25. 09. 2017 - 19:07
Novo jutro, Circus Maximus i povratak odbjeglog sina: Ova...
907
Shares
Novo jutro, Circus Maximus i povratak odbjeglog sina: Ova ekipa je upravo postala jača nego ikada

ATLETI U NOVOM RUHU

Novo jutro, Circus Maximus i povratak odbjeglog sina: Ova ekipa je upravo postala jača nego ikada

Besim TODOROVAC
25. 09. 2017 - 19:07
0
Shares

U madridskom Atleticu pušu neki novi vjetrovi. Puni optimizma, svježine i nekog novog sjaja. Iza njih je uspješna premijera na novom stadionu Wanda Metropolitano, Diego Costa konačno se vratio tamo gdje je istinski sretan, a brojke i igra koju tim pokazuje u ovoj fazi sezone daju im za pravo da se nadaju još jednoj historijskoj godini.

Cholovi izabranici su imali težak početak, sa tri gostujuće utakmice na startu, a onda i dvije delikatne na novom stadionu. Međutim, nakon šest kola, crveno-bijeli su čvrsto na drugoj poziciji sa 14 bodova, bez poraza, te su se riješili uvijek nezgodnih gostovanja na San Mamesu i Mestalli.

Posljednji put kada je Atleti bio drugi u ovoj fazi sezone, u maju se slavila prva titula nakon 18 godina. I tada su bili iza Barcelone, ali sa istim brojem bodova, nakon tri boda iz Pamplone uz dva pogotka upravo Diega Coste. Od tada, Simeone i njegova družina znali su imati isti broj bodova, međutim, nikada nisu bilo ovako visoko na tabeli nakon šest kola. Zbog toga, Atleticovi navijači imaju dozvolu da sanjaju.

Vratimo se na petak. Naslovna strana Marce savršeno je sažela očekivanja u crvenom dijelu Madrida.

„Godina prva poslije Diega Coste“ (aluzija na Anno Domini). Sve ovo se čini kao novi početak za klub. Otvorili su svoj novi stadion prošlog vikenda, dok je ovog DC sjedio u loži za direktore i posmatrao klub koji je napustio 2014. Prošlog ljeta, kada je postao jasno da Atletico neće moći registrirati nove igrače do januara, Cholo je rekao sportskom direktoru kluba Miguelu Angelu Gilu sljedeće: „Nećemo prodati nikoga, dovedite mi Vitola te vratite Diega Costu. Sve to uradite i biću sretan. Možda ću potpisati i novi ugovor“.

Klub je napravio sve ono što je njihov dugogodišnji trener želio.

Prvo je Antoine Griezmann potpisao novi ugovor obavezavši se klubu (bar još ovu sezonu), onda je dogovoren transfer Vitola, koji je odmah poslat na posudbu u Las Palmas, da bi se u petak osigurao i dolazak Coste. Simeone je oduševljen što Brazilac neće ići na posudbu. Naime, on će biti pod kontrolom Oscara Ortege, čuvenog fitness trenera Aletica. Costa svakako neće biti pretjerano sretan kada vidi čovjeka kojeg zovu „Profesor“, jer ga čeka nekoliko sedmica izuzetno napornih treninga.

I navijači su došli na svoje. Atmosfera prošlog i ovog vikenda na Wanda Metropolitanu je bila posebna. „Cijeli život sam u fudbalu i mislim da nikada nisam doživio nešto slično ovome“, priznao je Simeone nakon trijumfa protiv Malage.

Prelazak na novi stadion najčešće donosi period aklimatizacije, a fudbal ima mnoštvo primjera gdje se ekipe muče na novom domu (pogledajte West Ham i Tottenham na Wembleyu). Ne i Atletico Madrid. Nesavladiva Sevilla do ove subote pojavila se na Metropolitanu i nije da je odigrala loše, ali ih je atmosfera ponajviše dotukla. Simeone je uporedio stadion sa čuvenim Circusom Maximusom u starom Rimu, gdje su se održavale gladijatorske borbe.

Da se vratimo na Costu. Zabio je 27 golova u sezoni 2013/14, kada je nemoguće postalo stvarnost, a Atletico je potukao Real i Barcelonu te osvojio titulu prvaka Španije. Da je fizički bio potpuno spreman za finale, mnogi vjeruju da bi se slavila i titula prvaka Evrope. Costa je sada i najskuplje pojačanje u historiji kluba. Igrač službeno stiže na posudbu za 5 miliona eura do juna 2018., a onda će Atleti isplatiti Chelseaju 50 miliona eura, a tu su i mogući bonusi od ukupno 10 miliona eura.

diego-costa

Jedini igrači koji se možda i neće toliko radovati njegovom dolasku su Atleticovi ostali napadači. Luciano Vietto i Kevin Gameiro vjerovatno će već u januaru početi tragati za novom sredinom, jer možemo pretpostaviti da će Griezmann i Costa činiti napadački duo, dok će Angel Correa i Fernando Torres biti prvi izbor sa klupe.

Zadnja linija sa Janom Oblakom, Juanfranom, Diegom Godinom, Stefanom Savićem i Filipe Luisom je tu, kao i uvijek, da zagorča život protivničkim ofanzivcima. Vezni red koji čine Koke, Saul, Gabi i Yannick Carrasco naradit će se pet puta više od svakog rivala, a onda je tu Griezmann da začini stvari u napadu. Ovo je provjerena i pouzdana Cholova formula. Mislilo se da će konačno doživjeti slom prošle sezone, ali se Atletico domogao treće pozicije u Primeri, uz tijesne i bolne poraze u polufinalima kupa Kralja i Lige prvaka. Uspjeh pa srceparajući poraz postali su simbol Atletica u prethodnim sezonama, pa će Cholo još jednom pokušati sa tvrdoglavo strastvenim „Idemo opet!“ mentalitetom.

Još jedna stvar je nova kod Atletica, odnosno Simeonea. U subotu je Cholo napravio pet izmjena u odnosu na meč protiv Athletica sredinom sedmice. Pet promjena je napravio i između prvog i drugog kola, četiri nakon susreta sa Valencijom, tri poslije Malage. Pravio je bar dvije izmjene na svakom meču ove sezone. Ništa ovo ne bi bilo neobično za većinu trenera, rotacija teško da je revolucionarna stvar, ali je za Simeonea ovo nešto potpuno novo. U godini kada je Atletico osvojio titulu, devet igrača započela je 32. od 38. ligaških utakmica te su u finale Lige prvaka ušli premoreni. Prošle sezone, osmorica su započela najmanje 29. susreta, unatoč činjenici da, osim Griezmanna, Simeone nikada nije bio posve siguran u svoje napadače, kao i koje krilne igrače odabrati. U kontrastu, ove sezone 16 igrača je započelo bar dvije utakmice nakon prvih šest kola.

Bez Diega Coste, Atletico bi imao sjajnu sezonu koja bi vjerovatno kulminirala još jednim porazom u knockout fazi Lige prvaka. Vjerovatno od Real Madrida.

Sa Diegom Costom, ovo bi mogla biti Sezona.

(Piše: Besim TODOROVAC)

Učitaj još novosti