.