05. 05. 2016 - 11:10
Sjajan potez FK Sarajevo: 10 polaznika Akademije potpisalo ugovore
907
Shares
Sjajan potez FK Sarajevo: 10 polaznika Akademije potpisalo ugovore

NA KOŠEVU SE MISLI NA BUDUĆNOST

Sjajan potez FK Sarajevo: 10 polaznika Akademije potpisalo ugovore

05. 05. 2016 - 11:10
0
Shares

Ugovore s Fudbalskim klubom Sarajevo potpisalo je 10 mladih igrača klupske akademije, koji su u proteklom periodu svojim radom, talentom i prikladnim pošanjem nagovijestili da bi u budućnosti mogli biti okosnica prvog tima našeg kluba. Tako su višegodišnje ugovore s Bordo klubom potpisali juniori Smajlagić, Kovačević i Blagojević, te kadeti Sadiku, Resić, Mehuljić, Imamović, Mustafić, Klarić i Salčin.

"Riječ je omladim igračima, koji će i u narednom periodu imati vremena da nastupaju za Akademiju Fudbalskog kluba Sarajevo. Prepoznali smo da ovi momci imaju potencijal i da su budućnost našeg kluba, ali im još treba vremena kako bi sazrili. Neki će taj put napraviti kroz prvi tim, a neki kroz Akademiju, obzirom da će i u narednim godinama moći igrati za naše selekcije u Akademiji", kazao je Almir Hurtić, šef Akademije Bordo kluba, dodavši:

"Ovi momci posjeduju potencijal i nije riječ o igračima, koji će odmah zaigrati za prvi tim. Razmišljamo o budućnosti kluba i potpisivanje ugovora s igračima iz više selekcija, od 16, 17 godina potvrda je tog razmišljanja. Ove dječake imamo na raspolaganju u narednim godinama i ja im čestitam na potpisu."

Kadetski reprezentativci Rijad Sadiku, Ševkija Resić i Ergin Mehuljić, koji su zajedno s prvotimcima Demirelom Veladžićem i Nedimom Hadžićem napravili veliki doprinos u plasmanu BiH na Evropsko prvenstvo u Azerbejdžanu potpisali su ugovore.

Rijad Sadiku, dječak koji je rođen 18. januara 2000. godine u Sarajevu, bio je neizostavan član kadetske reprezentacije BiH u Elitnom krugu kvalifikacija, a svojim kvalitetnim igrama donio je stabilnost odbrani državne reprezentacije, te nosi velike zasluge zbog čega su kadeti Akademije FK Sarajevo u dosadašnjem toku sezone primili svega osam golova.

Iz Živinica Akademiji FK Sarajevo pristupio je krilni fudbaler, Ševkija Resić. On se najbolje snalazi na pozicijama desnog krila i desnog beka, rođen je 4. decembra 1999. godine, a upravo je Resić svojom asistencijom za Hadžića na utakmici protiv Rusije donio veliku radost bosanskohercegovačkoj javnosti, obzirom da je gol bio presudan za plasman u Azerbejdžan.

Dobre igre za kadetsku reprezentaciju BiH prikazao je i ofanzivac Ergin Mehuljić. Sedamanestogodišnji Mehuljić, rođen je 10. januara 1999. godine i od ove zime nosi dres klupske Akademije, a imao je priliku poput Resića, Sadikua i Hadžića nastupiti za prvi tim Sarajeva, na prijateljskoj utakmici protiv TOŠK-a u Tešnju sredinom marta tekuće godine.

Ugovor s bordo klubom potpisali su i veznjak, Alen Mustafić (5.7.1999. godine) i napadač Sanin Klarić (9.4.1999.). Mustafić, koji je rođen u Tuzli, najbolje se snalazi na pozicijama u centralnom veznom redu, dok je Klarić izraziti napadač, s učinkom od 18 golova u Omladinskoj premijer ligi BiH za kadete do sada. Đani Salčin i Armin Imamović su mladi igrači, rođeni 19. marta 2000. godine, odnosno 17. februara 2000. godine, koji igraju u veznom redu, i koji kao mlađi kadeti imaju priliku i naredne godine nastupati za našu selekciju do 17 godina.

Napadač, koji je rođen u Maglaju 18.9.1998., Semir Smajlagić, u ovoj sezoni odličan je partner mladom prvotimcu Hamzi Čatakoviću u napadu naših juniora. Sa svojih 12 postignutih golova napravio je značajan doprinos u uspješnim rezultatima U-19 selekcije klupske akademije.

Vladan Kovačević, golman naših juniora dolazi iz Banja Luke, a rođen je 11. aprila 1998. Njega krase izuzetne fizičke predispozije za golmansku poziciju, a već je imao priliku da trenira s našim prvotimcima i putuje na utakmice.

Mladi Zoran Blagojević, koji je stigao u Akademiju FK Sarajevo iz Modriče, rođen je 14. februara 1998. godine i najbolje se snalazi na pozicijama u centralnom veznom redu.

"Sretan sam i zadovoljan što FK Sarajevo prati rad Akademije i daje prostor mladim igračima. Nikada u povijesti kluba nije bio ovakav fokus i koncentracija na rad sa mladim igračima. U Akademiji se radi jako dobro, vršimo kvalitetnu selekciju, a uz dobre utakmice u prvenstvu i na internacionalnim turnirima, pokazalo se da ovi momci zaslužuju da potpišu ugovore. Siguran sam da će veliki broj njih postati prvotimci i da će napraviti, kada dođe vrijeme za to, internacionalne karijere. Imaju puno potencijala i za njih je ovo ispravan put", kazao je Sanjin Alagić, trener juniora klupske Akademije, koji je upoznao sve nove prvotimce, radeći i kao trener kadeta u ranijem periodu.

Vrijedi istaći da su svi pomenuti igrači potpisali trogodišnje ugovore s Bordo klubom. Fudbalski klub Sarajevo ovom prilikom čestitao je mladim igračima na potpisivanju ugovora, te im želimo puno sreće i uspjeha u narednom periodu.

Učitaj još novosti