22. 03. 2024 - 12:13
UKRAJINAC ODAO PRIZNANJE: "Ono je bila Engleska, ovo BiH, ali...
907
Shares
UKRAJINAC ODAO PRIZNANJE:

UKRAJINAC ODAO PRIZNANJE: "Ono je bila Engleska, ovo BiH, ali da budemo iskreni i objektivni..."

22. 03. 2024 - 12:13
0
Shares

Bosna i Hercegovina je tokom cijelih kvalifikacija za Euro djelovala nemoćno, a onda u polufinalu baraža pokazala potpuno drugačije lice, ali to nije bilo dovoljno jer je Ukrajina preorketom u samom finišu meča osigurala finale i duel sa Islandom.

Na težak i bolan način se Bosna i Hercegovina sinoć oprostila od Eura. U Zenici je imala 1:0 do 85. minute i Ukrajince držala na koljenima, a onda se raspalo sve u trenu. S dva gola Ukrajina pravi preokret, koristi naš umor i pad koncentracije i slavi plasman u finale. Sada su korak od Eura, ostalo im je još "samo" da na neutralnom terenu u poljskom Wroclawu savladaju Island i ponovo su na velikom turniru.

Poraz zaista boli, teško je sada prihvatiti činjenicu da smo nakon svega ostali bez šansi da odemo na Euro, ali očito je da smo sami sebi pucali u koljena. Ukrajinski novinar na portalu Sport.ua odaje priznanje BiH i u svom tekstu pod naslovom "Kako izgubiti bitku, ali dobiti rat" piše:Ukrajinski tim pokazao je jednu od svojih najgorih izvedbi ove sezone. Gore je vjerovatno bilo samo u debiju selekcije - protiv Engleske na gostovanju. Ali ono je bila Engleska, viceprvak Evrope i jednostavno jedna od trenutno najjačih ekipa na svijetu. A ovo je riječ o Bosni i Hercegovini koja je zauzela pretposljednje mjesto u svojoj kvalifikacijskoj grupi izgubivši ukupnim rezultatom od Luksemburga 1:6. Da budemo potpuno iskreni i objektivni, domaćini su bili zaslužniji za plasman u finale doigravanja".

"Utakmicu u Zenici želim brzo zaboraviti. Jer ono što su naši igrači radili do 85. minute ne može se nazvati igrom. Selektor naše reprezentacije Sergej Rebrov nakon meča je rekao da je njegov stručni stožer spreman da Savo Milošević odluči da igra tri centralna braniča - prvi put kao selektor BiH. Po mom mišljenju, Sergej je bio neiskren. Njegova momčad nije bila spremna za ovakav stil igre protivnika", navodi autor.

"Ali to nije sve za što je bio nespreman. Skoro cijeli susret Bosanci su bili nadmoćniji od nas u igri bez lopte, u motivaciji i sposobnosti da drže svoju liniju.

Meni osobno je jako neugodan taj Savo Milošević, taj apologeta, ali njegove riječi da smo ih “potpuno neutralizirali za 80-85 minuta, a da nisu imali ni pola šanse” su čista istina. I to se mora prepoznati. Kao i to da je gotovo cijeli susret ovaj Savo Milošević nadigravao našeg Sergeja Rebrova.Da, znam da razlozi ovako neuvjerljive igre ne leže samo u fantastičnom raspoloženju Bosanaca, njihovoj uspješnoj taktici protiv koje naši dosad nisu mogli igrati i skliskom travnjaku. Zapravo smo izgubili dva ključna igrača. Zaista imamo vrlo mladu momčad: najstariji su 27-godišnji Matvienko i Zinchenko. Imamo dva debitanta – Brazhko i Gutsulyak.

Ali očito nismo igrali protiv najjačeg protivnika. Igrali smo protiv motiviranog, ali osrednjeg protivnika koji je imao ogromne probleme – kadrovske i psihičke. Protiv protivnika koji je i tehnički i generalno bio ispod nas. Definitivno niže.

A ako ne pobijedimo reprezentacije poput Bosne i Hercegovine, onda jednostavno nemamo što raditi na Euru 2024", navodi se u tekstu.Novinar Valery Vasilenko je kritikovao Rebrova, smatra ga glavnim krivcem za tako lošu partiju, ali ipak mu daje prostor da pokaže da može s Ukrajinom napraviti puno, ali svakako zabrinjava način na koji su došli do finala baraža, da ne pretjerujemo i ne guramo ih na Euro jer to tek treba da potvrde.

A činjenica je da će Ukrajina teško napraviti nešto više na smotri najboljih reprezentacija Starog kontinenta ako bude igrala kao sinoć u Zenici. Inače, na Euru ih čekaju rivali kao što su Belgija, Rumunija i Slovačka.

Učitaj još novosti