28. 12. 2018 - 16:15
ON JE JEDINI BORAC KOJI MOŽE POBIJEDITI KHABIBA: Poznat je po...
907
Shares
ON JE JEDINI BORAC KOJI MOŽE POBIJEDITI KHABIBA: Poznat je po tome da uvijek unakazi lice protivnika, a Orao se prošli put prepao i duel je otkazan

TONY FERGUSON U CENTRU PAŽNJE

ON JE JEDINI BORAC KOJI MOŽE POBIJEDITI KHABIBA: Poznat je po tome da uvijek unakazi lice protivnika, a Orao se prošli put prepao i duel je otkazan

Sport.ba
28. 12. 2018 - 16:15
0
Shares

Khabib Nurmagomedov je početkom oktobra na sjajan način odbranio titulu u lakoj kategoriji na UFC229 u Las Vegasu. Ponizio je Conora McGregora u oktagonu, a onda se i obračunao s pojedinim članovima njegovog tima. Dagestanac nije ostao imun na uvrede u kojima je spominjana njegova vjera, kao i porodica, te zemlja.

Dagestanski orao se ne miri s najavljenim kaznama i suspenzijama nastalim nakon haosa, kojeg je izazvao nakon pobjede nad lajavim Conorom McGregorom. Tako je uputio otvoreno pismo u kojem se odriče honorara i ne planira više nastupati za UFC ako se potvrdi otkaz koji je Dana White najavio Zubairu Tukhugovu iz njegovog tima.

"Zašto niste otpustili nikog iz njihovog tima kada su napali bus i povrijedili nekoliko ljudi? Mogli su nekome oduzeti život. Zbog toga je neko mogao izgubiti život. Zašto niko ništa ne priča o vrijeđanju moje zemlje, religije, nacije, porodice? Zašto kažnjavate samo moj tim, kada su obje ekipe sudjelovale u tučnjavi. Ako kažete da sam ja sve započeo, ne slažem se s tim, jer sam ja samo završio što je on započeo.“

khabib-danawhiteNurmagomedov je spreman ići i korak dalje i navodi da neće odreći svojih prijatelja i ne pristaje na najavljenu kaznu.

„Ako nekog morate kazniti, kaznite mene. Zubaira Tukhugov nema ništa s tim. Ako mislite da ću šutjeti zbog svega, prevarili ste se. Otkazali ste Zubairin meč i želite ga otpustiti jer je udario McGregora. Ne zaboravite da je on prvi udario mog brata, samo pogledajte video. Ako ga otpustite, gubite i mene. Mi u Rusiji nikad ne odustajemo od braće i ja za brata idem do kraja. Ako nakon svega što sam vam naveo ne promijenite odluku, pošaljite mi raskid mog ugovora, inače ću ga ja sam prekinuti.“

khabib2Na kraju priče ostao je sporan i novac koji je još zamrznut do okončanja istrage.

„Još jedna stvar. Možete zadržati novac koji ste mi uzeli. Očigledno ste zauzeti s tim i nadam se samo da vam neće zapeti u grlu. Mi smo branili svoju čast i to je najvažnija stvar. Mi idemo do kraja!“, zaključio je Khabib.

khabib-conor

U međuvremenu, sjajni Dagestanac dobio je vrlo zanimljivu ponudu za nastavak karijere. Tako je nedavno otkrio kako je dobio ponudu WWE organizacije. Rukovodstvo popularnih kečera bi ga rado vidjelo u svom timu, a Khabib je pitao fanove šta misle o tome.

khabib3

"WWW me pitao da im se pridružim. Šta mislite o tome?", pitao je Dagestanac na Twitteru, a većina fanova se složila s tim.

khabib

Strasti se ni dva mjeseca kasnije ne smiruju, a onda se oglasio i slavni američki reper, poduzetnik i zaljubljenik u borilačke vještine 50 cent. On je u mladosti bio amaterski bokser, čak je i promovisao bokserske mečeve, a danas je brend ambasador konkurentske organizacije UFC-u - Bellatora.

khabib-nurmagomedov

"Mislim da je pogrešno ovo što UFC radi Khabibu, nisu to radili McGregoru. Platiću dva miliona dolara u kešu još večeras ako će se Khabib boriti za mene u Bellatoru", napisao je američki reper na Instagramu, a Dagestanac je odgovorio: "Samo mi pošalji lokaciju".

khabib3"Kasnije ću se baviti Dana Whiteom i tvojim ugovorom. Nije UFC jedina organizacija. Zubaira je također dobrodošao... Znam da je Khabib čovjek koji se drži svojih načela, a nepoštovanje prema njemu je bilo preveliko. McGregor je sretan što Khabib nije ignorisao njegovo tapkanje i nastavio ga gušiti", dodao je u komentarima 50 cent. Da li će nešto od ovoga i biti - pokazat će vrijeme...

khabib-nurmagomedov

U međuvremenu, Dana White je smirivao strasti, a i dogovoren je spektakl u kojem će se po bokserskim pravilima sudariti neprikosnoveni Floyd Mayweather i "dagestanski orao". Mnogi se pak s pravom pitaju ima li iko u UFC-u da se ravnopravno suprotstavi Khabibu? Incident koji je izazvao bacio je veliku sjenku na ostale borce koji su učestvovali u ovom događaju, između ostalih i na Tonyja Fergusona, sljedećeg i jedinog pravog izazivača za Khabiba Nurmagomedova.

tony-ferguson

Jedan od najtalentovanijih boraca današnjice u lakoj kategoriji je najavio glavni meč borbom s Anthony Paul Pettisom, koja je proglašena za borbu večeri bez obzira na popularnost Conora McGregora i genijalnog Dagestanca. Razlog za tu počast bio je Pettisov odličan nastup, ali definitivna zvijezda UFC-a 229 je bio Tony Ferguson.

khabib-mcgregor

Čovjek koji se prije svega pola godine ozbiljno povrijedio i doveo u pitanje nastavak karijere na nivou neophodnom za učešće u najboljoj MMA organizaciji uspio je da se vrati u ring i pruži fenomenalan performans, oduzme svom protivniku sva oružja i na kraju ga natjera da odustane. Tony već godinama pokazuje nevjerovatnu raznolikost, inteligenciju, savršenu tehniku i mentalnu snagu.

Na neki način "babaroga" predstavlja vrhunac mješovitih borilačkih vještina do danas. Kao što je Nurmagomedov neprestana opasnost kada se približi svom protivniku i zakači na njega, tako je Feguson nerješiva enigma u borbi na nogama od trenutka kada nađe svoj ritam.

1

Neprestano smjenjivanje stend-up tehnika, promjena garda, snaga koju poseduje, patentirani "Dars čouk" i konstantna adaptacija bili su previše za sve osim jednog protivnika u Tonijevom UFC rezimeu. Izgubio je borbu protiv Michaela Johnsona 2012. godine sudijskom odlukom.

5bc8ce6f-046c-4af7-9218-1b840a0a0a67-tony-ferguson1-previeworg

Ferguson se prvi put pojavio u "The Ultimate Fighter" serijalu, gdje je pokosio sve konkurente i osvojio sezonu i samim tim se našao na spisku UFC boraca. Od tada je uspio da veže trinaest pobjeda i samo jedan poraz. Jedina Tonyjeva "slabost" je njegova filozofija, tj. način na koji posmatra borbu. Obično mu treba jedna runda da pokupi tendencije svojih protivnika ne bi li im zatvorio izlaze iz meča koji on nameće. 

5bc8ce7d-4444-431e-89a1-1b970a0a0a67-tonyferguson-previeworgFergusonov stil borbe se teško može opisati iz prostog razloga što u MMA generalno nema mnogo majstora svih aspekata sporta, a da svi aspekti funkcioniraju (pravilo je student svega - majstor ničega). Pred svoje protivnike "babaroga" iznosi sijaset problema, od školskih direkata i jedan-dva kombinacija, do neuobičajenih greplig vještina, kontra hrvanja i laktova i pesnica iz okreta, sve u iscrpljujućem tempu i s neiscrpnom maštom.

5bc8ce91-ed28-4d0f-b8b4-1b7a0a0a0a67-tonyferguson1-previeworg

Međutim, ono što Fergusona čini stvarno zastrašujućim je mentalni aspekt njegovih borbi. Čovjek je jednostavno neustrašiv i neuništiv. Njegovi protivnici se redovno nalaze u situaciji da misle da je Tonyjev kraj blizu, samo da bi ih već u sljedećem trenutku doveo u poziciju u kojoj je on bio i tako im "uzme dušu". To je izuzetno riskantno, ali i nevjerovatno uzbudljivo za gledati.

5bc8ce89-a51c-42ed-a169-1b3f0a0a0a67-tony-ferguson-previeworg

Tony Ferguson je prilika koju UFC mora iskoristiti. Borba između njega i Nurmagomedova će biti veličanstvena, bez obzira na to što će, ukoliko je zakažu ponovo, to biti peti put da se taj meč pravi, a posljednji put bio je otkazan jer je Khabibu pozlilo pred borbu i završio je u bolnici tokom skidanja kilograma pred UFC 209.

5bc8ce97-82fc-4cda-80ea-1b840a0a0a67-tonyferguson2-previeworg

5bc8ceb8-5298-49fe-83ef-1b840a0a0a67-tony-ferguson-ufc209-earlyweigh-750-previeworg

5bc8cea0-6be4-451b-adad-1b5a0a0a0a67-tony-ferguson-tuf-22-finale-previeworg

5bc8cea6-6a4c-4d33-b277-1b920a0a0a67-tony-ferguson-ufc-previeworg

5bc8ceae-4aa0-4fb3-9a15-1bdd0a0a0a67-tony-ferguson-ufc-181-w-750-previeworg

5bc8cebf-2e00-4666-9d9b-1b680a0a0a67-ufc-216-tony-ferguson-backstage-interview-641078-opengraphimage-previeworg

tony-ferguson-previeworg

(Sport.ba)

Učitaj još novosti