11. 09. 2018 - 11:56
Životna priča jednog dječaka sa velikim snovima
907
Shares
Životna priča jednog dječaka sa velikim snovima

ODLIČAN IGRAČ

Životna priča jednog dječaka sa velikim snovima

Sport.ba
11. 09. 2018 - 11:56
0
Shares

Jedan od najboljih veznjaka svijeta u ovom trenutku i glavna poluga selekcija Hrvatske, ali i važna rola u Barceloni, Ivan Rakitić danas će upisati svoj 100. nastup za reprezentaciju. Ivanovi roditelji su početkom rata 1991. napustili zemlju i nikada se više nisu vratili, a on i brat Dejan rođeni su u Švicarskoj. Sve što su znali o Hrvatskoj gledali su na TV-u i upijali od oca Luke, koji je rodom iz Sikirevaca, dok je majka iz Žepča.

2

Kao dijete nikad nije bio u Hrvatskoj, ali su je u obitelji zvali domom. Nakon pobjede nad Argentinom (3:0) na Svjetskom prvenstvu otkrio je cijelu priču i kako je sve proživljavao. "Sjećam se, imao sam tek četiri ili pet godina kad sam na TV-u vidio vijesti. Ugledao sam fotografije i snimke rata i ležeći u krevetu pomislio: 'Ovo je nemoguće, kako se ovo može događati? I prije no što je Hrvatska službeno proglasila neovisnost, naša reprezentacija je već odigrala utakmicu. Mislim da vam to jasno može opisati koliko nam nogomet znači, našoj državi i ljudima, bez obzira gdje žive. I tako, kad je tata Luka uzeo nož i otvorio taj paket te izvukao dva hrvatska dresa za mog brata i mene... bilo je jako emotivno. Pomislili smo nešto kao, o, da, mi smo također dio toga. Spavali smo u tim dresovima. Nosili smo ih idući dan u školu. I dan poslije. Nismo ih htjeli skinuti. Vau, mi imamo hrvatske crveno-bijele dresove bez imena na leđima. Htjeli smo ih imati 10 jer nismo htjeli obući ništa drugo. Bili su nam toliko posebni", napisao je Rakitić

cro3

Nogometnu karijeru započeo je u Baselu, a od 2006. do 2007. nastupao je za mladu švicarsku reprezentaciju do 21 godine. Uslijedila je velika borba dva Saveza za njega. Na kraju je izabrao Hrvatsku, iako nije bilo lako.

2a

Međutim, veliku ulogu imao je Slaven Bilić, tadašnji izbornik i njegov heroj koji mu je poručio - "Dođi igrati za svoju domovinu". "Kad sam tek počeo igrati, da budem iskren, nisam nosio hrvatski dres. Nosio sam dres svoje druge domovine, Švicarske. Govorio sam ljudima da sam Švicarac. Uvijek je to izgledalo pomalo čudno. 'Švicarac? Ivan Rakitić?' No rođen sam i odrastao u Švicarskoj, išao sam tamo u školu, moji prijatelji su Švicarci... Bio sam stoga i jako ponosan što sam nosio dres Švicarske u mlađim kategorijama. No najveći dio mog srca ipak pripada Hrvatskoj. Uvijek je to bilo tako. Prije 10 godina Slaven Bilić i predsjednik HNS-a došli su me gledati u Basel, a nakon toga smo popričali. 'Dođi sa mnom. Dođi igrati za svoju domovinu', rekao mi je Slaven Bilić, a ja pomislio - "Sve ću uraditi za ovog čovjeka jer je on moj heroj". Kad je došao trenutak da odlučim za koga ću igrati, Hrvatsku ili Švicarsku, znao sam da otac prisluškuje kraj vrata moj razgovor sa švicarskim trenerom. Kad sam napokon otvorio vrata, samo je stao i gledao me. 'Nastavljam igrati za Švicarsku', rekao sam mu, a njegova reakcija je bila 'Oh... Ok, dobro...'. Počeo sam se smijati i - 'Ne, ne, igrat ću za Hrvatsku!', nakon čega su mu krenule suze i zaplakao je", prisjeća se Raketa.

cro1

U međuvremenu je od Basela stigao do Seville u kojoj je bio kapetan i osvajao Europa ligu, pa sve do Barcelone i naslova španjolskog prvaka i Lige prvaka te pogotka Juventusu u Berlinu 2016. za pobjedu (3:1) i veliko slavlje. I onda na red dolazi ta gore spomenuta Argentina (3:0), protiv koje je stavi briljirao na travnjaku i potom stavio točku na i u 91. minuti.

cro4

"Kao što znate, i moja obitelj odrasta u raznim državama. Žena mi je Španjolka i odgajamo dvije kćeri u Barceloni. I one proživljavaju isto kao ja, gledaju život drugačije jer su iz druge države. A ,moje su djevojčice moje najveće navijačice, zasigurno, pa sam prije početka SP-a imao posebnu narudžbu... i došao kući s paketom za njih. Dva nova hrvatska dresa. Rekle su mi da ga nikad neće skidati. Znam kako se osjećaju", zaključio je prije par mjeseci Raketa.

cro2

(Sport.ba)

 

Učitaj još novosti