10. 09. 2018 - 10:00
Evo kako su hrvatski mediji izvjestili o velikom povratku...
907
Shares
Evo kako su hrvatski mediji izvjestili o velikom povratku Novaka Đokovića

POVRATAK KRALJA

Evo kako su hrvatski mediji izvjestili o velikom povratku Novaka Đokovića

Sport.ba
10. 09. 2018 - 10:00
0
Shares

Novak Đoković na velika vrata se vratio na tenisku scenu. Osvojio je Wimbledon, pa je stigao i trofej iz New Yorka. Nole je potvrdio da je u vrhunskoj formi, a hrvatski portal Index.hr donosi tekst pod naslovom "Povratak kralja". U nastavku pročitajte šta tačno pišu...

U jednom trenuku bilo je tužno gledati. U osmini finala Australian Opena ove godine pobijedio ga je mladi Hyeon Chung protiv kojeg, u biti, nije imao šanse. 

"Nemam pojma kad ću ponovno igrati tenis", rekao je Đoković nakon tog poraza i otišao na operaciju lakta koji ga je mučio godinu dana. U Melbourne je ove godine stigao nakon pola godine i predaje četvrtfinala Wimbledona Tomašu Berdychu. Dominic Thiem ga je pregazio u četvrtfinalu Roland Garrosa u tri seta (6:0 u trećem), dva tjedna zareom gubio je od Kyrgiosa, a na Australian Openu godinu dana ranije spektakularno je ispao od Denista Istomina.

novak

Nije to bio Đoković kakvog smo navikli gledati i, što je još važnije, nije to bio Novak kakvog je Novak navikao gledati. Nakon poraza od Chunga vratio se na Tour puno prerano. Već početkom ožujka došao je u Indian Wells i svijet je pomalo s podsmijehom gledao kako ga u tri seta pobjeđuje Taro Daniel i to 6:1 u trećem. U Miamiju je sljedeći tjedan statirao u 1. kolu protiv Pairea, a onda su uslijedili porazi u prvim ili drugim kolima od Kližana, Thiema i Edmunda.

novak-djokovic1

Počeli su se pisati tekstovi o mogućem kraju jednog od najboljih tenisača u povijesti koji ipak neće dostići 14 Samprasovih titula. Kritizirala se i suradnja s čudnim španjoslkim guruom Pepeom Imazom, rastanak s dugogodišnjim trenerom Marianom Vajdom i postavljala su se pitanja može li se Đoković uopće vratiti iz ponora u koji je upao.

novak-djokovic-sampion

Nakon Vajdinog povratka u tim nakon više od godinu dana, Novak je solidno odigrao Madrid u kojem je u polufinalu izgubio od Nadala, a onda je došao Roland Garros i nevjerojatni poraz od Marca Cecchinata u četvrtfinalu. No, to je postala Đokovićeva realnost. Porazi na Grand slamovima od igrača oko 50. mjesta i niže koji Noletu spašavaju po tri set lopte po setu i rutinski okreću brejkove zaostatka.

novak-djokovic

Odlazeći s Roland Garrosa bio je 22. igrač svijeta i zamisliti ga dva mjeseca kasnije na trećem mjestu i s nova dva Grand slama u rukama bilo je ravno znanstvenoj fantastici. No, puno toga je u Đokovićevoj karijeri izgledalo kao znanstvena fantastika pa tako i njegov nevjerojatan uzlet u samo dva tjedna. Nakon što je izgubio od Cecchinata, Novak je sa suprugom Jelenom otišao planinariti. Pet dana se smucao po francuskim gudurama, a tri sata uspinjao se na vrh Montagne Saint-Victorie.

djokovic

"Došli smo na vrh, sjeli i gledali svijet pod nama iz drukčije perspektive. Razmišljao sam o tenisu i emocijama koje on u meni budi. Osjetio sam čistu pozitivu i kao da sam dobio neku novu želju za ovim sportom. Obuzela me neka nova energija koja se onda pretočila u rezultate", rekao je Đoković nakon što je sinoć u finalu US Opena pobijedio Juana Martina Del Potra 6:3, 7:6, 6:3 i došao do 14. Grand slama u karijeri.

mole

Je li "katarza" u Francuskoj zaista bila ključna za njegov povratak vjerojatno nikad nećemo znati, ali Đoković je Queen'su pokazao jedan novi nivo tenisa i, iako je izgubio finale od Čilića, nakon sto godina je ponovno igrao pravi, vrhunski tenis. Potvrda je došla u Wimbledonu u kojem je manje-više prošetao do polufinala, a tamo u epskom meču, jednom od najboljih u povijesti s ukupno 146 winnera, s 10:8 u petom setu izbacio Nadala. 

novak

Kevin Anderson nije imao nikakve šanse sve da je realizirao jednu od pet set lopti u trećem setu, ali bilo je jasno da je Đoković ponovno tu čak i nakon što je u Torontu izgubio od Tsitsipasa. Uslijedila je eksplozija od koje se Cinncinati i New York još tresu, a moglo bi ih biti još do kraja sezone. U Cinncinatiju je u rijetko teškom ždrijebu stigao do finala preko Johnsona, Mannarina, Dimitrova, Raonića i Čilića pa za titulu poderao Federera. 

novak-djokovic1

Na US Openu je, pak, jedina dva seta izgubio od Fucsovicsa i Sandgrena pa dobio 15 setova zaredom za svoju treću titulu u New Yorku. Ono što je zastrašujuće jest činjenica da je Đoković ovaj US Open odigrao na rijetko viđenom nivou tenisa koji je podsjećao na njegove najbolje dane. Del Potro, koji kad je u ovakvoj formi može biti brutalno neugodan protivnik, bombardirao ga je forhendima iz svih pozicijama, ali zid Novak Đoković nije napuknuo ni u jednom trenutku i Srbin je djelovao kao da ovako može igrati još dva dana.

djokovic1

Trenutačno je treći na svijetu, s 445 bodova manje od Federera. Rafa mu je trenutačno malo predaleko (2215 bodova više), ali i on mora dosta toga obraniti ove jeseni, a muči se s ozljedom pa će biti jako zanimljivo vidjeti kako će ljestvica izgledati na kraju godine. Samprasa, koliko god je to izgledalo nemoguće prije par mjeseci, je dostigao. Obojica s 14 naslova, ali Novak s još par godina tenisa ispred sebe.

1

"Na toj planini sam se izolirao i promijenio perspektivu. Od tog trenutka tenis je za mene postao potpuno drugi sport. Mislim da ću uskoro ponovno na planinarenje", rekao je Đoković nakon pobjede protiv Del Potra i najavio još jedan pohod na vrh.

Učitaj još novosti