04. 06. 2015 - 08:11
"Meč u Zenici će nam biti najteži u kvalifikacijama!"
907
Shares

SELEKTOR IZRAELA:

"Meč u Zenici će nam biti najteži u kvalifikacijama!"

04. 06. 2015 - 08:11
0
Shares

Naredne sedmice nastavljaju se kvalifikacijske utakmice za Evropsko nogometno prvenstvo u Francuskoj 2016. godine, a jedan od duela koji privlači pažnju je gostovanje reprezentacije Izraela u Bosni i Hercegovini.

Selektor Izraelaca, Eli Guttman, za Al Jazeeru kaže kako je od početka kvalifikacija znao da će duel u Zenici biti najteži.

Ova dva tima nalaze se u grupi B; Izrael je do sada sakupio tri pobjede, od kojih je jedna protiv bh. "Zmajeva" iz novembra prošle godine, te zauzima treće mjesto, iza Belgije i Velsa, koji su sakupili po 11 bodova.

Bosna i Hercegovina je peta, pretposljednja, sa pet bodova, četvrti je Kipar (šest bodova), a posljednja, šestoplasirana, Andora je bez bodova. Direktan plasman na EURO 2016. godine osigurat će dva prvoplasirana tima i najbolji trećeplasirani tim iz svih grupa, dok će ostali trećeplasirani u baraž.

"Čak i prije početka kvalifikacija znao sam da će utakmica u Bosni i Hercegovini biti najteža od svih. Činjenica da smo mi kod kuće slavili sa 3:0 u novembru ne mijenja moje mišljenje", govori Guttman za Al Jazeeru.

"Bosanskohercegovački nacionalni tim ima mnogo odličnih, jakih nogometaša, koji igraju u najjačim europskim ligama."

Nema straha

Utakmica Bosna i Hercegovina - Izrael u Zenici 12. juna proglašena je duelom visokog rizika. Na pitanje da li ima ikakvih briga kada je riječ o sigurnosti, prvi čovjek reprezentacije Izraela kratko odgovara: "Ne, nemam nijednu."

Kada je riječ o nastavku kvalifikacija, počev od Zenice pa do preostala četiri duela, Guttman ne krije optimizam i povjerenje u svoj tim.

"Nogometnu reprezentaciju Izraela čine jak kolektiv i timski duh. Sa samo tim karakteristikama koje posjedujemo možemo se nositi sa svime i sa svima. To nam daje snagu pred svaku utakmicu i tokom nje. Takav je slučaj i s utakmicom protiv Bosne i Hercegovine, tako će biti i protiv ostalih", istakao je.

Posvećenost svom radu i svom timu Guttman je potvrdio i kroz odgovor na pitanje da prokomentira ostale kvalifikacijske grupe.

"Uopće ne razmišljam o drugim grupama i šansama drugih timova, koncentriran sam samo na svoj tim", istakao je selektor Izraela.

Guttman ne može računati na dvojicu igrača.

"U timu neće biti Munasa Dabbura [iz švicarskog Grasshoppera], koji je povrijeđen, te Liora Refaelova [belgijski Club Brugge], koji je suspendiran zbog dva žuta kartona", naveo je selektor Izraela.

Tri gola i crveni karton

Dabbur je 23-godišnji napadač, koji je do sada odigrao jedan duel za Izrael, dok je Refaelov iskusni 29-godišnji ofanzivni vezni nogometaš. On je postigao pet golova u 32 utakmice za nacionalni tim.

U duelu Izraela i Bosne i Hercegovine 16. novembra prošle godine, odigranom u Haifi, strijelci za domaći tim bili su Gil Vermouth u 36, Omer Damari u 45. i Eran Zahavi u 70. minuti, a gostujući "Zmajevi" su od 47. minute igrali s igračem manje, jer je crveni karton dobio Toni Šunjić.

Guttman je ranije objavio spisak od 25 igrača na koje računa za duel na stadionu Bilino polje u Zenici, a na njemu se ne nalazi strijelac prvog gola Vermouth.

Učitaj još novosti