19. 02. 2016 - 14:16
"Dosta je, STOP gašenju Čelika!"
907
Shares

ZA ČELIK

"Dosta je, STOP gašenju Čelika!"

19. 02. 2016 - 14:16
0
Shares

Neformalna grupa građana "Za Čelik" izdala je saopštenje na svojoj službenoj stranici, a mi vam prenosimo u potpunosti.

Možda je Zenica mali grad, ali nikad nismo dozvolili da Čelik bude srozan na to da bude i mali klub. Naša građanska borba za oporavak Čelika ne posustaje već mjesecima. Tribine jesu prazne, ali naše zajedničke aktivnosti sa „Robijašima“ nisu nikada prestale. Od samog početka našeg djelovanja trudili smo se biti što korektniji, konkretniji i konstruktivniji sa svim zainteresiranim stranama u ovom procesu: upravom NK Čelik Zenica, njegovom Skupštinom, Komitetomza hitnost kao i rukovodstvom Grada Zenice.

Klubu smo ponudili gotov prijedlog statuta koji je čak i podržan od klupskih tijela – Nadzornog odbora i Radne grupe koju je imenovala klupska Skupština. Za uspjeh budućeg sistema rada kluba ponudili smo razvojni plan i volontersku pomoć svih članova inicijative kao i bezrezervnu podršku „Robijaša“, bivšim rukovodiocima kluba mogućnost kandidiranja za pozicije, a onima koje smatramo najodgovornijima za katastrofalno stanje u kojem se klub nalazi, Gradu Zenici, prijedlog prema kojem postaju dio rješenja problema koje su napravili i to po uvjetima koje su sami postavili.

Ipak, oni koji su Čeliku trebali najviše pomoći su na sve moguće načine izbjegavali izjašnjavanje o statutu: „fintama“ i obmanama prolongirali su održavanje sjednica Skupštine, a kada bi se ona i zakazala, kroz neusvajanje ostavki pojedinih članova, telefonska urgiranja, pa čak i neobavještavanja pojedinih delegata o održavanju sjednice Skupštine, blokirali su bilo kakvu mogućnost da se statut usvoji. Kulminacija njihovih nastojanja da miniraju rješavanje ovog problema, dogodila se kada su otvoreno stali iza svoje stare ideje gašenja kluba i pokretanja novog „na zdravim osnovama“.

Godinama je rukovodstvo Grada Zenice zatvaralo oči na zloupotrebu gradskih sredstava. Godinama se klelo u ljubav prema Čeliku i zazivalo neko rješenje. Godinama se obećavalo i nadalo ali uzalud. I sada, kada je konačno rješenje ponuđeno i tražena podrška Grada Zenice da se Čelik zaista i spasi i krene drugim tokom, podrška je uskraćena a klub prešutno ostavljen stranačkim kolegama koji otvoreno žele dovesti klub u situaciju da se mora ugasiti.

Upozoravali smo rukovodstva kluba i Grada Zenice da to nećemo dopustiti. Skretali smo im pažnju na rokove koji ističu, a obaveze koje se približavaju. Govorili smo o pravnim i logičkim besmislicama u kojima oni vide rješenje i ponudili konkretan plan. I dobili smo šutnju i skrivanje, kao da drugačije ne može. Stoga, odlučili smo se na čvrst i odlučan potez. Onako, gradski, čaršijski, kako smo i do sada djelovali, čistog obraza i časnih namjera ali sada čvrsto usmjereni protiv (ne)djela onih koji ovaj klub žele ugušiti i s njim i posljednju nadu da je nešto moguće učiniti u gradu iz uvjerenja i principa – „bez stranke“.

Izaći ćemo na ulice i jasno staviti do znanja da se protivimo gašenju Čelika, da se protivimo postupanju u kojem su odluke konačne, zakovane i usmjerene samo prema interesu uskog kruga lica! Ovo nije politički skup, niti ima prikriveni cilj. On neće završiti nasiljem niti napadom na nekoga. Ovo je protestni marš usmjeren ka spasu jednog od zadnjih građanskih simbola ovog grada. Usmjeren je ka pravoj adresi – Grad Zenica je izigrao vlastito obećanje o pomoći Čeliku, a klub ostavio u rukama svojih fintaša koji se zalažu za gašenje kluba.

U ovom gradu Čelik je naše naslijeđe, a dolazak na protestni marš najiskreniji čin društvene odgovornosti. Pokažimo da Zeničani nisu mali ljudi, ne dozvolimo gašenje Čelika, zahtijevajmo reprogram duga i usvajanje novog statuta!

Ako prešutimo ove obmane i svjesne poteze koje Čelik vode u nestanak, mi ćemo snositi veliki dio odgovornosti u slučaju njegovog gašenja – oni su to pokrenuli, a mi to ne smijemo dozvoliti! Zdrav klub nam neće “pasti s neba“ već se za njega moramo izboriti – to je naša dužnost kao navijača i simpatizera Čelika ali i građana ovog grada.

Stoga, subota, 27. februar u 11:55 h ispred robne kuće „Bosanka!“, dolazak obavezan! Pojavimo se na protestima masovno – jer ko će se boriti za Čelik ako neće njegovi Zeničani, odlučno, sa stavom! Možda već uskoro ne bude prilike za to jer stari Čelik više ne bude postojao.

Zenica bez Čelika nije Zenica!

Učitaj još novosti