27. 10. 2015 - 10:35
Neka igre otpočnu! NBA startuje u svom punom sjaju, Warriorsi...
907
Shares
Neka igre otpočnu! NBA startuje u svom punom sjaju, Warriorsi u pohodu na nemoguće!

PRVI MEČ IZMEĐU CHICAGA I CLEVELANDA

Neka igre otpočnu! NBA startuje u svom punom sjaju, Warriorsi u pohodu na nemoguće!

Dino Pajo( sport.ba)
27. 10. 2015 - 10:35
0
Shares

Pred nama je jedan od najvažnijih dana u košarkaškoj sezoni. Nakon duge, ljetne pauze na parkete se vraćaju najbolji košarkaš današnjice. Večeras počinje NBA liga.

 Šta NBA znači košarkaškom kalendaru ne treba ni pominjati. Od današnjeg dana pa sve do 2. juna naredne godine, milioni ljubitelja najjačeg košarkaškog takmičenja na svijetu će moći uživati.

Pred nama je, prema svim prognozama, izuzetno uzbudljiva sezona. Nakon prošlogodišnjeg konačnog trijumfa Golden State Warriorsa, dokazano je da se apsolutno ništa ne može očekivati. Prošle sezone smo shvatili da nijedan favorit na papiru nema garant uspjeha u konačnici.

Sezona startuje od jedan sat nakon ponoći kada Chicago dočekuje Cleveland. Teško je prognozirati koji su dometi ove dvije ekipe.

Chicago Bullsi su svoje najveće pojačanje dobili u vidu konačnog povratka vječnog talenta Derricka Rosea. Igrač koji je više pauzirao nego što je igrao u proteklim sezonama, konačno je spreman i od njega se očekuje da bude pravi lider svoje ekipe.Uz iskusnog Paua Gasola koji iza sebe ima fantastično ljeto, ekipa bi na istoku morala dogurati daleko, pogotovo uz činjenicu da je istočna konferencija neuporedivo slabija, bar na papiru.

Ekipa od koje se ove sezone očekuje mnogo toga, zasigurno su prošlogodišnji finalisti Cleveland Cavaliersi. Sve je jasno, LeBron i družina ove sezone imaju samo jedan cilj, a to je korak više od samog finala. Prošla je godina adaptacije za sve zvijezde koje je ovaj tim doveo. Tako će LeBron James uz nesebičnu podršku fantastičnih Irvinga, Lovea i JR Smitha imati na papiru odličan sastav koji ne smije razočarati.

Šta reći o nepredvidivim New York Knicksima. Od njih su navijači kroz historiju navikli na samo najbolje rezultate, no oni, uprkos svim silnim pojačanjima, igraju loše. Ono što bi moglo donijeti prevagu u korist Knicksa jeste dovođenje Phila Jacksona, čovjeka koji je sa Lakersima i Bullsima osvojio 11 titula NBA lige. Carmelo Anthony je i dalje tu i uz pojačanje u vidu Arrona Afflala očekuje se da ova ekipa konačno krene ka boljim danima.

Također, na istoku se mnogo očekuje od Indiana Pacersa koji u nekoliko proteklih sezona imaju odličan roster. Paul George es konačno vraća pa će roster biti kompletan. Uz fantastičnog Montu Ellisa i Georga Hilla, navijači Pacersa se jasno nadaju da bi ekipa mogla biti pozitivno iznenađenje ove sezone.

Horford, Millsap i Teague će ponovo činiti okosnicu Atlante Hawksa koji kao i u proteklim sezonama imaju visoke ambicije. Ekipa je nešto uigranija, pa bi plasman u polufinale konferencije trebao biti realan domet.

Što se istoka tiče ponovo vrijedi pomenuti i Boston Celticse, Brooklyn Netse i Toronto Raptorse. Ekipe su izmijenile sastave, pa plasman u play-off ne bi smio doći u pitanje.

Na zapadu, ponovo, sama krema svjetske košarke.

Prve treba pomenuti fantastične branioce titule šampiona NBA lige, Golden State Warriorse. Ekipa se nije mnogo mijenjala. Tu je i dalje MVP sezone Steph Curry, tu je i odlični Klay Thompson. Pomenuti dvojac uz  Andrea Igoudalu, Harrisona Barnesa i Draymonda Greena bi trebao doći bar do finala konferencije, pošto je teško najaviti odbranu titule.

O Houston Rocketsima ne treba mnogo trošiti riječi. Ekipa je odlična, ekipa ima jednog Jamesa Hardena i to vam je dovoljno da se nadate velikim rezultatima. Za dlaku mu je prošle sezone izbjegla titula MVP-a, pa će i ove sezone on biti glavni pretendent za to priznanje. Tu je i legendarni Dwight Howard i dalje pa će ekipa, jednostavno morati popraviti rezultat od prošle sezone.

Što se grada Los Angelesa tiče, i dalje prevlast imaju Clippersi u odnosu na Lakerse. Očekuje se da će Chris Paul i Blake Griffin konačno donijeti slavne dane u Staples Centar. Po imenima, Clippersi idu u sam vrh favorita za titulu, pa je jasno da od ove ekipe možemo očekivati i 'onaj' najviši plasman. Tu su i dalje Jamal Crawford, DeAndre Jordan, J.J. Redick i Josh Smith. Ne smijemo zaboraviti ni iskusnog Paula Piercea.

Sa druge strane, Lakersi nakon očajne sezone očekuju blagi napredak. Tu je i dalje Kobe Bryant koji i dalje ima namjeru da igra na maksimalnom mogućem nivou. 'Mamba' se vratila i sigurno će njegovo prisustvo na terenu pomoći promijenjenom sastavu Lakersa da se konačno stabilizuje. Tu su sada i Roy Hibbert. I dalje je tu Nick Young koji bi, uz pomoć Loua Williamsa, Marcelina Huertasa i Brandona Bassa mogao Lakerse približiti najboljim ekipama na zapadu.

Kakva bi to najava sezone bila da se ne pomenu San Antonio Spursi i Oklahoma Thundersi. Okosnica Spursa je i dalje ista, a predvode je Tony Parker, Tim Duncan i Manu Ginobili. Oni i dalje žele dokazati da je 'magija' još u njihovim rukama, te da nisu za 'staro gvožđe'. Spursi su u godinama iza nas dokazali da ukoliko ne mijenjate pretjerano roster, možete doći do uspjeha. Očekuje se odlična sezona Kawhi Leonarda i tek pristiglog Bobana Marjanovića iz Crvene Zvezde, koji je u predsezoni imao solidne nastupe.

Oklahoma i dalje ima veliki potencijal. Kada u ekipi imate virtuoze poput Kevina Duranta i Russella Westbrooka jasno je da se ničemu, osim titule, ne smijete nadati. Tu je i dalje Serge Ibaka, kao i Nick Collison i Dion Waiters pa će se Thundersi pitati za mnoge stvari ove sezone.

Što se tiče naših reprezentativaca, Jusuf Nurkić i Mirza Teletović će s ponosom predstavljati Bosnu i Hercegovinu u najjačem košarkaškom takmičenju na svijetu.

Nurkić će propustiti sam start sezone za svoje Denver Nuggetse, ali će kroz nekih mjesec dana biti potpuno spreman za afirmaciju. Na centarskoj poziciji Nuggetsi su jaki, pa on u startu neće biti nezamjenjiv. No, kad se vrati, sigurno je da će imati dobru minutažu u svojoj ekipi.

Nakon tri sezone provedene u Brooklyn Netsima, Mirza Teletović se odlučio ekipu zamijeniti Phoenix Sunsima. Nakon embolije pluća, od Teletovića se očekuje sami napredak ove sezone. Vjerujemo da je Mirza potpuno spreman i da ćemo ga ove sezone vidjeti u pravom izdanju.

Nama ne preostaje ništa drugo, već da se pripremimo za nešto spektakularno. Uostalom, NBA liga nas nije navikla na drugačije. Neka igra otpočne!

Učitaj još novosti