08. 09. 2016 - 13:42
Najpoznatijih sedam fudbalera koji su igrali za više...
907
Shares
Najpoznatijih sedam fudbalera koji su igrali za više reprezentacija

JANUZAJ NAJNOVIJI SLUČAJ

Najpoznatijih sedam fudbalera koji su igrali za više reprezentacija

Dino PAJO (Sport.ba)
08. 09. 2016 - 13:42
0
Shares

Piše: Dino PAJO (Sport.ba)

Nakon što je sve aktuelnija tema da će Adnan Januzaj zamijeniti sportsko državljanstvo i zaigrati za potpuno drugu reprezenaciju, naš portal vam donosi listu od 7 najpoznatijih fudbalera za koje možda i niste znali da su igrali za dvije reprezentacije.

Pravilnik FIFA-e se mijenjao tokom godina, a potrebno je zadovoljiti veliki broj segmenata ukoliko želite promijeniti sportsko državljanstvo i zaigrati u fudbalu za neku drugu reprezentaciju. Primjera radi, u rukometu je to mnogo jednostavnije, ali se igrač koji želi promijeniti reprezentaciju koju igra, mora suočiti sa određenim odricanjima.  U košarci je dozvoljeno imati naturalizovanog stranca, najčešće Amerikanca koji se ne može ni približiti 'Dream team' reprezentaciji Sjedinjenih Američkih Država.

1. Diego Costa:

U potpunosti Brazilac, Diego Costa je stekao ime igrajući za španskog velikana Atletico Madrid. Od njega je Diego Simeone napravio igrača na Vincente Calderonu i jednostavno nije mogao odbiti nastup za selekciju Španije. Ipak, ranije je nosio dres svoje matične zemlje, a nakon toga je odlučio zamijeniti državljanstvo i igrati za Španiju.

Postao je državni neprijatelj broj jedan u Brazilu, posebno jer je odluku donio neposredno prije Svjetskog prvenstva u Brazilu 2014. godine. Navijači su ga dočekali 'na nož'.

2. Michel Platini:

Legendarni francuski fudbaler Michel Platini je igrao za dvije reprezentacije u svojoj karijeri.

Navijači i nisu toliko upućeni u činjenicu da je Platini, osim reprezentativnog dresa Francuske, nosio i dres Kuvajta. Da, dobro ste čuli. Ne moramo vam govoriti iz kojeg razloga se Platini odlučio za Kuvajt davne 1988. godine, iako je na Evropskom prvenstvu 1984. godine nosio dres Francuske.

3. Alfredo Di Stefano:

Kako su pravila nekada bila potpuno drugačija, tako je legendarni napadač Alfredo Di Stefano nastupao za tri reprezentacije u svojoj karijeri, a to su Kolumbija, Argentina i Španija.

Njegova reprezentativna karijera je trajala od 1947. godine do 1961. godine i u om periodu je odigrao šest mečeva za Argentinu na Južnoameričkom prvenstvu, a onda je u četiri nastupa nosio dres Kolumbije.

Godine 1956. stekao je sportsko državljanstvo Španije i tu se zadržao najviše. Zabilježio je 31 nastup i postigao 23 gola.

4. Ferenc Puskas:

Legendarni mađarski fudbaler Ferenc Puskas je nosio dres Mađarske i Španije. Čitajući najpoznatije 'preljube' fudbalera, jasno je da Španci dominiraju u 'krađama', no FIFA im nikad nije stvarala probleme zbog toga.

Najbolji fudbaler kojeg je Mađarska ikada imala je postigao spektakularna 84 gola na 85 nastupa, a zatim je i četiri puta nosio dres španske fudbalske reprezentacije.

5. Nacer Chadli:

Odlični fudbaler West Brommwich Albiona je također mijenjao sportsko državljanstvo. Porijeklom je iz Maroka, ali je kao i brojni njegovi sunarodnjaci odlučio igrati za Belgiju, zemlju u kojoj je napravio prve fudbalske korake.

Igrao je 2010. godine prijateljske utakmice za Maroko, a onda je odlučio zaigrati za Belgiju. Do sada je skupio 30 nastupa otkako je zamijenio državljanstvo.

6. Thiago Motta:

Rođeni Brazilac Thiago Motta, odlučio se ipak vratiti dedinim korijenima i zaigrati za reprezentaciju Italije, iako nikada na Čizmi nije igrao profesionalni fudbal. Igrao je na Gold kupu2003. godine za Brazil, ali je od 2011. standardni član reprezentacije Italije sa kojom je postao viceprvak Evrope.

7. Jermaine Jones:

Jermaine Jones je nastupio tri puta za reprezentaciju Njemačke, ali je selektor Joachim Low otkrio da mu nije potreban, u nizu spektakularnih fudbalera koje ima u Bundesligi. Nakon tri nastupa za Njemačku, Jones je zaigrao za Sjedinjene Američke Države i ostavio dubok trag u reprezentaciji.

Učitaj još novosti