21. 07. 2018 - 18:59
Lažne vijesti sa SP-a preplavile net: Modrić pobjegao iz...
907
Shares
Lažne vijesti sa SP-a preplavile net: Modrić pobjegao iz koncentracijskog logora, Maradona i Kolinda su također bili 'žrtve'

FAKE NEWS

Lažne vijesti sa SP-a preplavile net: Modrić pobjegao iz koncentracijskog logora, Maradona i Kolinda su također bili 'žrtve'

Gol.hr
21. 07. 2018 - 18:59
0
Shares

Svjetsko prvenstvo u Rusiji obilježila je prava lavina lažnih vijesti koje su se širile društvenim mrežama. Osim pomora favorita i premijernog korištenja VAR-a na velikoj sceni, Svjetsko prvenstvo u Rusiji obilježile su i mnoge lažne vijesti.

Ove dezinformacije, poznate i pod engleskim terminom ''fake news'', u društvenim su mrežama dobile idealnu platformu za širenje. Neki se doista potrude oko lažnih vijesti, pa je ponekad vrlo teško razaznati prave i lažne informacije.

Mnoge lažne priče koje su se širile internetom vezane su i za hrvatsku reprezentaciju. Posebno je u fokusu bio Luka Modrić i njegova tragična ratna priča, koju su neki dodatno ''nabrijali''.

Podsjetimo, Modrić je početkom rata bio primoran napustiti dom i kao izbjeglica preseliti u Zadar, a njegovog djeda ubili su četnici. Jedna lažna priča kaže kako su Modrićeva djeda ubili pred njegovim očima, a širila se i priča po kojoj je Modrić pobjegao iz koncentracijskog logora, prenosi španjolska Marca.

Nedugo nakon prvenstva pojavila se i ''vijest'' da su Vatreni donirali sve svoje premije za ljetovanja djece s posebnim potrebama, ali nijedan hrvatski medij ni sami Vatreni nisu potvrdili ni demantirali tu informaciju.

modric1507

Osim reprezentativaca, puno je pažnje u Rusiji privukla i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Svojim je neformalnim ponašanjem zaradila mnoge simpatije u svijetu, a uskoro je krenula prava lavina lažnih vijesti – od toga da je prodala predsjednički avion, pa čak do toga da je osobno vozila Vatrene na dočeku u Zagrebu.

kolinda

Popularan je postao i lažni tweet engleskog reprezentativca Harryja Maguirea. Maguire je zabio gol Švedskoj u četvrtfinalu, nakon čega je viralan postao njegov navodni tweet iz 2016., koji kaže: ''Upravo sam potrošio sate za slaganje stolne lampe (iz Ikee). Tražit ću osvetu protiv Švedske, u ovom životu ili sljedećem.''

maguireLažne vijesti nisu zaobišle ni Diega Maradonu, koji je na sebi svojstven način pratio utakmice Argentine. Na utakmici protiv Nigerije izgledao je kao da je na rubu srčanog udara; pojavile su se i snimke kako ga iznose iz lože, zbog čega se brzo proširila vijest da je Maradona završio u bolnici.

Neki su čak išli toliko daleko da su pisali kako je legendarni Argentinac preminuo. Nijedna vijest se, srećom, nije pokazala istinitom, a sam Maradona se oglasio rekavši kako je dobro i da nije završio u bolnici.

paulinho3

Lažne vijesti nisu stale ni nakon kraja prvenstva. Društvenim mrežama počela je kružiti navodna službena najbolja momčad prvenstva po izboru Fife, koju su prenijeli mnogi mediji. Međutim izbor igrača u najmanju je ruku sumnjiv - lijevi bek tako je Ashley Young, a u veznom redu se našao Paulinho.

Učitaj još novosti