06. 11. 2018 - 07:53
Od zvijezda do trnja i nazad: Nekoć kultni prvak opet je...
907
Shares
Od zvijezda do trnja i nazad: Nekoć kultni prvak opet je APSOLUTNA senzacija

LILLE

Od zvijezda do trnja i nazad: Nekoć kultni prvak opet je APSOLUTNA senzacija

Gol.hr
06. 11. 2018 - 07:53
0
Shares

Između dominacije Lyona početkom 21. stoljeća i aktualne hegemonije PSG-a, francuska Ligue 1 bila je pravi ''divlji zapad'', nepredvidljiva liga u kojoj su se u četiri sezone promijenila četiri prvaka.

1

Jedan od tih prvaka koji se i danas dobro pamti bio je Lille, koji je osvojio dvostruku krunu u sezonu 2010./2011. i tako prekinuo trofejnu sušu koja je trajala od davne 1954. godine. Ovu kultnu momčad činila su imena poput Gervinha, Yohana Cabayea i prvog strijelca Mousse Sowa, a svijetu su predstavili i tada 19-godišnjeg Edena Hazarda.

1

Bio je to vrhunac uspona koji je počeo povratkom u prvu ligu 2000. godine. Lille je izrastao u jedan od najjačih francuskih klubova, da bi se prošle sezone zamalo ponovno srozao do druge lige.

2

Klub je 2017. preuzeo novi vlasnik – španjolsko-luksemburški biznismen Gerard Lopez, investitor s bogatim iskustvom sportskih ulaganja. Momčad je te sezone zauzela 11. mjesto – drugi najgori plasman u 21. stoljeću – a Lopez je kao cilj uzeo povratak Lillea na stare staze slave.

lille

Svoj projekt nazvao je ''Lille Unlimited'' – pored mnogo igračkih promjena, najvažnija je bila ona trenerska. Na klupu je sjeo Marcelo Bielsa, već sada legendarni argentinski trener, koji je trebao svojom nogometnom filozofijom oplemeniti Lopezova ulaganja.

2

Plan je možda izgledao dobro na papiru, ali u praksi uopće nije funkcionirao. Lille je brzo zaredao porazima, a Bielsa je već u prosincu završio jednu od najgorih epizoda svoje trenerske karijere. Ostavio je momčad na dnu tablice; kao ''vatrogasac'' uskočio je Christophe Galtier, koji je tek u veljači podigao momčad iznad zone ispadanja, a do kraja je njegov Lille nekako osigurao ostanak u prvoj ligi.

3Međutim, loša situacija na ljestvici nije bila jedina prijetnja Lilleu. Na Lopezova vrata pokucale su francuske vlasti – strogo regulatorno tijelo DNCG naložilo je vlasniku da podigne prihode od prodaja i sponzorstava ili bi klub mogao završiti u drugoj ligi. Na to su se nadovezali i prosvjedi navijača, koji su Lopezu poručili: ''Ako padnemo, povući ćemo te sa sobom.''

4Lille je na kraju preživio sve nedaće i u novoj sezoni – procvjetao. Klub je trenutno treći s istim brojem bodova kao i drugi Montpellier, a u prošloj su utakmici dobro namučili vodeći PSG.

6

Lille se hrabro postavio protiv moćnih Parižana na njihovu terenu, a slomio ih je tek trenutak genijalnosti Kyliana Mbappea u 70. minuti. Na kraju je završilo 2:1, a strateg Parižana Thomas Tuchel je nakon utakmice bio pun hvale za Lille.

tuchel

"Bila je ovo naša najbolja utakmica ove sezone, bilo je to neophodno protiv ovog protivnika", rekao je Tuchel.

mbappe

"Bilo je puno strukture u igri, imali smo puno posjeda, zatvarali smo prostore. Potpuno smo kontrolirali kontre, što je bilo teško, jer smatram da je Lille jedna od najboljih europskih momčadi u tom segmentu", dodao je.

tuchel

Trener Galtier na glasu je kao pragmatičar, čovjek koji zna ostvariti rezultat – zapravo, čista suprotnost filozofu i idealistu Bielsi. Logičan izbor takve filozofije su tvrda obrana i kontre, a Galtier je ove sezone dobio nekoliko pojačanja koja se uklapaju u takvu igru.

lille

Obranu je pojačao iskusni Portugalac Jose Fonte, a s posudbe se vratio njegov sunarodnjak Xeka, vrijedan zadnji vezni igrač. Impresionirao je i turski desni bek Mehmet Celik.

lille1

Ofenzivni dio pojačala su dva Jonathana – Ikone, koji je stigao iz PSG-a, i Bamba, koji je prošle sezone nastupao za Saint-Ettiene. Oni su se pridružili još jednom krilu Nicholasu Pepeu koji je bio sjajan još prošle sezone, a vrijednost mu se procjenjuje na 25 milijuna eura (po Transfermarktu).

lille2

Ovaj trolist mladih ofenzivaca prozvali su Bip Bip, kombinirajući prva slova njihovih prezimena i aludirajući na Pticu trkačicu iz legendarnog crtića. Tuchelovi komplimenti dovoljno govore koliko su opasni – Pepe i Bamba zabili su 15 od ukupno 21 gola Lillea, koji krupnim koracima grabi prema povratku u europski nogomet.

lille4

nicolas-pepe-lille-270841

nicolaspepelille

nicolaspepe

Učitaj još novosti