16. 10. 2017 - 19:26
ŠTO JE ŠVEDSKA BEZ ZLATANA Bio je poput božanstva, ali jednu...
907
Shares
ŠTO JE ŠVEDSKA BEZ ZLATANA Bio je poput božanstva, ali jednu stvar o njemu nitko nije smio reći na glas

ANALIZA

ŠTO JE ŠVEDSKA BEZ ZLATANA Bio je poput božanstva, ali jednu stvar o njemu nitko nije smio reći na glas

Index.hr
16. 10. 2017 - 19:26
0
Shares

U javnosti se smatra da je Švedska odigrala fantastične kvalifikacije i kako je drugo mjesto skupine sjajan uspjeh. Da budem sasvim iskren, kada nam je ždrijeb podario skupinu s Francuskom i Nizozemskom, veliki broj ljudi odmah nas je otpisao. Da je netko tada rekao da će Šveđani iz utrke izbaciti Nizozemce i da će jednu Francusku toliko stisnuti da mora dati svoj maksimum ako želi prvo mjesto, bio bi proglašen ludim.

Švedska je doslovce preko noći izgubila temelj momčadi

Sve to rezultat je odlaska trojice vrhunskih nogometaša - Andreasa Isaksona, Kima Kallstroma te Zlatana Ibrahimovića. Oni su bili trojica najboljih igrača posljednjih pet, šest godina. Kada jedan od takvih igrača napusti nacionalnu momčad, to je veliki udarac, a kada to naprave sva trojica odjednom - to je nenadoknadivo. Oni su cijelo desetljeće bili temelj nacionalne momčadi.

Švedska je sada opet na početku, vraćena na osnove nogometne igre. Bez Zlatana preko noći su bili prisiljeni opet postati momčad. Prije se cjelokupna taktika temeljila na Zlatanu Ibrahimoviću, odnosno kako njemu dodati loptu, nadajući se da će on napraviti nešto iz repertoara svojih magičnih poteza. Iako to nitko nikada nije javno priznao niti rekao na glas, svakome tko je gledao Švedsku to je bilo jasno. Pa u prošlim kvalifikacijama on je sam dobio Dansku.

Grubo zvuči, ali odlaskom Zlatana švedski reprezentativci napokon su se počeli razvijati

Kada je Zlatan otišao, igrači su počeli preuzimati odgovornost. Tako se puno brže razvijaju. To možda zvuči grubo, ali uz Zlatana su suigrači statirali jer su mu se potpuno podređivali. Dobar su primjer napadači Marcus Berg i Ola Toivonen. Oni su prije bili vodonoše, a sad su u glavnoj ulozi i to iz njih izvlači najbolje i tjera ih naprijed.

Ono što vidim kao problem jest to što se ne naziru nove mlade zvijezde koje će biti budućnost švedskog nogometa, a pri tome ne mislim na igrače Zlatanove kvalitete. Ni približno. Ono malo talentiranih mladih igrača koji su u velikim ligama ili je u drugim momčadima ili su na klupi.

michaelwangeraftonbladet

Forsberg i Lindelof jedine su zvijezde ove reprezentacije

Tko su najveće zvijezde ove momčadi? To su Victor Lindelöf, odnedavno stoper Manchester Uniteda, te Emil Forsberg, fantastični lijevi vezni Red Bull Leipziga s kojim je prošle godine bio senzacija Bundeslige. Međutim, i tu postoji problem jer Lindelof ne dobiva ni približno dovoljno minuta i pitanje je u kakvoj je formi. Vidi se da mu nedostaje natjecateljskih utakmica.

Forsberg je vrlo dobar, Berg mu se priključuje, ali to je sve od napadačkog kapaciteta. No nemojte misliti da se ovu Švedsku može podcijeniti, pogotovo na domaćem terenu. Shvatile su to Nizozemska (1:1) i Francuska (2:1). To je jedna radnička momčad s puno želje, zanosa i nacionalnog ponosa.

Švedske šanse za odlazak na SP nisu velike

Treba biti iskren i reći kako uz sve te probleme izbornik Janne Andersson odrađuje više no dobar posao. Riječ je o strategu koji je pravi produkt švedskog nogometa. Počeo je u nižim ligama i pomalo se probijao i napredovao, a upravo zato što je naučio što je rad, nikome ne dozvoljava da bude veći od momčadi. Vrlo otvoreno razmišlja i ima dobar odnos s medijima i navijačima.

Što se tiče nadolazećeg ždrijeba za play-off, mislim da nemamo velike šanse s kim god igrali. Sva četiri potencijalna protivnika su favoriti, ali isto tako nisam baš siguran da među nositeljima ima neke velike razlike u kvaliteti. Prije tri godine u play-offu za SP u Brazilu Švedska je dobila Portugal, najtežeg mogućeg protivnika, vjerojatno za koplje boljeg od ostalih. Danas takvih razlika u kvaliteti nema.

Švicarska je najlakši, a Hrvatska najteži protivnik

Zato nam je gotovo svejedno koga ćemo dobiti, sa svakim će biti teško. Švedska je odradila sjajne kvalifikacije, ali sada stižu protivnici koji ipak zahtijevaju razinu više, a aktualni reprezentativci nemaju ni dovoljno iskustva ni dovoljno kvalitete za taj izazov. Daj Bože, da se varam.

Ako baš moram birati, odabrao bih Švicarsku. To mi se čini za nijansu lakši protivnik, s obzirom na tradiciju i stil igre, a s druge strane Hrvatsku bi svakako valjalo izbjeći. Ne govorim to da se dodvoravam Hrvatima, ali od ovih momčadi Hrvatska je reprezentacija s najviše potencijala. Vidjeli smo svi vrlo dobro na Euru prošle godine što Hrvati mogu.

Hrvatska je imala stotinu problema, ali opet se u presudnom trenutku uspjela skupiti

Svjestan sam da je Hrvatska imala tešku kvalifikacijsku godinu, ali unatoč svim slabim rezultatima, krizama pa i promjenama trenera, kada je bilo najvažnije igrači su skupili glave i slavili na tradicionalno iznimno teškom gostovanju u Ukrajini. Hrvatska je ekipa s nevjerojatnim fondom igrača, od kojih mnogi igraju u najboljim klubovima svijeta.

Znate, vi ćete vjerojatno reći kako primjerice Domagoj Vida igra u malom klubu - Dinamo Kijevu, naravno u odnosu na Mandžukića, Perišića, Rakitića ili Modrića. Međutim, švedskim igračima je Dinamo Kijev ogroman klub s obzirom na to da većina igra u ekipama kao što su Grenoble, Hull, Celta Vigo, Al Alin, Crotone...

(Michael Wagner iz Aftonbladeta za Index.hr je analizirao igru Švedske)

Učitaj još novosti