22. 10. 2015 - 11:39
Bajka koja traje skoro 20 godina: Toliko uspona i padova, ali...
907
Shares
Bajka koja traje skoro 20 godina: Toliko uspona i padova, ali i dalje je najbolji

ARSENE WENGER

Bajka koja traje skoro 20 godina: Toliko uspona i padova, ali i dalje je najbolji

Mirza HADŽIJUSUFOVIĆ
22. 10. 2015 - 11:39
0
Shares

Uprkos brojnim kritikama od početka sezone, Arsene Wenger je svemu odolio. I ne samo sada, već i nebrojeno puta.

Neuništivi Francuz napunio je 19 godina na klupi Topnika, s kojima je doživio toliko radosti ali i razočarenja.

Wenger je rođen na današnji dan 1949. godine u Strasbourgu, diplomirao je inženjerstvo na Univerzitetu u rodnom gradu, te magistrirao ekonomiju.

Tečno govori francuski, njemački i engleski, a pomalo i italijanski, španski, te japanski jezik.

Ipak, životni putevi su ga odveli u drugom smjeru, prema najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu. Ne može se pohvaliti naročitom igračkom karijerom, a igrao je u odbrani.

Njegov trenerski put je međutim sasvim druga priča. Postao je najuspješniji menadžer, računajući trofeje, vrijeme provedeno u klubu i odigrane mečeve, u historiji Arsenala.

Ujedno je jedini menadžer van prostora Velike Britanije koji je osvojio The Double (FA Premier Liga i FA kup) u Engleskoj, 1998. i 2002.

Naročit uspjeh postigao je 2004., kada je s Topnicima sezonu okončao bez poraza i ispisao svoje ime u historiji. Taj rekord još nikad niko nije dostigao, niti je bio blizu toga.

Sezonu 2003./2004. Topnici su okončali sa 26 trijumfa i 12 remija, te je dobio i status jednog od najboljih francuskih trenera ikada.

Trenersku karijeru je započeo i ne baš uspješno u Nancyju, a nastavio u Monacu 1987. Osvojio je ligu već naredne godine i nacionalni kup 1991., a u klub je doveo igrače poput Hoddlea, Weaha i Klinsmanna.

Odbio je izdašnu ponudu velikog Bayerna i Galskih pijetlova zbog odanosti Monacu, da bi nakon lošeg starta u sljedećoj sezoni bio otpušten.

Nakon toga uslijedila je avantura od 18 mjeseci u japanskoj Nagoyji, s kojom je osvojio prestižni 'Carski kup'. Uspio je ovaj klub dovesti do trećeg mjesta, iako ga je preuzeo u nezavidnoj poziciji.

To je bila dobra preporuka za tim iz sjevernog Londona, koji zvanično preuzima 1. oktobra 1996. I tako započinje bajka, koja traje i danas, s povremenim usponima i padovima.

U prvoj sezoni završio je na trećem mjestu, da bi već naredne stigla dvostruka kruna (Premiership i FA kup). Već tada je najavio blistavu karijeru i novu eru u historiji Topnika.

Ključ uspjeha bila je sjajna defanzivna četvorka – Tony Adams, Nigel Winterburn, Lee Dixon i Martin Keown, kao i Wengerovi novi igrači Patrick Vieira, Emmanuel Petit, Marc Overmars i mladi Nicolas Anelka u napadu s iskusnim Dennisom Bergkampom.

Razočarenje je uslijedilo 1999., kada im je za bod izmakla titula (prvak je bio Alex Ferguson s Unitedom). Izgubili su i finale Kupa UEFA od Galatasaraya nakoj penala, te 2001. finale FA kupa od Liverpoola 1:2.

Wenger je napravio veliki korak, odlučio je dovesti nove igrače. Uz kontroverzni transfer iz Tottenhama, Sola Campbella, doveo je i Fredrika Ljungberga, Thierrya Henrya i Roberta Pirèsa. Novim je igračima trebalo dosta vremena da se naviknu, ali su osigurali treći 'Double' u 2001./2002. Najljepši trenutak sezone je bila utakmica protiv Manchester Uniteda: Sylvain Wiltord je zabio jedini pogodak, kojim je Arsenal osvojio prvenstvo.

Uslijedila je i famozna, već spomenuta sezona bez poraza, a do sada je osvojio Premier ligu tri puta, šest puta FA kup, jednom Capital One Cup, šest puta Community Shield, što ga definitivno čini najuspješnijim klupskim menadžerom.

Ipak, nedosanjani san je naslov u Ligi prvaka, a najbliže su stigli 2006. kada je Barcelona slavila u Parizu s 1:2.

Njegova trenerska karijera itekako je povezana s usponom Thierryja Henryja, za kojeg je još u Monacu istakao da će biti vrhunski napadač. Wenger je otišao iz Monaca 1994., ali je pet godina kasnije ponovo sarađivao s Henryjem. I to u Arsenalu.

Riskirao je, kada ga je doveo nakon ne baš uspješnog perioda u Juventusu, dao mu potpunu slobodu, a investicija od samo 11 miliona eura višestruko mu se isplatila.

Od 1999. do 2007. Thierry je postao najbolji napadač Arsenala, te je zabio najviše golova u historiji za Topnike, čak 228 u samo 352 utakmice.

Arsene i Thierry bili su kao otac i sin. Arsene je od njega napravio jednog od najboljih igrača u historiji Premiershipa. Thierry Henry je bio noćna mora Manchester Uniteda, Blackburn Roversa, Chelseaja, Manchester Cityja i ostalih engleskih klubova.

2007.Henry je prešao u Barcelonu za 16 miliona eura, te je ostvario svoj san, osvojio Ligu prvaka s Kataloncima. S njegovim odlaskom uslijedio je "sušni" period za tim iz sjevernog Londona, koji je prekinut tek 2014. osvajanjem FA kupa.

Naročito će ostati upamćena situacija iz sezone 2011./2012., kada su Topnici poniženi na Old Traffordu sa čak 8:2. Wenger je bio pred otkazom, ali Henry je spasio situaciju. Vratio se, razgovarao s direktorima Arsenala, te stigao na posudbu iz New York Red Bullsa.

Henry je dobio šansu protiv Leeds Uniteda, a ostalo je historija. Zabio je pogodak, zaplakao, te zagrlio sunarodnjaka navodno mu šapnuvši: "Ti si mene spasio, e sad ću i ja tebe!"

Wenger je izdržao, još uvijek je Topnik, a nedavno je najavio povlačenje 2017. godine. Arsenal odavno nije bolje stajao u Premiershipu i ozbiljan je konturent za titulu. A nakon njegovog povlačenja sigurno je da više ništa neće biti isto...

Učitaj još novosti