11. 09. 2018 - 10:32
Ovo je lista najbizarnijih situacija sa svjetskih prvenstava
907
Shares
Ovo je lista najbizarnijih situacija sa svjetskih prvenstava

NEVJEROVATNE SCENE

Ovo je lista najbizarnijih situacija sa svjetskih prvenstava

Sport.ba
11. 09. 2018 - 10:32
0
Shares

Fizioterapeut onesvijestio samog sebe

Na prvom Mundijalu u Urugvaju 1930. godine repreznativac SAD-a ostao je da leži na terenu nakon jednog duela, a zatim je arbitar pozvao pomoć. Dok je fizioterapeut trčao prema igraču ispala mu je torba, a zatim nakon što ju je podigao – onesvijestio se. Kasnije je utvrđeno da je fizioterapeut udahnuo hloroformom, pošto mu je prilikom ispadanja torbe pukla bočica sa tom supstancom.

sp1

1600 pištolja

Na Svjetskom prvenstvu u Urugvaju, iste godine, u finalu su igrali Urugvaj i Argentina. Navijači Urugvaja su na stadion u Montevideo pokušali da unesu oko 1600 pištolja koji su i žm zaplijenjeni prilikom pretresa policije.

sp2

Gejmeri u svlačionici

Južna Koreja priredila je pravo čudo plasmanom u polufinale Mundijala 2002. godine kada je zajedno sa Japanom bila domaćin tog turnira. Pred polufinale sa Njemačkom, selektor Guus Hiddnik odlučio se da na poseban način motiviše svoje fudbalere tako što je pozvao najbolje južnokorejske gejmere, odnosno majstore igrice “Starcraft” čija je radnja smeštena u svemiru i lajtmotiv joj je rat. Metoda nije “upalila”, Njemačka je slavila sa 1:0.

sp3

„U domovinu se ne vraćajte…“

Na Svjetskom prvenstvu u Zapadnoj Njemačkoj Zair se nije najbolje proveo. Zairci su poraženi od Jugoslavije sa 9:0, a čitavo njihovo učešće obilježio je potez Žosefa Ilunge na utakmici protiv Brazila. Ilunga je pri rezultatu 0:3 za Brazil istrčao iž živog zida i ispucao loptu koju se spremao da uputi Rivelino tek pošto je sudija dao znak. Kasnije je utvrđeno da diktator te zemlje, Mobutu Sese Sekou, nije mogao da im oprosti visok poraz od Jugoslavije, pa im je zapretio da se ne vraćaju u domovinu ukoliko izgube sa 4:0.

sp4

Trofej pod krevetom

Svjetsko prvenstvo se u periodu između 1938. i 1950. godine nije igralo zbog Drugog svjetskog rata. Poslednji osvajači trofeja “Žil Rime” bili su Italijani, pa je pehar čuvan u jednoj banci u Rimu. Tadašnji potpredsjednik FIFA-e, Otorino Barasi, uzeo ga je iz banke, a zatim ga sve do kraja Drugog svjetskog rata čuvao ispod svog kreveta kako bi sprečio fašiste da ga se dočepaju.

sp5

Pripreme u zatvoru

Uoči turnira u Brazilu 1970. godine, Englezi su odlučili da odu malo sjevernije, u Kolumbiju, kako bi odigrali pripremnu utakmicu s domaćinom u glavnom gradu Bogoti. Engleska zvijezda i kapetan Bobi Moor iskoristio je slobodno vrijeme kako bi kupio poklon svojoj supruzi. No, kupovina je pošla po zlu. Moor je uhapšen zbog sumnje da je ukrao ogrlicu iz zlatare. Kako policija nije mogla dokaže da je došlo do krađe, pušten je, ali nekoliko dana kasnije opet su ga uhapsili i držali ga četiri dana u pritvoru pre nego što je slučaj konačno odbačen.

sp8

Princ presudio

Na Mundijalu 1982. godine u Španiji, na utakmici između Francuske i Kuvajta, “trikolori” su koračali prema sigurnoj pobjedi, vodili su sa 3:1, a Alan Gires je postigao još jedan gol za Francusku. Kuvajćani su počeli da protestuju kod glavnog arbitra tvrdeći da su bili konfuzni zbog zvižduka s tribina zbog kog su stali sa igrom. Ipak, da “pravda bude zadovoljena” pobrinuo se predsjednik Fudbalskog saveza Kuvajta, princ Fahad. On se spustio iz lože i pozvao glavnog sudiju na razgovor nakon čega je gol Francuske poništen. Kasnije su “trikolori” postigli četvrti gol. Epilog – Kuvajt je ispao iz grupe, sudija je suspendovan, princ Fahid je morao da plati kaznu od osam hiljada funti.

sp9

(Sport.ba)

 

Učitaj još novosti