21. 10. 2017 - 18:04
Bio je bankar i nogomet mu je bio samo hobi, a danas njegova...
907
Shares
Bio je bankar i nogomet mu je bio samo hobi, a danas njegova ekipa hara Italijom

BIO JE BANKAR

Bio je bankar i nogomet mu je bio samo hobi, a danas njegova ekipa hara Italijom

Germanijak.hr
21. 10. 2017 - 18:04
0
Shares

Trener najatraktivnije ekipe u Europi bio je amaterski nogometaš, a na početku karijere nogomet mu je bio dodatni posao uz studiji ekonomije i rad u banci.
Maurizio Sarri prošle godine sjeo je na klupu Napolija po odlasku Rafe Beniteza i trenutačno njegova ekipa igra najatraktivniji nogomet u Europi. Nedavno su pobijedili Romu u gostima „samo 1:0“, ali uoči tog susreta 11 uzastopnih kola u Serie A zabili su tri ili više golova.

Sarri je danas hit-trener u Europi, ali na početku karijere nije mu bilo lako jer nije imao nogometni pedigre, uostalom ni vremena za nogomet jer je radio kao bankar i usporedno studirao ekonomiju.

„Da je ostao u banci, sad bi bio ministar financija,“ nedavno je rekao Interov trener Luicano Spaletti, protiv kojeg će Napoli ovaj vikend igrati derbi 9. kola Serie A.

Na sreću svih ljubitelja nogometa, ljubav prema najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu bila mu je važnija od šaltera, a sad u banci samo čuva nova.

Ovaj taktički genijalac rodio se u Napulju, ali nije pravi Napolitanac, njegov otac prije 58 godina radio je u tvornici nedaleko najvećeg grada na talijanskom jugu, ali porijeklom nije iz pokrajkine Kampanije, nego iz Toskane u koju se obitelj Sarri vratila kad je malom Mauriziju bilo tri, ali to je bilo dovoljno da mu žilama poteče svijetlo plava i zauvijek je ostao Napolijev navijač.

„Rođen sam u Napulju pa je samo normalno što navijam za njega, bio sam jedini navijač Napolija u gradu Figline Valdarno, ostali su svi navijali za klubove sa sjevera, Inter, Milan, Juve i, naravno, Fiorentinu koja nam je u susjedsvu,“ otkrio je Sarri.

A kao pravi tifo dobro zna što Napolitancima znači pobjeda protiv Juventusa, a kasnije je priznao kako nikad u životu nije bio nervozniji uoči neke utakmice. Razotkrili su ga i talijanski fotoreporteri koji su ga uslikali kako nervozno srče cigaretu nekoliko minuta uoči prvog sučevog zvižduka. Kažu da puši više od Roberta Prosinečkog i Slavena Bilića zajedno, od cigareta i kave ne odvaja se ni na treninzima, pa je valjda zbog pušačkih pluća tako rano i završio igračku karijeru…

Nakon kratke karijere nogometnog amatera,  Sarri je postao trener niželigaškog kluba u Toskani usporedno studirajući ekonomiju i radeći u banci. Prije 17 godina preuzeo je klub Sansovino u Serie Eccellenza, šestom rangu talijanskog nogometa, i po dolasku u klub šokirao je gazdu izjavom: „Ako ne osvojim naslov, povući ću se iz nogometa!“ Činjenica da i danas sjedi na klupi nogometnog kluba otkriva vam je li uspio...

To mu je bio znak kako bi se trebao koncentrirati isključivo na trenersku karijeru, želi li nešto postići u nogometu. Kad ga je nedavno jedan talijanski kolega upitao „Smeta li vas što ste najslabije plaćeni trener u Serie A, odgovorio mu je:

„Smeta li mi? Molim vas, ljudi mi plaćaju za nešto što sam ranije radio u svoje slobodno vrijeme. Sretan sam, a ne uvrijeđen!“

Koliko je zaluđen nogometom najbolje svjedoči njegov nadimak „Mr 33“, a dobio ga je jer je navodno imao uigrane 33 akcije iz prekida dok je bio na klupi šestoligaša!

„Na koncu sam ih iskoristio tri ili četiri,“ nasmijao se najveći nogometni štreber današnjice.

Ipak, temeljita studiozna, gotovo luđačka, priprema u njegovoj viziji nogometa je obavezna jer se vodi starom vojničkom premisom „upoznaj neprijatelja“. Omiljena formacija mu je 4-2-3-1 koju je koristio i u Empoliju, ali raspored igrača u veznoj liniji i napadu je nevažan jer mu je naglasak uvijek na besprijekorno postavljenoj obrani.

Prije deset godina Sarri je zamijenio Antonija Contea po otkazu u Arezzu, kojeg nije uspio spasiti ispadanja iz Serie B, ali je u svom mandatu na klupi skinuo moćni Juventus za koji su tad igrali Buffon, Trezeguet i Del Piero, između ostalih, a u svojoj prvoj sezoni u Serie A imao je osam pobjeda s Empolijem, među kojima su 2:1 protiv Lazija i 4:2 protiv sadašnjeg poslodavca Napolija. Ta je utakmica bila diplomski rad novog nogometnog uma, koji je prije 18 godina odlučio odbaciti dobru plaću i uredski posao u banci te ga zamijeniti nesigurnim životom nogometnog trenra. Nije pogriješio…

(germanijak.hr)

 
Učitaj još novosti