12. 12. 2018 - 08:22
Kome šta treba u Ligi prvaka večeras - Kako City i Bayern mogu...
907
Shares
Kome šta treba u Ligi prvaka večeras - Kako City i Bayern mogu ostati bez prvog mjesta

LIGA PRVAKA

Kome šta treba u Ligi prvaka večeras - Kako City i Bayern mogu ostati bez prvog mjesta

Sport.ba
12. 12. 2018 - 08:22
0
Shares

Nakon što smo saznali sve putnike u osminu finala Lige prvaka iz grupa A, B, C i D, večeras ćemo kompletirati sve sudionike knock-out faze ovog natjecanja.

U skupini E gotovo svaki detalj je utvrđen – Bayern i Ajax prolaze dalje, Benfica je osigurala nastup u Evropskoj ligi, a grčki AEK prikovan je za dno bez ijednog boda. Jedina nepoznanica uoči večerašnjeg susreta jest tko će ići u osminu finala s prvog mjesta.

bayern

Bavarci trenutno drže prvu poziciju s dva boda prednosti nad Kopljanicima, a večeras se upravo ove dvije ekipe susreću u Amsterdamu. Računica je vrlo jednostavna -  Nizozemci moraju pobijediti ukoliko žele preskočiti njemačkog prvaka, u protivnom Niko Kovač i njegovi momci prolaze dalje kao prvoplasirana ekipa grupe E.

Rezultati by SofaScore

U sljedećoj - abecednim redom – skupini, nešto je više neutvrđenih činjenica uoči posljednjeg kola. Jedini siguran putnik u daljnju fazu natjecanja je prvoplasirani Manchester City, ali ni njegovo prvo mjesto nije zacementirano jer ako večeras izgubi od Hoffenheima, a Lyon pobijedi na gostovanju u Kijevu kod  Šahtara (igra se u glavnom gradu Ukrajine), Francuzi će biti prvoplasirana ekipa grupe.

city2

Ipak, teško je očekivati takav rasplet situacije, a situacija u grupi je sljedeća: Građani imaju 10 bodova, Lavovi 7, ukrajinski Rudari 5, dok Nijemci imaju samo 3 boda. Lyonu 'igra' i remi protiv Šahtara čime bi osigurao drugo mjesto, a Ukrajinci bi time, također, osigurali treće mjesto i plasman u Evropsku ligu. Računica za Hoffenheim je jasna – moraju ići na pobjedu i nadati se porazu Šahtara kako bi osigurali Evropsku ligu.

Rezultati by SofaScore

Grupa G riješila je pitanje pobjednika i drugoplasirane ekipe. Real je siguran na prvom mjestu, dok je Roma osigurala drugo, a nezgodna borba za treće mjesto i nastavak puta u Evropskoj ligi vodi se između Viktorije Plzen i CSKA Moskve koji imaju po 4 boda.

roma-dzeko-kolarov

Česi su u puno boljoj poziciji uoči posljednje kola u kojem dočekuju 'Vučicu'. Osim činjenice da igraju na svom terenu, imaju bolji međusobni omjer s Rusima (pobjeda i remi) te ne ovise od Moskovljanima. S druge strane, CSKA večeras gostuje u Madridu kod aktuelnog prvaka Evrope te se moraju nadati čudu na Santiago Bernabeu. U svakom slučaju, moraju uzeti više bodova u ovoj utakmici nego što će Plzen iščupati Romi, inače završavaju svoj evropski put već danas.

Rezultati by SofaScore

Skupina H identična je prvoj skupini koju smo razradili u ovom tekstu. Juventus i Manchester United su osigurali prve dvije pozicije. Torinezi imaju dva boda više od Crvenih vragova, a ukoliko Stara dama ne pobijedi na večerašnjem gostovanju kod Young Boysa, a ekipa Josea Mourinha uzme sva tri boda u Valenciji, Englezi će biti prvoplasirani zbog boljeg međusobnog omjera.

juve34

Međutim, pobjeda Talijana je vrlo izvjesna protiv ekipa koja je izgubila sve šanse za trećim mjestom koje čvrsto drži Valencia i koja će nastaviti svoj put u Evropskoj ligi bez obzira na večerašnje rezultate.

Rezultati by SofaScore

(Sport.ba)

Učitaj još novosti