05. 02. 2018 - 21:14
Pojavio se slučajno, skinuo legendu i otišao u povijest: Nisam...
907
Shares
Pojavio se slučajno, skinuo legendu i otišao u povijest: Nisam morao biti Superman, samo sam...

NICK FOLES

Pojavio se slučajno, skinuo legendu i otišao u povijest: Nisam morao biti Superman, samo sam...

Germanijak.hr
05. 02. 2018 - 21:14
0
Shares

Kako se bližio dan Super Bowla, velike završnice NFL-a, navijače Philadelphia Eaglesa hvatala je jeza jer će im napad voditi Nick Foles, mnogi su sumnjali da će bez ozlijeđenog startnog quarterbacka Carsona Wentza doći do svog prvog naslova u povijesti, iako je njegova zamjena sasvim solidno odradila posao u njegovu izostanku.

No Folesovi suigrači primijetili su kod njega nešto ohrabrujuće, naime, on se nije mijenjao. Iako mu se cijeli život zarotirao u samo nekoliko tjedana, Foles je bio isti kao prije, nije bilo nervoze, nije bilo sumnje, nije bilo straha, jedino mirnoća…

„Ponašao se kao stari dobri Nick, bio je bez straha“, ispričao je tight end Zach Ertz.

Foles je i dalje bio studiozan i precizan na treningu, smijao se od uha do uha, zbijao šale, drugim riječima – bio je to isti onaj Nick kakvog su svi znali, unatoč tome što je na leđima nosio teret ambicija, želja i nadanja cijelog grada, grada kojemu je do jučer nedostajao jedino naslov u NFL-u, ali taj su trofej domaći navijači željeli više od ičega i zato je Foles trebao biti pod pritiskom. Možda je i bio, ali to nije pokazao ni sekunde…

Činjenica što će do naslova morati preko najvećeg koji je ikad bacao loptu u NFL-u, odnosno što će nasuprot njega biti jedna od najuspješnijih franšiza u povijesti ovog sporta, ništa ga nije moglo izbaciti iz fokusa.

Nije se puno promijenilo ni nakon prvog zvižduka, Folesova krv ostala je hladna kao srce prostitutke, bez obzira što se veliki okršaj u NFL finalu razvio kao teškaški obračun, dvije football megamomčadi razmjenjivale su žestoke udarce, inicijativa se seljakala čas na jednu, čas na drugu stranu, ali Nick je bio miran.

Brady je odigrao vjerojatno svoju najbolju utakmicu u Super Bowlu bacivši preko 500 jardi dodavanjem, ali Foles nije bio impresioniran, naprotiv, quarterback koji je promijenio čudo klubova, koji je prije par godina želio završiti karijeru, sinoć je igrao kao da je on najveći svih vremena pruživši jednu od najupečatljivijih MVP izvedbi u povijesti ove utakmice.

Većina je već vidjela Bradyja na tronu, o Nicku zapravo nitko nije ni pričao, bar ne u pozitivnom kontekstu, a taj sramežljivi štreber tupava izraza lica pružio je jednu od najhrabrijih predstava u Super Bowl povijesti.

Mnogo je igrača kroz povijest učinilo slično, najsvježiji primjer iz moderne povijesti jest MVP nastup Kurta Warnera u Super Bowlu, koji je već imao dnevni posao i želio se oprostiti od footballa, ali dao si je još jednu šansu i danas je u kući slavnih. No ovo što je Foles učinio u pobjedi Eaglesa protiv Patriotsa u pobjedi 41:33 pretvorit će ga u legendu.

„Odličan osjećaj, osjećao sam mirnoću, najvažnije mi je bilo što nisam morao sve sam, nisam morao biti Superman, samo sam igrao“, skromno je rekao držeći Lombardija u ruci.

No zamislite sad ovu ironiju, čovjek može uživati u svom herojstvu još nekoliko mjeseci, ali prvi dan iduće sezone kad se pojavi na pripremama, morat će se ponovno naviknuti na ulogu rezerve za Carsona Wentza, mladog, perspektivnog quarterbacka koji je projiciran kao vođa ove franšize za iduće desetljeće.

„Dečko je bio rezerva u gotovo svim momčadima trenutačno u ligi, uskočio je slučajno umjesto Wentza koji je bio na putu da postane MVP lige, s njim su se sprdali svi živi, čak i neki naši navijači, a on je naslagao Atalantu, Minnesotu i sad Bradyja. Pogledajte gdje je sad“, rekao je defenzivni linijaš Chris Long.

„Bacio je tri touchdowna i jedan uhvatio! To je bio poseban trenutak“, smije se njegov suigrač.

Brady i Belichick pokušali su izvesti trik akciju na trećem downu par minuta prije tog trenutka i nisu uspjeli jer Brady nije uspio uloviti loptu, nekoliko akcija kasnije Philadelphija je bila u suparničkoj zoni, udaljena tek nekoliko jardi od touchdowna, kad je trener Pedersen povukao vlastiti trik iz rukava i ponovio sličnu akciju kao Patsi, ali ovaj put quarterback, odnosno Foles, uhvatio ju je za pokazat će se kasnije ključnih šest bodova.

„Željeli smo iskoristiti tu akciju protiv Minnesote, ali kako nam je dobro išlo, odlučili smo ju sačuvati za Super Bowl. Akcija se zove „Philly specijal“, otkrio je trener Doug Pedersen.

Taj upečatljivi trenutak postao je lajtmotiv cijele utakmice, te nekako najbolje opisuje ono što se posljednjih par godina dogodilo Folesu, trebao je već biti u mirovini, a on je povukao trik iz rukava i postao legenda.

„Razmišljao sam o kraju karijere na koncu prošle sezone, ali drago mi je što sam ostao“, skromno je poentirao.

Danas njegove akcije stoje znatno bolje, junak Philadelphije vjerojatno neće iduće godine biti „Orao“, nego će odletjeti u neku sretniju sredinu kojoj je takav igrač potreban za udarnu momčad. U gradu bratske ljubavi stvorio je legendu o sebi, a sad treba pronaći sredinu u kojoj će dodati još poneko poglavlje…

Učitaj još novosti