10. 09. 2018 - 14:03
Čovjek koji je mokrio krv nakon svake utakmice je najveća...
907
Shares
Čovjek koji je mokrio krv nakon svake utakmice je najveća prijetnja Hrvatskoj

SAUL NIGUEZ

Čovjek koji je mokrio krv nakon svake utakmice je najveća prijetnja Hrvatskoj

Index.hr
10. 09. 2018 - 14:03
0
Shares

Dvije godine (2015-17) igrao je vrhunski nogomet s kateterom i pod strašnim bolovima. Zbog hematoma na bubregu nakon svake utakmice i treninga pišao je krv, ali sve to mu nije smetalo da briljira i zabija sjajne golove u velikim utakmicama Lige prvaka i La Lige. 

Bayernu najljepši gol sezone u Ligi prvaka za proboj u finale prije dvije godine, pa raritetni gol glavom Leicesteru za prolazak u polufinale prošle godine, zatim krasnim poentiranjem Bayeru također u LP-u, a Realu, čiji je najveći promašaj posljednjih desetljeća, prije tri godine je pokazao koga je odbacio golom škaricama.

Ovu sezonu otvorio je novom golčinom iz voleja Realu koji ga je u 14. godini pustio kao "nedovoljno talentiranog i perspektivnog" i to gradskom rivalu. Prije nego što će sutra od 20.45 povesti Španjolsku protiv Hrvatske u Elcheu u Ligi nacija, zgoditkom je ušutkao Wembley za pobjedu 2:1 nove Furije kod Engleske na startu novog natjecanja. 

Saul Niguez Esclapez ima samo 23 godine, a već je jedan od najboljih veznjaka svijeta i ključni čovjek reprezentacije Španjolske koju je nakon debakla na SP-u preuzeo Luis Enrique. 

saul-niguez

Protiv Hrvatske će Saul na sredini terena predvoditi potpuno redizajniranu Furiju, jer novi izbornik u prvoj momčadi protiv Engleske zadržao je samo pet prvotimaca iz momčadi koja je u osmini finala SP-a ispala od Rusije. 

Saul je od početka do kraja španjolskog boravka tamo potraćen na klupi. Nije puno bolje kotirao ni kod izbornika koji je po dolasku na SP smijenjen jer je tada potpisao za Real. Kod Lopeteguija je sakupio tek 350 minuta i samo jedan nastup kao prvotimac, protiv Albanije. Nakon što je najbolji strijelac U-21 Eura sjajno odigrao na Wembleyu, svi španjolski mediji i navijači reprezentacije, čovjeka koji je na SP-i bio slučajni izbornik pitaju: Hierro, zašto Saul nije dobio ni minute?

Nova zvijezda Španjolske na pitanja odgovara uskličnicima, jer njegove igre i golovi za Atletico su već godinama, a od ovog ljeta i za Španjolsku, takvi da se o njima priča danima. Ne želi komentirati to što je u Rusiji umjesto startera bio izletnik, nego radije uživa u tome što je samo mjesec dana kasnije postao predvodnik.

Španjolska je kod Engleske igrala posložena ovako: De Gea; Carvajal, Nacho, Ramos, Marcos Alonso - Alcantara, Busquets, Saul - Rodrigo, Aspas, Isco.

spanija

Iago Aspas je dolazio po loptu prema centru, a njegova spuštanja ulascima u tako ispražnjeni prostor koristio je upravo Saul. Njegovo pak mjesto napušteno u ovoj rošadi ispunjavao je Isco, koji je s krila dolazio na sredinu i pomagao Busquetsu kada bi Thiago Alcantara i posebno Saul išli naprijed. Enrique ne krije da će protiv Hrvatske igrati visoki presing kako bi joj što prije oduzimao loptu, kao i da će po prelasku u ofenzivu glavnu ulogu imati Saul: "Potrebno je što prije skratiti vrijeme u kojem protivnik drži loptu, a zatim je potrebno tražiti prostor u napadu i to dolascima iz drugog plana. To je temelj na kojem se zasniva igra Španjolske".

enriqueSaul je prototip igrača po Enriqueovu guštu; okomit i efikasan, ali i borben i požrtvovan. Nije on veznjak koji živi samo za napad. I kod Engleske je dokazao da se itekako zna potući u defenzivi i oduzeti loptu. 

"Bila je ovo sjajna noć, vidjeli smo veliku Španjolsku", oduševljeno je nakon velike partije i pobjede na mitskom stadionu govorio mladi španjolski as.

saul

Sada ga čeka utakmica s Hrvatskom na tri puta manjoj areni, ali njemu Estadio Martinez Valero znači više nego Wembley. Jer je u njegovu rodnom Elcheu, a otkako se saznalo da će Španjolska ugostiti Hrvatsku na stadionu na kojem je pobijedila u svih pet utakmica, Saula zemljaci s juga Španjolske ne prestaju zvati za ulaznice.

Saul je prije dvije godine u polufinalu LP-a protiv Bayerna perfektno primio loptu, u slalomu nanizao nekoliko igrača i onda sjajnim udarcem, neposredno nakon što je prebacio loptu na jaču nogu, savladao Neuera. Pri tome je pokazao da je velemajstor u nogama i glavi, jer rijetko koji nogometaš ima takvu kombinaciju tehnike s loptom, mirnoće, koordinacije i egzekucije.

"Divim se njegovom talentu, fantastičan je igrač. Španjolski nogomet dobio je još jednog velikog talenta", nakon utakmice zadivljen je bio tadašnji Bayernov trener Pep Guardiola.

pep-guardiola-wembley-cs-2018

"Presretan sam zbog njega jer sve ovo što mu se sada događa zaslužio je svojim je fanatičnim radom. Najbolje od njega tek dolazi i svi koji vole nogomet moraju biti sretni zbog toga", nahvalio ga je tom prilikom njegov trener Cholo Simeone i naravno bio u pravu. Jer nakon toga najbolje od Saula ne prestaje dolaziti.

saul-niguez-atletico

saul-atletico

saul-niguez

atletico-saul

saul-niguez

saul

Učitaj još novosti