28. 03. 2024 - 14:59
Fudbalski savez BiH se oglasio zbog odluke Irfana Peljte
907
Shares
Fudbalski savez BiH se oglasio zbog odluke Irfana Peljte

Fudbalski savez BiH se oglasio zbog odluke Irfana Peljte

28. 03. 2024 - 14:59
0
Shares

Najbolji sudija u Bosni i Hercegovini, Irfan Peljto, danas je donio odluku da do kraja sezone ne sudi sarajevskim klubovima zbog prijetnji koje su pretrpjeli on i njegova porodica.

Iako WWIN liga ulazi u završnicu i treba najbolje sudije, najbolji od njih donio je odluku da ne sudi sarajevskim rivalima Željezničaru i Sarajevu.

Peljto je, kako saznaje SportSport iz izvora bliskih Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo službeno prijavio prijetnje i trenutno se radi na radi na ovom slučaju.

Osim toga, obavijestio je i Komitet za suđenje FS BIH i naglasio da nije u mogućnosti suditi klubovima koji dolaze iz Sarajeva, zbog prijetnji koje su upućene njemu i njegovoj porodici. Sada se oglasio i Fudbalski savez BiH sa zvaničnim informacijama i stao u odbranu svog najboljeg sudije.

"NS/FS BiH je danas dobio pismo od fudbalskog sudije Irfana Peljte, internacionalca sa FIFA značkom, u kojem nas zvanično obavještava da zbog prijetnji upućenih njemu i njegovoj porodici nije u mogućnosti obavljati funkciju službenog lica na narednim utakmicama WWiN Lige Bosne i Hercegovine koje igraju klubovi iz Sarajeva.

Nogometni/fudbalski savez Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje svaki vid pritisaka na službena lica koji su aktivni učesnici takmičenja u našoj zemlji, te iskazuje duboku zabrinutost zbog ovakvih pojava koje su učestale u posljednje vrijeme.

Ovim putem pozivamo nadležne organe da poduzmu odgovarajuće mjere kako bi se spriječili ovakvi slučajevi u našoj društvenoj zajednici, te da procesuiraju sva odgovorna lica i stanu u zaštitu našeg najboljeg fudbalskog sudije, kao i svih službenih lica u takmičenjima NS/FS BiH", objavljeno je na zvaničnoj stranici krovne kuće bh. fudbala.

Peljto je prije nekoliko dana sudio prijateljski meč između Slovenije i Portugala u Ljubljani, a nedavno i meč nokaut faze Lige prvaka između Real Madrida i Leipziga.Osim toga, Irfan Peljto bit će jedini predstavnik Bosne i Hercegovine na Euru u Njemčakoj ovog ljeta.

Dodajmo da je Peljto u dosadašnjem dijelu sezone bio delegiran na 16 utakmica Wwin lige i Kupa Bosne i Hercegovine. Posljednji meč koji je sudio bio je onaj iz prošlog kola u kojem je Sloga Meridian savladala Tuzla City sa 3:1.

Učitaj još novosti