21. 01. 2018 - 10:58
Kada je stigao na Otok, jedva je govorio engleski. Ipak, znao...
907
Shares
Kada je stigao na Otok, jedva je govorio engleski. Ipak, znao je dvije riječi koje su ga odvele do samog vrha evropskog fudbala

MAURICIO POCHETTINO

Kada je stigao na Otok, jedva je govorio engleski. Ipak, znao je dvije riječi koje su ga odvele do samog vrha evropskog fudbala

Besim TODOROVAC
21. 01. 2018 - 10:58
0
Shares

Prošlo je pet godina od kako je Mauricio Pochettino nevoljno poslušao suprugu Karinu i asistenta Jesusa Pereza te se uputio u Englesku. Argentinac, koji se plašio da je prilika stigla previše brzo, u početku je bio nepoželjan u Southamptonu, najviše jer niko nije znao ništa o njemu, ali se danas vraća na St. Mary's sa Tottenhamom kao jedan od najboljih trenera Evrope.

Pochettino jedva da je govorio engleski na startu, što je dodatno podstaklo rani skepticizam, ali je znao za dvije riječi: "pritisak" i "hrabrost". Stoga je brzo osvojio srca i umove svlačionice i tribina.

Adam Lallana, koji je sada u Liverpoolu, sjeća se promjene mentaliteta pod vodstvom bivšeg argentinskog defanzivca. "Nije promijenio baš sve, ali je uvijek želio više".

Sveci su pobijedili Man. City, Chelsea i Liverpool do kraja njegove prve sezone, dok su sljedeće završili na rekordnoj osmoj poziciji igrajući Pochettinov prepoznatljivi fudbal sa visokim intenzitetom.

Naslijedio je solidnu ekipu od Scotta Adkinsa, ali je svakog igrača digao na jednu novu razinu. Za njegovo vrijeme brojni su igrači zaigrali za Englesku. Rickie Lambert, Lallana, Jay Rodriguez i Luke Shaw imali su priliki nositi dres reprezentacije, a trend se nastavio i u Tottenhamu sa Harryjem Kaneom, Dele Allijem, Ericom Dierom, Dannyjem Roseom i ostalima. Nijedan menadžer nije učinio više za nacionalni tim u posljednjih pet godina.

Kada su Spursi krenuli u potragu za novim menadžerom, mnogo prije odlaska Tima Sherwooda u maju 2014., u početku su razmatrali Lousa van Gaala i Franka de Boera. Ali, predsjednik Daniel Levy ostao je impresioniran Pochettinom.

U prvom intervjuu sa Levyjem, Poch je objasnio svoju filozofiju fudbala i života, no, iz poštovanja, odbio je detaljno reći šta bi uradio sa Spursima jer je još uvijek radio za Southampton. Upravo je veza ovog dvojca ključni faktor u nedavnim uspjesima Tottenhama.

"Odmah je promijenio mentalni sklop većine igrača u klubu", rekao je bivši "pijetao" Ryan Mason. "Imao je tako pozitivan mentalitet i od početka je napravio veliki uticaj. On i njegovi treneri konstantno su pričali i sve je bilo pozitivno. Nikada nije bilo negativnih stvari. Mozak vam se navikne slušati dobre stvari sve vrijeme".

Međutim, nije sve išlo tako glatko. Susreo se i sa otporom neusklađene ekipe preplaćenih promašaja. Tek je u novembru 2014., kada se već pomalo počeo plašiti otkaza Pochettino odlučio stvari raditi na svoj način nakon pobjede 2-1 protiv Aston Ville, koja je stigla golom Kanea u posljednjoj minuti. Menadžer je odbacio kartel starijih igrača i pružio šansu mladićima.

Od tada Spursi ne gledaju iza sebe. Prvo su završili peti, da bi potom bili dostojan otpor šampionima Leicesteru i Chelseaju. Upravo su prošle sezone stigli do 2. mjesta na kraju sezone, što im je najbolji rezultat od osnivanja moderne Premier lige, kao i rekordnog broja bodova (86). Nedostajalo je i malo sreće za onu najvišu stepenicu, ali Pochettino bez imalo srama može istaknuti da su Spursi u periodu od dvije godine igrali najbolji fudbal u Engleskoj.

Privatno, 45-godišnjak smatra da ne dobija dovoljno zasluga za ono što je postigao. Njegovi timovi pravili su presing mnogo prije nego je Jurgen Klopp stigao u Liverpool; igrao je sa trojicom pozadi prije nego je Antonio Conte ovo popularizovao; i njegove ekipe gradile su igru iz zadnje linije prije nego je Man. City ovladao ovom metodom kod Pepa Guardiole.

Nije se samo Pochettinov engleski poboljšao za sve ovo vrijeme. I dalje se razvija u trenerskom smislu, a njegova vještina da uči iz grešaka posebno je impresivna, pogotovo u Ligi prvaka.

Još uvijek ima kritičara koji ukazuju na nedostatak trofeja sa Spursima, ali uzimajući u obzir njegova postignuća do sada, biće mu potrebno manje od ovih pet godina kada će ušutkati i posljednje od njih.

(Besim TODOROVAC)

Učitaj još novosti