10. 09. 2018 - 04:21
BIĆE TO EPSKA BORBA: Šta "brani" vodeći dvojac, može li Nole...
907
Shares
BIĆE TO EPSKA BORBA: Šta

NAKON TRIJUMFA NA US OPENU

BIĆE TO EPSKA BORBA: Šta "brani" vodeći dvojac, može li Nole preskočiti Rafu i Fedexa uskoro?!

Sport.ba
10. 09. 2018 - 04:21
0
Shares

Novak Đoković osvojio je US Open pobjedom u finalu nad Juanom Martinom Del Potrom s 3:0. Prvi reket Srbije bio je uvjerljiv i slavio po setovima sa 6:3, 7:6(4), 6:3 nakon tri sata i 18 minuta igre pred 23.771 gledatelja na "Arthur Ashe Stadiumu".

Đokoviću je ovo 14. Grand Slam naslov. Trećim trijumfom na US Openu izjednačio se po broju titula na najvećim turnirima s legendarnim Peteom Samprasom na trećem mjestu. Ispred njih su samo Nadal sa 17 i Federer s 20 Grand Slam trofeja. Što znači da nije nemoguće da Nole u budućnosti zasjedne i na sami tron.

Devetnaesti međusobni duel Đokovića i Del Potra opravdao je očekivanja ljubitelja tenisa iako Argentinac nije uspio da osvoji makar jedan set u meču za trofej. Podsjećamo, Nole je do 14. titule na Grand Slamu, odnosno treće u New Yorku, stigao pobjedama protiv Fucsovicsa, Sandgrena, Gasqueta, Millmana, Nishikorija i sada Del Potra. 

djokovic-delpo-getty

Pobjeda koju je Novak ostvario u finalu US Opena omogućila je najboljem srpskom teniseru da se ekspresno vrati u sam vrh ATP rang liste. Zahvaljujući trijumfu nad Del Potrom Nole je stigao do treće pozicije na listi najboljih tenisera svijeta sa 6.445 poena.

1

Već danas će biti objavljena najnovija ATP rang lista, ispred Novaka će biti samo Rafael Nadal (8.760) i Roger Federer (6.900) koje bi Srbin mogao preskočiti do kraja godine. Svakako da Novaku nije imperativ preuzimanje prvog mjesta na ATP rang listi, ali bi osvajanjem novih trofeja Srbin neminovno bio na pragu tog ostvarenja.

novak

Veoma bitno je naglasiti da Đoković do kraja godne ne brani ništa od poena i to znači da na Mastersima u Šangaju i Parizu, odnosno finalnom ATP turniru može samo popraviti učinak. S druge strane, Rafa i Roger nalaze se u daleko težoj situaciji jer oba igrača brane određeni broj poena u završnici sezone. Pred vama su poeni koje Nadal i Federer brane do kraja godine na turnirima na kojima su uzeli učešće.

nadal

Rafael Nadal: 8.750
Peking 500 (titula)
Šangaj 600 (finale)
Pariz 180 (četvrtfinale)
Brani ukupno: 1.280

federer

Roger Federer: 6.900
Šangaj 1000 (titula)
Bazel 500 (titula)
ATP Finale 600 (tri pobjede u grupi)
Brani ukupno: 2.100

djokovic1

Vidjećemo na kojim turnirima će "velika trojka" učestvovati do kraja sezone, odnosno hoće li biti neočekivanih odustajanja ili kalkulisanja. Novak bi titulama u Šangaju i Parizu, odnosno finalnom ATP turniru (bez poraza) sakupio maksimum 3.500 poena, a vidjećemo da li će uzeti učešće u Pekingu i Bazelu. Činjenica je da bi Novak mogao da preskoči Federera i Nadala već do kraja kalendarske godine...

djokovic4

djokovic

novak

(Sport.ba)

Učitaj još novosti