03. 09. 2017 - 09:30
Presedan u fudbalu: Čeferin najavio revoluciju, PSG će žestoko...
907
Shares
Presedan u fudbalu: Čeferin najavio revoluciju, PSG će žestoko ispaštati

UKOLIKO SE ISPOSTAVI DA SU KRIVI

Presedan u fudbalu: Čeferin najavio revoluciju, PSG će žestoko ispaštati

03. 09. 2017 - 09:30
0
Shares

Evropska fudbalska federacija pokrenula je istragu protiv PSG-a, a sve pod sumnjom da je prekršen finansijski Fair-play nedavnim transferima Neymara i Mbappea. Prvi čovek UEFA-e Aleksandar Čeferin lično zagovara promjene, najavljuje stroge kazne i ubuduće će kontrolisati megalomanske transfere poput viđenih u ljetnjem prijelaznom roku.

U saopštenju Evropske kuće fudbala navodi se da će se Istražna komisija finansijskog kontrolnog tijela redovno sastajati u narednim mjesecima i pregledati sva dokumenta u vezi s tim slučajem. UEFA je navela da će se istraga fokusirati na to da li je PSG balansirao prihode i rashode u dozvoljenoj granici.

Parižani su ovog ljeta oborili rekord u visini transfera, pošto su kupili Neymara za 222 miliona eura, a potom i Kilyana Mbappea za 180 miliona. U slučaju da se dokaže kršenje finansijskog Fair-playa, PSG-u može biti zabranjeno takmičenje u Ligi prvaka. Na potezu je i predsjednik Čeferin.

- Ne možemo biti tigar bez zuba. Niko ne želi da vidi klubove s neograničenim budžetom, ili 10 do 12 klubova koji će uvijek pobjeđivati - rekao je Čeferin i naglasio da će kazna biti žestoka ako se utvrdi kršenje propisa.

Slovenac je u više navrata pokazao kako će učiniti sve što je u njegovoj moći da spriječi stvaranje neravnoteže u vrhu evropskog fudbala. Finansijski Fairy-play ne odnosi se na izjednačavanje rivala na terenu, već na to da klubovi žive u skladu s mogućnostima i pretvaraju fudbal u biznis.

Mnoge zapravo zanima šta Čeferin tačno planira? Spreman je da istraži mogućnost uvođenja luksuzne takse, odnosno mehanizma koji bi primorao klubove da plate određenu vrstu poreza ako na transfere i plate igrača troše iznad svojih mogućnosti stečenih fudbalskom zaradom, a taj poreski iznos bi se potom raspoređivao drugim timovima.

To bi bila revolucionarna odluka i ogromna promjena. U američkom sportu nešto slično već postoji, u evropskom bi bilo nelegalno zbog zakona o konkurenciji, ali...

- Prije nekoliko godina pričao sam s Platinijem, tadašnjim predsjednikom UEFA-e i Karl-Heinz Rummeniggeom, prvim čovjekom Udruženja evropskih klubova, i rekli su mi da je to nemoguće. Sada mi ne djeluje tako nemoguće - rekao je Čeferin o porezu na luksuz.

On će imati sastanak s predstavnicima Evropske komisije i smatra da bi mogao da dobije dovoljno podrške kako bi se o ovome ponovo razmatralo.

- Svi znaju da nešto moramo uraditi, čak i veliki klubovi tako misle. Jaz (između velikih i malih klubova) neće moći nestati, ali bar da probamo zaustaviti njegovo uvećavanje - dodaje Čeferin.

Učitaj još novosti