11. 06. 2016 - 18:10
TRADICIONALNA JELA Engleska vs Rusija
907
Shares
TRADICIONALNA JELA Engleska vs Rusija

ZAKUHALO SE

TRADICIONALNA JELA Engleska vs Rusija

11. 06. 2016 - 18:10
0
Shares

Zadnji susret drugog dana Evropskog prvenstva je između reprezentacija Engleske i Rusije. Pogledajte tradicionalna jela ove dvije reprezentacije.

Engleska - Jorkširski puding – ukusno pecivo

Sastojci za 9 mafina:

225gr brašna

300ml mlijeka

4 jajeta

1 mala kašika soli

Priprema:

Prvo prosijte brašno pa posolite, zatim blago razmutite jaja pa izlijte u brašno. Dodajte mlijeko pa sve umutiti u glatku smjesu bez grudica.

Kalup za mafine namažite uljem i zagrijte pećnicu na najjaču temperaturu. Kalup stavite na plitki lim od pećnice i ostavite unutra dok se ulje ne zagrije. Budite pažljivi kad vadite jer je ulje jako vrelo.

Smjesu veoma brzo sipajte u kalupe skoro do vrha, te vratite u pećnicu. Temperaturu smanjite na 180 stepeni i pecite 20 do 25 minuta.

Posluživanje:

Ovo pecivo se može jesti prazno ili puniti slanim nadjevom po želji.

13396671-260942614266060-672880048-o

Rusija - Shaneshky - Ruska punjena peciva

Sastojci:  

Tijesto:

630 gr glatkog brašna

200 gr maslaca

3 kašičice instant kvasca

3 jaja

1 1/2 kašičica soli

50 gr šećera

250 ml kefira/mlijeko

Nadjev - fil:

5 krompira

150-200 ml toplog mlijeka

1 luk

1 kašika ulja/maslac

Ostalo:

4 kašike kiselog vrhnja

100 gr ribanog topljivog sira

1 žumance

1 kašika maslaca za premaz/opcionalno

Priprema

Zamijesite tijesto:

U posudu stavite lagano zagrijani kefir - mozete zamijeniti mlijekom - dodajte kvasac,dvije kašike brašna i kašiku šećera. Dobro promješajte, poklopite prozirnom folijom i pustite da odstoji dvadeset minuta.

U posudu stavite ostatak brašna, šećer i so, sve dobro promiješajte prije nego dodate ostale sastojke.

Dodajte smjesu sa kvascem, jaja i maslaca koji je sobne temperature pa sve zajedno dobro promiješajte da dobijete glatko tijesto. Prebacite tijesto u zdjelu koju ste premazali uljem, poklopite i ostavite na toplom da odstoji oko 1h – 1:30h dok se ne udvostuči.

Napravite nadjev - fil:

Operite i ogulite kropmir.

Skuhajte ga u slanoj vodi. Na sitno nasjeckajte luk pa ga propržite na malo maslaca dok ne dobije smeđu boju .

Skuhani krumpir ocijedite i dobro izgnječite vilicom do pirea, uz dodavanje mlijeka. Zatim, dodajte proprženi luk. Promiješajte po potrebi, pososlite i poparite. Odložite do korištenja da se ohladi.

Od tijesta napravite 20 kuglica. Svaku kuglicu zgnječite čašom da dobijete rupu. U rupu stavite dio nadjeva, premažite kiselim vrhnjem i pospite ribanim ili nasjeckanim sirom. Ponavljajte postupak dok ne napunite sve kuglice.

Posložite ih u tepsiju na koju ste stavili papir za pečenje. Premažite rubove lagano izmućenim žumancem. Još pola sata ostavite u toploj prostoriji da nadođe.  Nakon toga, ispecite ih na 175C /20min, dok se ne počnu pomjerati po tepsiji.

Gotove možete premazati sa još malo otopljenog maslaca.

Posluživanje:

Uživajte u shaneskama uz finu salatu.

ruska-punjena-peciva-mucika-day-15e209f63a10b3a2d4406f07790c9747-view-l

Učitaj još novosti