20. 08. 2019 - 19:08
VRATIO SE KUĆI Granata koja će eksplodirati u ruci, ili...
907
Shares
VRATIO SE KUĆI Granata koja će eksplodirati u ruci, ili raznijeti sve neprijatelje oko sebe

MARIO BALOTELLI

VRATIO SE KUĆI Granata koja će eksplodirati u ruci, ili raznijeti sve neprijatelje oko sebe

Besim TODOROVAC
20. 08. 2019 - 19:08
0
Shares

Piše: Besim TODOROVAC

„Napokon, vraćam se kući, u moj grad. Brescia, stigao sam“, napisao je jučer Mario Balotelli na Instagramu i tako potvrdio svoj povratak u Italiju, u rodni grad Bresciju. Cijelo ljeto nagađalo se o njegovoj narednoj destinaciji, a sada je napravio potez koji je želio, a koji mu je bio i potreban.

Koliko tačno Super Mario može ponuditi „lastavicama“ i da li je ovo prava odluka za njega? Sada će ipak biti pod budnim okom još jednog ekscentrika, predsjednika kluba Massima Cellina, koji je, da napomenemo, odgodio službeno predstavljanje Balotellija u subotu jer mu broj 17 donosi nesreću. Dva budalasta lika jedan do drugog, šta može poći po zlu? Zaljubljenici u Seriju A, svežite se, jer će ovo biti jako zabavna sezona.

"Moja majka je plakala kada sam joj rekao da postoji mogućnost da dođem u Bresciju... Pitao sam je šta misli o tome, a ona je samo plakala. Bila je jako sretna. Moj otac je iz Brescije, njegov san je bio da me vidi u ovom dresu", rekao je Balotelli, čiji je otac preminuo prije četiri godine.

Jedna stvar koja se ne smije zanemariti jeste koliko je ovaj transfer podigao Bresciju prije nego li je sezona uopće startala. Bivšem napadaču Marseillea je istekao ugovor u Francuskoj, a klub je odlučio ne produžiti ga, iako je Balo zabio osam golova u 15 mečeva prošle sezone. Prije ovoga, 29-godišnjak je imao možda i najbolji dio karijere, kada je dvije i po godine igrao na Azurnoj obali za Nicu. Zabio je impresivna 33 gola u 51. meču. Tada se činilo da je napokon pronašao kuću u kojoj će biti sretan, ali se ta veza okončala nesretno zbog odnosa sa Patrickom Vieirom.

Po napuštanju Marseillea, nije nikog iznenadilo da su njegovi finansijski uvjeti, kao i reputacija, odbili brojne udvarače, međutim, ona dva koja su se nadmetala bili su iz različitih sfera fudbalskog svijeta. Mogao se vratiti na stadion Mario Rigamonti i ispuniti san da zaigra za Bresciju, ili preseliti u egzotični Brazil.

Neutralcima je ideja da Balotelli obuče dres Flamenga i zaigra u tandemu sa Gabrielom Barbosom bila zaista primamljiva. Zamislite samo kakvu bi eksploziju njih dvojica mogli praviti na terenu. A i van terena, kao npr. za vrijeme karnevala. No, najbolji dokumentarac koji se nikada neće desiti sada je stvar prošlosti.

Brescia nije novo lice na sceni mjesta koje oživljavaju karijere. Samo se sjetite fudbalskih majstora koji su povratili svoju magiju u Lombardiji. Roberto Baggio, Pep Guardiola (da, aktuelni menadžer Man. Cityja nije proveo cijelu karijeru u Barceloni. Sa 30 godina zaputio se u Bresciju i zaigrao sa Baggijom), Luca Toni i Gheorghe Hagi.

Ono što je ključno od svega jeste što ovaj transfer nije odrađen tek da se zadovolje slatki snovi. Balotelli je i dalje vrlo dobar igrač, a njegov omjer utakmica-golova u Nici i Marseilleu govori za sebe. Nica ga nije htjela pustiti, međutim, problemi sa vlasništvom i frustracija sa trenerom dovela je do nesretnog kraja.

Zapravo, svoj boravak tamo odradio je maksimalno profesionalno. I sam je priznao da je Nicu smatrao svojim domom i uživao je biti „velika riba u malom ribnjaku“. Marseille je, sa druge strane, sam od sebe izgledao zapaljivo i činilo se da će biti prevelik zalogaj, no, i tamo se ponio kao profesionalac i samo je klupski neuspjeh da izbore Ligu prvaka presudio da se raziđu iz jednostavnog razloga što ga nisu mogli priuštiti.

„Lastavice“ ne mogu izvući ništa dubokoumno iz predsezone. Bila je relativno dobra, a ispadanje iz Coppa Italije više je blagoslov, a ne razočaranje. Navijači već maštaju o sramotno preciznim pasovima velike nade talijanskog fudbala Sandra Tonalija za Super Marija, koji bi ih završavao u svom maniru. Ipak, realnost je nešto okrutnija. Bresciju čeka borba za opstanak, a iako će pojedinci poput Alfreda Donnarumme (jedini od braće koji nije golman) biti lijepa podrška Mariju u napadu, njihov relativno mladi tim će se morati uzdati u stare glave poput Danielea Dessene, Danielea Gastaldella i upravo Balotellija.

Ukoliko Mario pruži onoliko koliko je pružao u Nici, onda Brescia ima jedno od pojačanja ljeta, no još je rano za sud. Trener Eugenio Corini dobio je granatu u svom arsenalu koja mu je bila izuzetno potrebna. Sada se mora pobrinuti da eksplodira kada je otpusti iz ruke.

Učitaj još novosti