12. 11. 2019 - 13:31
O NJIMA BRUJI CIJELA EVROPA Predvodi ih Nindža, gaze velikane,...
907
Shares
O NJIMA BRUJI CIJELA EVROPA Predvodi ih Nindža, gaze velikane, a prošle sezone jedva izborili opstanak

USPON CAGLIARIJA

O NJIMA BRUJI CIJELA EVROPA Predvodi ih Nindža, gaze velikane, a prošle sezone jedva izborili opstanak

Besim TODOROVAC
12. 11. 2019 - 13:31
0
Shares

Nakon što je Inter prokockao dva gola prednosti protiv Borussije Dortmund u Ligi prvaka u utorak, trener "nerazzura" Antonio Conte je bijesno poručio da ekipi nedostaju vrhunski igrači sa iskustvom. “Koga trebam ubaciti? Nicola Barellu, koji je došao iz Cagliarija? Sensija, kojeg smo kupili iz Sassuola?”

To su bile pomalo nedostojne opaske od trenera čiji je klub potrošio preko 150 miliona eura na transfere tokom ljeta, a doveli su mu nekoliko igrača koje je baš želio. Barella je bio jedan od najvećih prioriteta Contea. Sensi je kroz prva dva mjeseca sezone bio ponajbolji igrač kluba.

Čak i kada bi prihvatili procjenu da je neiskustvo kumovalo porazu Intera, Conte može kriviti samo sebe. Nije se bunio kada je klub poslao Radju Nainggolana u Cagliari u avgustu.

Belgijanac, koji je stigao iz Rome ljeto ranije za 40 miliona eura, zabio je sedam golova i asistirao tri puta tokom jedne sezone na Giuseppe Meazzi, ali ga je izdala reputacija koju je izgradio van terena. “Conte mi je rekao da me oduvijek cijenio, ali da je odluka donesena iz nefudbalskih razloga”, rekao je Radja za Corriere dello Sport.

Interov gubitak pretvorio se u Cagliarijev pogodak. Nainggolan je imao ponude iz Kine i još nekoliko klubova iz Italije, ali je odabrao povratak u tim u kojem je debitirao u Seriji A. Zajedno, postali su ozbiljna prijetnja da sruše klubove koji su već tradicionalno u borbi za Ligu prvaka.

U nedjelju, Cagliari se popeo na treće mjesto razbivši 5-2 Fiorentinu. Bila im je to sedma pobjeda u 12 utakmica, čime su izjednačili najbolji start u historiji kluba. Posljednji put kada su bili ovako dobri, a to je sezona 1969/70, na kraju su osvojili Scudetto.

To je sada nemoguća misija, s obzirom na ubitačan ritam  Juventusa i Intera. Evropski povratak, međutim, ne čini se nedostižnim za ekipu koja je sposobna pružiti devastirajući fudbal kao ovog vikenda. Svaki od pet golova je postigao drugi igrač i svaki je pokazao različit način na koji mogu povrijediti rivala.

Cagliarijev uvodni gol demonstrirao je kako mogu secirati protivničku odbranu sa svojim pasovima: Lopta se razmjenjivala od  Luce Cigarinija do Joaa Pedra, Nainggolana, Marka Roga pa sve do mreže sa ukupno pet dodira. Drugi gol stigao je iz kornera: Cigarini je pronašao Fabija Pisacanea na zadnjoj stativi.

Onda je viđeno malo improvizacije: Giovanni Simeone se sjajno snašao i zabio petom poslije dodavanja Nainggolana sa desne strane. Sljedeći je bio klasični kontranapad. Belgijanac je opet bio glavni kreator, osvojio loptu na svojoj polovini, sjurio se naprijed i lijepo uposlio Pedra za novi pogodak.

Bilo je prigodno da Nainggolan zabije peti: Njegov zaštitni znak, dalekometna bombetina, podsjetila nas je da, kada je potrebno, Radja može sam riješiti stvari. U tom trenutku je rezultat bio 5-0. Dva pogotka Dušana  Vlahovića u završnici bili su samo mala utjeha za goste.

Kako se ovo dogodilo? Fiorentina je trebala biti favorit iz sjenke za Top 4 nakon uzbudljivog dolaska Francka Riberyja. Cagliari je završio na 15. mjestu pod vodstvom Rolanda Marana prošle sezone, zabio najmanje od svih koji su opstali u Seriji A i nisu se usudili produžiti ugovor treneru do 2022. godine.

Koliko god je Nainggolan bio briljantan u nedjelju, sa golom i hat-trickom asistencija, njegova sama prisutnost ne može objasniti ovakvu transformaciju. Realnost je kako je Cagliari reinvestirao novac od Barellinog transfera, koji bi se mogao popeti i do 49 miliona eura, na fenomenalan način.

Rog je bio rekordno klupsko pojačanje za 15 miliona eura, a onda ga je par dana kasnije potukao dolazak Nahitana Nandeza za 18 miliona eura iz  Boce Juniorsa. Potpisi 24-godišnjaka i 23-godišnjaka, koji zajedno imaju preko 40 nastupa za reprezentacije Hrvatske i Urugvaja, zajedno sa Nainggolanom, transformisali su vezni red koji je sa Barellom često izgledao kao bitka jednog čovjeka za opstanak.

Naprijed, Simeone je donio svježu brzinu i direktnost. Spletom okolnosti, povreda ligamenata Leonarda Pavolettija možda je čak i ubrzala timsku evoluciju. Jedanaest od 16 golova Talijana prošle sezone stigli su pogocima glavom i kada god je on bio na terenu, ekipa se nekako naslanjala na duge loptu u šesnaesterac. Bez Pavolettija, Cagliari mnogo više čuva loptu u posjedu, umjesto direktnosti i brzih tranzicija.

Poslije tri mjeseca sezone, njihova forma se više ne može nazivati slučajnošću. Cagliari je slavio na gostovanjima kod Napolija i Atalante, a remizirao kod  Rome. Samo je genijalnost Sensija da iznudi penal omogućila Interu da osvoji tri boda na Sardegna Areni. Ako se sjetite, to je onaj meč kada je Romelu Lukaku bio na meti rasista.

Čak ni Nainggolan nije očekivao da njegov tim bude ovako sjajan. Cagliari je skupio 24 boda iz 12 utakmica, a Radja je u nedjelju priznao da, kada je potpisao, ovaj broj bodova je očekivao negdje tek u martu. Iako vjeruje da bi bio od koristi Interu, njegova motivacija iza povratka u Cagliari nikad nije bila da se dokaže na terenu.

Veći prioritet je bio da bude u gradu gdje bi njegova supruga Claudia imala bolji tretman i podršku koja joj je potrebna nakon što joj je dijagnostikovan rak dojke. “Ponekad morate razmišljati da prvenstveno budete čovjek”, rekao je Nindža u intervjuu prošlog mjeseca, “umjesto da razmišljate o svojoj karijeri.”

Te dvije stvari, međutim, ne moraju biti međusobno odvojene. Conte je bio u krivu kada je rekao da mu nedostaje iskusni veznjak sposoban riješiti mečeve. Njegova greška bila je poslati ga u Cagliari.

(Besim TODOROVAC)

Učitaj još novosti