05. 05. 2015 - 10:37
Sudar velikana u Torinu: Stara dama se ne predaje, Ronaldo...
907
Shares
Sudar velikana u Torinu: Stara dama se ne predaje, Ronaldo adut Kraljeva

Polufinale Lige prvaka

Sudar velikana u Torinu: Stara dama se ne predaje, Ronaldo adut Kraljeva

M. H.
05. 05. 2015 - 10:37
0
Shares

Borba za titulu prvaka Evrope ulazi u samu završnicu, a ko će biti prvi putnik u finale u Berlinu 6. juna moglo bi da bude mnogo jasnije poslije večerašnje prve utakmice polufinala između Juventusa i Reala.

S jedne strane se nalazi četvorostruki uzastopni prvak Italije, koji se poslije 12 godina vratio među najbolje, a s druge najtrofejniji evropski tim s 10 titula prvaka Starog kontinenta i branilac trofeja. Kraljevi će pokušati postati prvi klub koji će u ovom formatu takmičenja odbraniti naslov najboljeg. Ujedno, ovo će biti prilika da na djelu još jednom vidimo sjajne fudbalske majstore kao što su Cristiano Ronaldo, Gareth Bale, James Rodriguez, te s druge stane Andrea Pirlo, Gianluigi Buffon, Carlos Tevez...

"Real je jedan od najboljih klubova svijeta, ali vjerujem da možemo s njima odigrati egal dvomeč. Mislim da su šanse 50:50 i da se ništa neće znati do posljednjeg minuta revanša", izjavio je uoči duela u Torinu sjajni Pirlo, koji se uspješno bori s godinama i jedan je od najboljih igrača "stare dame".

Iskusni vezista je dvostruki osvajač Lige prvaka, i to oba puta s Milanom i oba puta s trenutim trenerom Reala Carlom Ancelottijem na klupi. Otkrio je da će u penziju otići kada trofej prvaka Evrope podigne i s ekipom Juventusa.

Juventus je drugu i posljednju titulu prvaka Evrope osvojio 1996. godine, potom je "vezao" tri poraza u finalima, uključujući i onaj iz 1998. godine u Amsterdamu, kada je Predrag Mijatović donio trofej "kraljevskom klubu". Revanširali su se u polufinalu 2003. pobjedom protiv moćnih "Galaktikosa", ali ih je u finalu zaustavio Milan. Od tada čak 12 godina "stara dama" nije uspjela se plasirati među četiri najbolja tima Lige prvaka.

"Juventus u Seriji A demonstrira snagu. Ove godine napravili su iskorak u Evropi i očekuje nas težak posao, ali kad ste u polufinalu i ne može biti lahko", rekao je Ancelotti, koji ima bogatu trenersku biografiju.

Veliki adut Reala, naravno, biće Ronaldo, najbolji igrač svijeta za 2014. godinu. Portugalac je silno motivisan poslije hat-trica protiv Seville i čak petu sezonu zaredom postigao je više od 50 golova, što nikad nikom nije pošlo za rukom.

Naravno, tu će biti i sjajni Javier Hernandez, koji je odlično iskoristio odsustvo Karima Benzeme.

S druge strane, domaćin će biti oslabljen neigranjem sjajnog Francuza Paula Pogbe. Navijači prvaka Italije nadaju se da bi Realovo dijete Alvaro Morata, koji je prošle godine osvojio Ligu prvaka, ove mogao da presudi bivšem klubu.

Carlo Ancelotti ima veliku priliku postati prvi trener koji je osvojio četiri trofeja Lige prvaka. Da li može do tog podviga moglo bi biti makar malo jasnije večeras.

Susret Juventus – Real bit će odigran od 20:45 sati u Torinu.

 

Učitaj još novosti