16. 05. 2016 - 09:34
San Paolo, crvene baklje, dimne bombe i GON-ZA-LO HI-GUA-IN
907
Shares
San Paolo, crvene baklje, dimne bombe i GON-ZA-LO HI-GUA-IN

ISPISAO HISTORIJU SERIJE A

San Paolo, crvene baklje, dimne bombe i GON-ZA-LO HI-GUA-IN

Besim TODOROVAC
16. 05. 2016 - 09:34
0
Shares

Dok grad Napulj nastavlja sanjati narednu titulu Serije A, navijači su ove sezone bar doživjeli da Gonzalo Higuain ispiše historiju talijanskog fudbala.

Pipita je bio vođa Napolija koji je veći dio sezone bio sjajan konkurent Juventusu, čak i kada su pali na posljednjoj preponi. Novi Capocannoniere je tako uspio srušiti nevjerovatan rekord sa 36 golova iz 35 utakmica, a učinio je San Paolo još opasnijim mjesto za konkurente, nego što je to bio.

Rekord Gunnara Nordahla od 35 golova u jednoj sezoni Serije A, koji je postavio u dresu Milana u sezoni 1949-60, konačno je oboren nakon 66 godina. Kao u holivudskom filmu, Pipita je izabrao posljednji meč u sezoni da postigne prvi hat-trick i postavi novi rekord spektakularnim volejem. Komentatori Sky Sport Italije možda su i najbolje opisali ovu scenu: "Nema šanse! Ovo je poput filmskog scenarija! Ne može biti stvarno!"

Ono što je uradio u plavom dresu mnogo je više od postizanja golova; on je ekipi vratio dušu.

Četvrti najveći klub među navijačima je strastven, samopouzdan, i iznad svega, oni su borci. Možda su i zbog toga uvijek gledali da dovode strane zvijezde koje su kreativne i razarajuće na terenu. Od Attile Sallustra, Luisa Vicina, Omara Sivorija, Josea Altafinija, Carece i Edinsona Cavanija do "kralja Napulja", Diega Maradone, navijači su uvijek voljeli ikone.

Ove sezone, Argentinac je vodio klub ka, činilo se, prvoj tituli od kada je veliki čovjek otišao. Osjetila se nostalgija, vjera i podrška. Higuain je zaista zaslužio svoje mjesto među ikonama Napolija.

Higuain jeste postigao 36 golova i upisao četiri asistencije u ligi, ali je dosljednost ono što će ga najviše zadovoljiti. Nakon promašenih zicera u finalu Svjetskog prvenstva i Copa Americe, činilo se da razvija reputaciju igrača koji kiksa pod pritiskom.

Ipak, sve je demantovao sa ubitačnom godinom. Od 36 golova, 31 je stigao iz šesnaesterca, najviše sa sredine, a 23 je postigao desnom nogom.

Njegovi saigrači imali su samo jedan zadatak. Prebaciti loptu u šesnaesterac do Higuaina, a on će odraditi ostalo.

Jedan od najčuvenijih scena ove sezone bila je proslava golova dok crvene baklje i dimne bombe osvjetljavaju San Paolo. U međuvremenu, najavljivač Decibel Bellini uzvikuje 'GON-ZA-LO', a stadion odgovara "HI-GUA-IN'.

Njegov prosjek golova je nevjerovatan, utrka za titulu je bila uzbudljiva, ali su vjera i sjećanja ono što je bitno u Napulju.

(Besim Todorovac, Sport.ba)

Učitaj još novosti