19. 01. 2018 - 18:49
Najavljivala se nova evropska sila, a na kraju smo vidjeli...
907
Shares
Najavljivala se nova evropska sila, a na kraju smo vidjeli najbrže ugašeni projekt u historiji fudbala

ŠTA DALJE ZA MILAN?

Najavljivala se nova evropska sila, a na kraju smo vidjeli najbrže ugašeni projekt u historiji fudbala

Besim TODOROVAC
19. 01. 2018 - 18:49
0
Shares

Milan je zimsku pauzu dočekao sa više oduševljenja nego što se to možda očekivalo, nakon što se jedno obećanje već od prvog dana polako pretvaralo u ogromno razočaranje. Početkom ljeta, gotovo 60.000 ljudi se pojavilo na San Siru da pogleda novi i, kako su mnogi pomislili, poboljšani Milan u kvalifikacijama za Evropa ligu. Entuzijazam se polako počeo gasiti kako su se rezultati pogoršavali, a većina igrača je potpuno podbacila. Sada sa drugim trenerom u sezoni, rossoneri se nadaju boljoj 2018. godini.

Vincenzo Montella se na neki način može nazvati nesretnikom. Tokom prethodnom režima Talijan je sastavljao tim bez gotovo ikakve finansijske podrške. Pružanjem šansi nekim od talentovanih klinaca iz Primavere Milan je dobio novi identitet, a plasman u Evropa ligu smatrao se uspjehom. 

Ove sezone, međutim, Milan je potrošio preko 220 miliona eura na gotovo cijelu startnu postavu, a to se u konačnici ispostavilo više prokletstvom, nego blagoslovom. Montella nikako nije mogao odabrati idealnih 11, niti konačnu formaciju, zbog čega je zamijenjen Gennarom Gattusom. Ljubimac navijača stigao je sa reputacijom fightera, a ne nekog taktičkog genija, ali će u nastavku sezone morati dokazati da ulazak u trenerski posao nije njegov najveći lični promašaj.

U cijelom ovom nemiru, teško je pronaći nekoga ko se istakao i na koga se može računati, nekoga ko je pokazao karakter i vukao tim prema naprijed. Možda se jedino može izdvojiti Patrick Cutrone. Tinejdžer iz Coma relativno brzo se probio u prvi tim i postao miljenik navijača. Najbolji je strijelac kluba u Seriji A, Evropa ligi i Coppa Italiji.

Činjenica da je navijač kluba i da je radne prirode još više ga je približila srcima Curva Suda, i dok su se Andre Silva i Nikola Kalinić spotaknuli, strastveni Cutrone učinio je dovoljno da zasluži startno mjesto u timu. 

Cutrone je osvojio srca mnogih, a o Andreu Silvi navijači imaju podijeljeno mišljenje. Izgledao je kao igrač kakvog definitivno žele u timu zahvaljujući nastupima u Evropa ligi (šest golova u 10 utakmica), ali još uvijek nikako da proigra u Seriji A. Nadali su se da će ponoviti formu iz Porta, gdje je zabio 20 golova u ligi i Ligi prvaka. Bilo bi budalasto već sada ga otpisati, jer mu je samopouzdanje vrlo nisko, a sigurno da ne pomaže ni pojava Cutronea. Možda će ga pogodak u Seriji A osloboditi od demona, nakon čega će imati bolju 2018.

Možda nije bilo mnogo toga što će navijači pamtiti u protekloj godini, ali su imali neke momente euforije, a jedan od njih stigao je upravo zahvaljujući Cutroneu. Milan je igrao protiv Intera u kupu Italije, a Gattuso je isti susret uporedio sa finalom Svjetskog prvenstva. U tom trenutku Milan je izgubio tri od njihovih pet posljednjih mečeva i bio je nevjerovatnih osam mjesta ispod nerazzurra na tabeli. Čak je i tokom zagrijavanja bilo problema, jer se golman Storari povrijedio, a zamijenio ga je 'drugi Donnarumma' - Antonio. Na utakmici u kojoj je bilo svega (osim golova), Cutrone je postao heroj i zabio je u produžecima za pobjedu 1:0 i prolazak u polufinale.

Nije bilo previše blistavih trenutaka u prvom dijelu sezone, ali katastrofa nije nedostajalo. Jedna se dogodila protiv Beneventa, tima koji u tom momentu nije imao nijedan bod i nije se činilo da će se to promijeniti. Bila je to Gattusova prva utakmica na kormilu rossonera u Seriji A i očajnički je trebao pobjedu. Sa 2-1 ušlo se u nadoknadu vremena, a onda je nakon jednog prekida niko drugi do golman Beneventa Alberto Brignoli pogodio glavom i šokirao kompletan stadion.

Milan će nastojati da izbjegne slične situacije u drugom dijelu sezone, a ima i razloga da budu pozitivni. Ako Gattuso posloži formaciju, mogao bi pružiti rossonerima prijeko potrebnu stabilnost. Uz to je potrebno da napadači konačno proigraju i krenu zabijati golove. Milan je i dalje u igri za trofeje kupa Italije i Evropa lige, a jedan od ta dva bi definitivno spasio nešto od ove vrlo teške sezone.

(Besim TODOROVAC)

Učitaj još novosti