02. 08. 2018 - 20:22
Paul Pogba, Barcin posljednji korak u krivom smjeru
907
Shares
Paul Pogba, Barcin posljednji korak u krivom smjeru

POSLJEDNJI KOTAČIĆ KOJI IM NEDOSTAJE

Paul Pogba, Barcin posljednji korak u krivom smjeru

Germanijak.hr
02. 08. 2018 - 20:22
0
Shares

Barcelonin Eric Abidal sastao se u SAD-u s Paulom Pogbom i započeo pregovore oko dolaska ponajboljeg igrača aktualnih svjetskih prvaka u katalonsku prijestolnicu. Trener Ernesto Valverde ocjenio je kako je Pogba posljednji kotačić koji mu nedostaje za povratak na vrh Europe, odnosno detroniziranje Real Madrida i spreman je dobro platiti za njega.

Spominje se iznos od oko 100 milijuna eura, koji je prije nekoliko godina zvučao astronomski, ali danas je otprilike taman za igrača njegove klase. Plati li Barca toliko, drugu godinu zaredom potrošit će blizu 200 milijuna eura i napraviti posljednji korak u suprotnom smjeru od politike koja im je godinama donosila trofeje. Katalonci više ne računaju na famoznu La Masiju, naprotiv, troše više od Real Madrida.

La Masija bila je pojam nogometnog rasadnika talenata, a madridska La Fabrica pojam beskorisnog juniorskog pogona jer dok je Barcina akademija štancala igrače poput Xavija, Inieste i Messija, Realova omladinska škola proizvodila je igrače za Gimnastic, Taragonu, Legannes…

xavi-3

Danas, više ni slavna La Masija ne može odgovoriti zahtjevima modernog nogometa koji želi trofeje, sad, odmah, što prije… Barca više ne čeka top-igrače za udarnu momčad iz vlastite škole, nego ih kupuje širom svijeta i masno plaća za njih.

ronaldinho-barcelona-manchester-united-legends-1vf4907xz8lio1f9gfjbw3b13t

Priča je počela prije nekoliko sezona kad je Frank Rijkard sastavio momčad na čelu s Ronaldinhom, Decom i Eto'om te s njom pokorio Europu. U momčad je tad na sporedna vrata ušao čovjek koji će obilježiti cijelu jednu epohu u glavnom gradu Katalonije i koji će postati najbolji igrač u nogometnoj povijesti. Rijkardova kupljena momčad trajala je samo sezonu i pol, Nizozemca je zamijenio Guardiola i priliku dao Messiju, a za glavne igrače i nositelje igre odabrao je Xavija, Iniestu, Piquea, koji su mahom odrasli učeći Barcinu, odnosno njegovu filozofiju nogometa.

pique

Guardiolina momčad, osovljena na okvir igrača iz La Masije, pojačala se na samo nekoliko mjesta i zatim ostavila neizbrisiv trag u nogometnoj povijesti. Osvojila na desetke trofeja i oduševila svijet tiki-takom. Napravila je značajniji trag u Europi osvojivši još dvije Lige prvaka pod Guardiolom, ali njegovim odlaskom, odnosno odrastanjem Lionela Messija i njegovom promocijom u vođu momčadi, promijenila se politika kluba.

Više ne čekaju nove zvijezde i svog omladinskog pogona, nego kupuju najbolje na svijetu i plaćaju ih suho zlato. Luisa Suareza za 80 milijuna, Coutinha za 120, a sad su spremni iskrcati još 100 na Paula Pogbu. Čak ni svi domaći igrači u sadašnjoj momčadi nisu u prvi sastav upali iz La Masije, morali su okolnim putem, Gerard Pique preko Manchester Uniteda, a Jordi Alba preko Valencije. Jedino su Sergio Busquets i Lionel Messi izdanci slavne nogometne akademije Barcelone.

messi-busquets-cropped-vdwspob5k6h211sqlxo2tx399

Prijašnja politika omogućila im je čak četiri naslova u Ligi prvaka, prvi kod Rijkarda, drugi i treći kod Guardiole, a čak je i Enriqueova momčad, koja je podigla naslov 2015. godine na sebi imala snažan potpis La Masije. U protekle tri godine iz momčadi su otišli još Xavi i Iniesta, a njih su pokušali, zasad bezuspješno, zamijeniti igračima od sto plus milijuna eura.

pogbaa

Sadašnja momčad doista izgleda impresivno, dođe li Pogba, vjerojatno će biti najjača na svijetu, uzmu li se u obzir imena koja u njoj igraju, ali svi ti silni potrošeni milijuni ne mogu zamijeniti Xavija i Iniestu jer oni nisu bili fenomenalni igrači za Barcu samo radi svoje tehničke superiornosti, nego jer su u sebi imali Barcin DNA. Moguća momčad Barcelone za sezonu 2018/19.: 

1barca

Ter Stegen – iz Borussije Monchegladbach za 25 milijuna eura 2014.

Semedo – iz Benfice ua 30 milijuna eura 2017.

Pique – iz Manchester Uniteda za pet milijuna eura 2008.

Lenglet – iz Seville za 36 milijuna eura 2018.

Alaba – iz Valencije za 14 milijuna eura 2012.

Busquets – iz La Masije

Pogba? – iz Manchester Uniteda za 100 milijuna eura 2018.

Rakitić – iz Seville za 25 milijuna eura 2014.

Coutinho – iz Liverpoola za 120 milijuna eura 2018.

Suarez – iz Liverpoola za 82 milijuna eura 2014.

Messi –iz La Masije

UKUPNO: 437 milijuna eura

Učitaj još novosti