22. 10. 2015 - 09:26
Ante Čačić: Pa šta i da jesam Mamićev čovjek?!
907
Shares
Ante Čačić: Pa šta i da jesam Mamićev čovjek?!

SELEKTOR HRVATSKE OTVORENO PROGOVORIO

Ante Čačić: Pa šta i da jesam Mamićev čovjek?!

22. 10. 2015 - 09:26
0
Shares

Ante Čačić, selektor hrvatske nogometne reprezentacije, izvan svake sumnje pravi je dar za novinare za razliku od bivšeg Nike Kovača, koji se plašio istupa u medijima, osim onih strogo kontroliranih, faktički uokvirenih, formalnih, u krajnjoj liniji čak i dosadnih.

Ipak, čudna je ta razlika, svi su se trudili priznati “personality” Kovača, a negirati u tom smislu Čačića. A aktuelni selektor, u talk-showu “Istinom do gola” pokazao je da za njega nema tabu teme, osim odgovora na pitanje kolika mu je bila plata u Dinamu, koliko je inkasirao kad je smijenjen, na koliki iznos je potpisao ugovor s HNS-om do ljeta 2018., prenosi Jutarnji.

Bilo je tu i provokativnih pitanja:

Jeste li se nadali, onako ludo sanjali da ćete biti selektor?

- Ne da sam sanjao nego sam znao, moj izbor se poslije svega nije moglo izbjeći, odnosno mene zaobići.

Ipak u odnosu na igračku, pa i trenersku karijeru nemate potrebnu karizmu da stanete pred igrače kao što su Modrić, Rakitić, Mandžukić, Srna i drugi?

- Ma dajte, koju su to igračku karijeru imali Mourinho, Ivić i drugi? A što se tiče trenerske karijere, sljedeće godine ću proslaviti 30 godina rada na klupi. Nema trenera kod nas koji je sve prošao kao ja, od malog Prigorja iz Markuševca do velikog Dinama.

Ko vam je prvi saopćio da ćete biti imenovani, jer se to znalo i prije formalnog sastanka Izvršnog odbora HNS-a?

- Mene ste vi, odnosno mediji postavili u prvi plan, a par dana prije sastanka Izvršnog odbora rekao mi je Mamić, pa Šuker.

Jeste li vi Mamićev čovjek?

- Nemam ništa protiv toga da budem Mamićev čovjek. Jer on je za Dinamo, pa i hrvatski nogomet učinio brojne prave poteze, on ima velike zasluge.

Jeste li vi srećković?

- Jesam, ali sreću treba isprovocirati, zaslužiti je. Osim toga, sreća je uvijek uz pobjednika, nikad nisam čuo za sreću gubitnika.

Jeste li trener zanatlija?

- Aludirate na to da sam bio zanatlija, ali toga me nije stid. Imao sam radiotelevizijski servis, od toga je živjela moja porodica. A što se tiče trenerskog posla pohvalit ću se da sam vrlo kreativan.

Reprezentativci su izjavili da ste ih smirili?

- Svakako, smirio, psihološki stabilizirao, ali i neke stavio na njihove prirodne pozicije, osigurao im da se bolje osjećaju.

Stručni štab? Odakle Josip Šimunić u štabu poslije onih ružnih ispada na utakmici s Islandom?

- Šimunić je divan čovjek, imao je vrhunsku igračku karijeru, a za ono što je uradio, kažnjen je, kaznu je odradio i sad je slobodan. Uostalom, krenuo je u trenersku školu. On je potreban jer ga igrači i vole i poštuju. On je vezivno tkivo štaba i igrača.

Je li vam nametnut od nekoga?

- Ja biram sam, i igrače i moj stručni štab, odlučujem kako će se igrati…

A Romeo Jozak?

- Šta Jozak? On je tehničko lice, ono što je na primjer bio Zorislav Srebrić. Pa ne mislite valjda da će mi Jozak nešto narediti? Ja sam šef, Jozak je suport timu.

Kad ste stupili pred igrače, šta ste im prvo kazali?

- Prije svega sam razgovarao sa Srnom i još nekim igračima, bilo mi je bitno da saznam pojedinosti, to da među njima nema nekih podjela. Oni su prava grupa, dišu zajedno, savršeni su odnosi među njima.

Ambicija vam je izaći iz sjene “vatrenih”?

- Normalno, imamo sjajne igrače, siguran sam i tim. Želim naglasiti da će u Francusku, na završni turnir ići najbolji, znači da se neće ići po zaslugama. Sve, prirodno, zavisi i od toga kakvi će nam igrači doći na pripreme, u kakvom stanju. Najvažnije je da bude sreće u smislu da ne bude povrijeđenih.

Imperativ je u najmanju ruku proći prvu rundu, što bi trebalo biti lakše nego na prethodnim europskim prvenstvima?

- Mnogo toga ovisi od žrijeba, svakako moramo ući među 16, cilj je ipak četvrtfinale, znači među osam. Važan je ambijent, sveopće raspoloženje.

Znači i navijači, to jest obustava bojkota?

- Ma vi previše pažnje dajete nekima huliganima…

Polako, za bojkot nisu ekskluzivno samo huligani?

- U redu, ali se s tim bojkotom pretjeruje. Molim vas, naša televizija, koja prenosi utakmice reprezentacije, emitira prilog iz nekih kafića gdje su odlučili bojkotirati televizijski prijenos. Pa je li to normalno?

- Među navijačima Hajduka veliko je nezadovoljstvo, reprezentacija je predugo zaobilazila Split, čak 14 godina nije se odigrala niti jedna utakmica za bodove na Poljudu?

- Shvatam to nezadovoljstvo, ali ne razumijem crtanje svastike. Pa Hajduk je zbog ispada navijača najkažnjavaniji klub u Europi.

Zaobilaze se i igrači Hajduka, Mijo Caktaš na primjer, igra u životnoj formi?

- Spominjete Caktaša, a ne na primjer Pašalića… U posljednjim akcijama uzeo sam 20 igrača i tri golmana. Nije otpao s popisa, onog Kovačevog, samo Caktaš nego i Rog, Rebić, Leovac…

Dojam je da se forsiraju igrači Dinama?

- Ponavljam vam da će igrati samo najbolji, da oni koji igraju u jačim ligama imaju prednost. Kod nas, u HNL-u, igrači imaju tri, četiri zahtjevne utakmice, a to je premalo…

Učitaj još novosti