31. 12. 2015 - 12:52
Jedna od najuspješnijih godina u historiji bordo kluba
907
Shares
Jedna od najuspješnijih godina u historiji bordo kluba

2015. GODINA

Jedna od najuspješnijih godina u historiji bordo kluba

31. 12. 2015 - 12:52
0
Shares

Kalendarska 2015. godina bila je jedna od najuspješnijih u historiji Fudbalskog kluba Sarajevo. U pomenutoj godini bordo klub je osvojio naslov prvaka Bosne i Hercegovine, nastupao u kvalifikacijama za Ligu Pravaka, te je dobio svoj dom u vidu Trening centra FK Sarajevo. U nastavku svim navijačima i simpatizerima Fudbalskog kluba Sarajevo, donosimo najznačajnije događaje iz njihovog kluba u godini na izmaku.

JANUAR 2015. – Sjajnim malonogometnim turniru navijači i prvotimci započeli šampionsku godinu

turnir-horde

U maloj dvorani KSC Skenderija održan je 5. Malonogometni turnir Horde Zla u organizaciji Udruženja "Bordo prijatelji 1946" i UNFKS. Učešće je uzelo veliki broj ekipa, a u finalnoj utakmici ekipa "Svoj ti pos'o" savladala je "Bordo kvart" i podigla pehar, koji pripada prvoplasiranoj ekipi. Vrijedi istaći da su na turniru prisustvovali i igrači prvog tima Fudbalskog kluba Sarajevo, koji su zamijenili uloge s navijačima i s tribinama male dvorane KSC Skenderija posmatrali sam turnir.

FEBRUAR 2015. - Bordo div dobio krila, Turkish Airlines novi generalni sponzor 

turkish-airlines-i-fk-sarajevo

U sarajevskom Hotelu "Bristol", dana 24. februara 2015. godine, održana je svečana press konferencija na kojoj je ozvaničena saradnja između Fudbalskog kluba Sarajevo i najveće turske avio kompanije, Turkish Airlines. Uspostavljanjem saradnje s pomenutom renomiranom avio kompanijom, Fudbalski klub Sarajevo dobio je novog generalnog sponzora, čiji logo krasi dresove prvotimaca Bordo kluba.

MART 2015. - Sarajevo tuguje za legendama, preminuli Ibrahim Biogradlić i Marcel Žigante

iibrahim-biogradlic-718x446

Kraj mjeseca februara tekuće godine, kolektiv Fudbalskog kluba Sarajevo, ali i čitava bosanskohercegovačka sportska javnost tugovala je zbog smrti legendarnog igrača Bordo kluba Ibrahima Biogradlića. Pomenuti fudbaler, preminuo je u 83. godini života, a u historiji Fudbalskog kluba Sarajevo ime Ibrahima Biogradlića bit će ispisano zauvijek zlatnim slovima. Biogradlić je igrač, koji ima najviše zvaničnih nastupa u dresu Sarajeva, ukupno 387, a čitavih 17 godina nastupao je za svoj voljeni klub.

Početkom marta, preminuo je i najstariji živući igrač FK Sarajevo u 87 godini života, Marcel Žigante. Pomenuti bivši prvotimac Sarajeva, rođen je 1929. godine u Rijeci, a u Fudbalski klub Sarajevo stigao je u jesen 1949. godine, i do 1956. godine, bio je standardni prvotimac i česti strijelac za Bordo klub. U dresu Sarajeva Marcel Žigante je odigrao 116 utakmica i postigao 35 golova.

APRIL 2015. - Pogotkom protiv Olimpica Benko započeo šampionski niz

leon-benko

Prvotimci Sarajeva savladali su Olimpic na Otoci u utakmici 23. kola BH Telecom Premijer lige Bosne i Hercegovine. Bordo klub slavio je golom Benka u petoj minuti utakmice. Pogotkom našeg napadača, Sarajevo je započelo niz od pet pobjeda, odnosno 8 utakmica bez poraza, čime je naš klub osigurao naslov prvaka Bosne i Hercegovine. Osim pogotka Benka, na utakmici protiv Olimpica Dženan Uščuplić je ponovo zasjeo na klupu koševskog premijerligaša, te je u sklopu svog drugog mandata uspio osvojiti šampionsku titulu.

MAJ 2015. - Jedan je put, jedan je cilj i samo je jedan šampion!

sarajevo-sampion

Pobjedom protiv Slobode u posljednjem, 30. kolu BH Telecom Premijer lige Bosne i Hercegovine rezultatom 3:1, Fudbalski klub Sarajevo osvojio je naslov prvaka naše države za sezonu 2014./15. Nakon posljednjeg sudijskog zvižduka i pobjede Sarajeva nad Tuzlacima na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović-Hase", uslijedilo je veliko slavlje uz nezaboravnu atmosferu. Navijači Bordo kluba utrčali su na teren, a travnjak koševskog stadiona bio je obojen u bordo i bijelu boju.

Poslije svečane ceremonije uručivanja medalja i pehara, slavlje prvaka se nastavilo u ulici Maršala Tita, a prvotimci, članovi stručnog štaba, medicinskog tima, rukovodstva, administracije i članovi Upravnog odbora Kluba, zajedno s većinskim vlasnikom upravljačkih prava u skupštini FK Sarajevo Vincentom Tanom, nakon šampionskog kruga po gradu u otvorenom autobusu, popeli su se na terasu iznad Vječne vatre te je počelo veliko slavlje, koje je trajalo sve do ranih jutarnjih sati. Uz nezapamćenu atmosferu, spektakularan vatromet i gromoglasno navijanje, BORDO nacija je proslavila ukupno peti trofej prvaka u historiji Fudbalskog kluba Sarajevo.

JUNI 2015. - Trofejna sezona 2014./2015.

trofeji

U sezoni 2014/15 Fudbalski klub Sarajevo osvojio je veliki broj trofeja. Prvotimci su zasluženo podigli naslov prvaka države, a značajne uspjehe su ostvarili i polaznici Akdemije Fudbalskog kluba Sarajevo. Juniori klupske Akademije osvojili su Kup Bosne i Hercegovine, dok su kadeti bili prvaci države. Uspjeh kadata ponovili su i pioniri, koji su također osvojili naslov prvaka Bosne i Hercegovine.

JULI 2015. - Liga Prvaka ponovo na Koševu

istok-kosevo

Nakon osam godina čekanja koševska publika ponovo je gladala utakmice kvalifikacija za Ligu Prvaka na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović-Hase”. Fudbalski klub Sarajevo ugostio je prvaka Poljske, ekipu Lecha na najvećem stadionu u državi, a 16.500 navijača prisustvovalo je utakmici.

AUGUST 2015. - Cimirot prešao u PAOK

gojko-cimirot

Najbolji igrač bosanskohercegovačke Premijer lige i prvotimac Fudbalskog kluba Sarajevo, Gojko Cimirot prešao je redove grčkog prvoligaša PAOK-a, te je tako nakon dvije godine napustio Bordo klub. Cimirot, koji je za FK Sarajevo odigrao 78 zvaničnih utakmica, a čiji je transfer najveći u historji premijer lige BiH, emotivno se rastao sa našim klubom.

"I ranije, u počecima bavljenja fudbalom u seniorskoj konkurenciji, istakao sam kako je u Bosni i Hercegovini klub Sarajevo onaj, za koji želim igrati. Jako sam sretan što sam imao priliku nositi Bordo dres i nastupati pred koševskom publikom. Osjećam se ponosno, sada, kada gledam na sve ono što je bilo u protekle dvije godine. Osvojili smo Kup i naslov prvaka države, te najboljim navijačima u Bosni i Hercegovini donijeli veliku radost. Koristim ovu priliku da se zahvalim svima u Fudbalskom klubu Sarajevo na odličnoj saradnji u protekle dvije godine i također, hvala našim sjajnim navijačima, koji su, kako mene, tako i naš tim podržavali", izjavio je Cimirot.

SEPTEMBAR 2015. - FK Sarajevo izvršio uplatu posljednje rate duga prema PU Federacije BiH

uprava-fksarajevo

Početkom mjeseca septembra tekuće godine, Fudbalski klub Sarajevo je izvršio uplatu posljednje rate duga prema Poreskoj Upravi Federacije Bosne i Hercegovine, u skladu sa sporazumom nastalim na osnovu Zakona o naplati i djelimičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima ("Službene novine Federacije BiH" br. 37/14), te je Fudbalski klub Sarajevo, za godinu dana, vratio približno 2.000.000 KM u federalni budžet i realizacijom sporazuma Klub je oslobođen kamata i pripadajućeg dijela glavnice.

OKTOBAR 2015. - FK Sarajevo dobio svoj DOM – Otvoren Trening centar FK Sarajevo

Fudbalski klub Sarajevo konačno je dobio svoj dom u vidu Trening centra Fudbalskog kluba Sarajevo, koji je otvoren na 69. rođendan našeg kluba. Time je Bordo klub svojim prvotimcima, polaznicima klupske Akademije poklonio najbolji mogući poklon, obzirom da su dobili sjajne uslove za rad. U sklopu prve faze gradnje napravljeni su kvalitetni prilazi, drenaže, a renoviran je i manji objekat u kojem se nalaze svlačionice, kancelarije, ekonomat i kafeterija.

Ono što je najvažnije za fudbalere i one koji će koristiti trening centar FK Sarajevo u Butmiru su tereni. Napravljen je vrhunski plastični teren koji je dobio FIFA Pro certifikat i jedini je takav u Bosni i Hercegovini. Trening centar Fudbalskog kluba Sarajevo ima tri terena, dva s prirodnom travom i jedan već pomenuti s vještačkom travom. Tereni su osposobljeni i kvalitetnim sistemom navodnjavanja, te reflektorima koji su u funkciji na svim terenima.

NOVEMBAR 2015. - Aldina Zukić 7.000-ti član Fudbalskog kluba Sarajevo

aldina-zukic

Vjerna navijačica bordo kluba, Aldina Zukić postala je 7.000-ti član Fudbalskog kluba Sarajevo. Aldina je u društvu svoje porodice posjetila odjel za članstvo i ulaznice Fudbalskog kluba Sarajevo, ispunila pristupnicu, te na njeno veliko iznenađenje saznala da je upravo njena članska kartica jubilarna, 7.000-ta koju je izdao Bordo Klub.

DECEMBAR 2015. Vahidinu Musemiću nagrada za životno djelo 

vahidin-musemicNa osnovu kandidature i inicijative Fudbalskog kluba Sarajevo iz mjeseca novembra 2014. godine, legendarni fudbaler našeg kluba, te član prve šampionske generacije, koja je tako donijela prvu titulu prvaka bivše države na prostore Bosne i Hercegovine, Vahidin Musemić, dobio je nagradu za životno djelo od strane Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Odluku o dodjeli državne nagrade za sport Bosne i Hercegovine za 2014. godine, Vijeće ministara naše države donijelo je na sjednici, koja se održala 23.12. tekuće godine.

Državna nagrada za sport je najviše priznanje koje Bosna i Hercegovina dodjeluje za ostvarene rezultate i doprinos od posebnog značaja za razvoj sporta u našoj državi, a sama nagrada se dodjeluje u obliku medalje, posebne diplome i novčane nagrade u iznosu od 8.000 KM. Legendarni ofanzivac, Vahidin Musemić, koji je rođen 29. oktobra 1946. godine u Janji u svojoj bogatoj igračkoj karijeri sakupio je 182 zvanična nastupa u dresu Fudbalskog kluba Sarajevo, te je postigao 83 gola.

Učitaj još novosti