26. 06. 2018 - 09:09
POSTIŽU NEVJEROVATNE USPJEHE: Nijemci proglasili Hrvatsku...
907
Shares
POSTIŽU NEVJEROVATNE USPJEHE: Nijemci proglasili Hrvatsku najboljom sportskom zemljom na svijetu

BILD

POSTIŽU NEVJEROVATNE USPJEHE: Nijemci proglasili Hrvatsku najboljom sportskom zemljom na svijetu

Sport.ba
26. 06. 2018 - 09:09
0
Shares

Cijenjeni njemački časopis "Bild" proglasio je Hrvatsku najboljom sportskom zemljom na svijetu! Ovaj status Hrvati su zaslužili izvanserijskim uspjesima u tenisu, vaterpolu, rukometu i mnogim drugim sportovima, piše pomenuti list i objašnjava da Hrvatska ima samo 4,2 miliona stanovnika. To je ustvari tek nešto više od Berlina (3,5 miliona).

"Hrvatska globalno igra značajnu sportsku ulogu i s obzirom na svoju veličinu, može se reći da je najjača sportska zemlja na svijetu", pišu Nijemci. Također, podsjećaju na uspjehe hrvatskih rukometaša koji su godinama u vrhu te svjetske prvake vaterpoliste, favorite svakog turnira. Kao najveće zvijezde ističu Gorana Ivaniševića, pobjednika Wimbledona iz 2001. godine, te Janicu Kostelić, skijašku heroinu sa četiri olimpijska zlata i dva srebra.  

Situaciju im je dodatno objasnila još jedna legenda iz Hrvatske i član "Kuće slavnih" Dino Rađa. Kako, dakle, tako mala zemlja igra tako važnu ulogu u svijetu sporta? 

"To su naši geni. Imamo talente, mlade ljude više od prosjeka. Prepoznajemo talente i guramo ih", rekao je Rađa, koji je s Hrvatskom osvojio i historijsko srebro na košarkaškom turniru u Barceloni 1992., jednu od najvažnijih medalja u povijesti Hrvatske. 

(Sport.ba)

Učitaj još novosti