10. 06. 2016 - 16:25
TRADICIONALNA JELA Francuska kuhinja vs Rumunska kuhinja
907
Shares
TRADICIONALNA JELA Francuska kuhinja vs Rumunska kuhinja

ZAKUHALO SE

TRADICIONALNA JELA Francuska kuhinja vs Rumunska kuhinja

10. 06. 2016 - 16:25
0
Shares

Francuska - Poulet rôti au vin rouge - piletina pečena u crvenom vinu

Sastojci:

1,5kg piletine

700g malih krompira s korom

6 mrkvi

3 glavice crvenog luka

Marinada:

150ml crvenog vina

2 kašike koncentrata paradajza

½ kašike suhih listića majčine dušice

½ kašike suhog mažurana

100ml crnog vinskog octa

So i biber

Priprema

Marinada:

Pomiješajte zajedno koncentrat paradajza, crveno vino ,ocat i začine.

Piletinu očistite od viška masnoće, operite, osušite, dobro posolite i pobiberite. Nakon toga stavite piletinu u marinadu.

Dobro promiješajte i tako ostavite u frižideru najmanje 30 minuta ili cijelu noć.

Zatim, operite krompir i stavite u lonac sa vodom. Nakon što prokuha voda lagano posolite i pustite da krompir kuha 5 minuta, zatim ga ocijedite.

Očistite mrkvu i luk i zagrijte pećnicu na 200 stepeni.

U keramicku tepsiju stavite samo malo maslinovog ulja, i na dno poredajte luk, krumpir i mrkvu. Na ovo povrće složite isječenu piletinu i polijte sve sa 150ml vode i ostakom marinade.

Poklopite folijom, pa ostavite da se peče 30 do 40 minuta.

Skinite poklopac ili uklonite foliju, pa nastavite peči još 20 minuta dok koža ne bude zlatne boje.

13389047-260386540988334-781046346-o

Rumunija - Frigărui - jelo kod nas poznatije kao ražnjići

Sastojci:

Piletina - 1/2 kg pilećih prsa bez kostiju, izrezane na kockice veličine 2,5 – 4 cm

Marinada:

30 gr mješanog nasjeckanog bilja (majčina dušica, ružmarin, peršin)

1/2 kašičice bibera

sok od 1/2 limuna

1 kašičica šećera

1/2 kašičice đumbira

2 češnja zgnječenog bijelog luka

100 ml običnog jogurta

Sos od bijelog luka:

1 oguljena glavica bijelog luka

1 kašičica soli

2 kašičice suncokretovog ulja ili maslinovog ulja

1/2 šalice kiselog vrhnja

crni biber

Priprema

Marinada:

U plastičnoj posudi izmješajte 1 uncu mješanog isjeckanog bilja, 1/2 kašičice bibera, sok od 1/2 limuna, 1 kašičica šećera, 1/2 kašičice đumbira, 2 češnja zgnječenog bijelog luka i 3 grama običnog jogurta.

Dodajte pileće kockice i potpuno ih premažite marinadom. Nakon toga, preko noći ili najmanje tri sata ostavite posudu, prekrivenu plastičnom folijom, u frižider.

Piletinu ispecite na roštilju

Zagrijte roštilj. Pileće kockice stavite na ražnjiće, koji prethodno trebaju biti natopljeni u vodi oko sat vremena, tako da se ne zapale na roštilju. 

Pecite pileće ražnjiće na podmazanim rešetkama oko 10 do 15 minuta ili dok ne budu pečeni. Ne zaboravite da okrećete ražnjice da ne bi izgorili. 

Ražnjici se također mogu spremiti na zatvorenom roštilju, ispod peći za pečenje ili u rerni. Poslužite ih sa mujjdei de usturoi.

Sos od bijelog luka

Premažite bijeli luk sa 1 kašičicom soli dok ne postane pasta. To možete uraditi na ploči za rezanje sa kuhinjskim nožem ili u avanu sa tučkom.

Stavite pastu od bijelog luka u malu zdjelu i dodajte 2 kašike ulja po izboru. Izmješajte tu smjesu dok ne bude potpuno izmješano i dok ne bude izgledalo pomalo pahuljasto. Ovo bi trebalo trajati oko 3 minute.

Dodajte 1/2 šolje pavlake i dosta crnog bibera. Dobro izmješajte.

Ovaj Rumunski sos od bijelog luka dobro ide sa bilo kakvim mesom ili ribom, pomfritom ili pečenim krompirom, pizzom… 

chicken-kebabs-5

Učitaj još novosti