21. 07. 2018 - 16:19
NJEMAČKI LIST OSUDIO THOMPSONA "Desnoradikalni ljigavac i...
907
Shares
NJEMAČKI LIST OSUDIO THOMPSONA

HRVATSKI PJEVAČ

NJEMAČKI LIST OSUDIO THOMPSONA "Desnoradikalni ljigavac i glorifikator fašizma"

Sport.ba
21. 07. 2018 - 16:19
0
Shares

Konzervativni njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung uzeo je uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu kao povod za analizu stanja u Hrvatskoj pet godina nakon pristupanja u Europsku uniju. 

Doček nogometaša opisuju kao ''slavlje s bardom mržnje'', što se odnosi na Marka Perkovića Thompsona, te napominju da ''Hrvatska ne izgleda kao viceprvak izvan nogometnog terena'' jer je obilježena ''nacionalističkim strujanjima, iseljavanjem stručne radne snage i mlakim odnosom prema EU''.

thompson

Hrvatska Pelješki most gradi zahvaljujući Europskoj uniji

FAZ piše da su Hrvatsku u proteklih mjesec dana obilježili ''jedan jubilej i jedna premijera'' - jubilej je petogodišnjica članstva u Europskoj uniji, a premijera je nastup reprezentacije u finalu Svjetskog prvenstva u nogometu. Jubilej je većinom bio ignoriran, smatra FAZ, te napominje da se u Hrvatskoj najvažnijim aspektom članstva u EU smatra novac iz europskih fondova. ''Zahvaljujući sredstvima iz briselskog lonca Hrvatska može realizirati najskuplji infrastrukturni projekt u povijesti, Pelješki most'', navodi FAZ i dodaje da EU daje 85 posto sredstava za izgradnju, oko 250 milijuna eura.

''Hrvati sada lako mogu raditi svugdje u Europskoj uniji i koriste tu mogućnost'', piše FAZ konstatirajući da je za Hrvatsku velik problem masovno iseljavanje. Hrvatsko je gospodarstvo obilježeno ''neriješenim strukturnim problemima'', koji se vuku još od vremena jugoslavenskog režima.

thompson-nasuho-1024x455

Većini Hrvata Thompson ne smeta

FAZ ističe da u Hrvatskoj opada podrška za EU, ali jača nacionalizam. Kao primjer toga navodi se nastup Marka Perkovića Thompsona na dočeku nogometaša. Njega FAZ opisuje kao ''desnoradikalnog ljigavca'' i ''glorifikatora fašizma'', te se konstatira da je njegova pojava pokvarila dotad veseo doček nogometaša. 

''Još strašnije je što je njegova pojava u tom kontekstu bila problem za manji dio Hrvata'', navodi njemački list. Podsjećaju i da ga je švicarski Neue Zürcher Zeitung svojedobno odgovarajuće opisao kao ''barda mržnje''.

Dalmacija je utvrda hrvatskog nacionalizma

''To što su Luka Modrić i reprezentativci svoj veliki uspjeh na SP-u odlučili proslaviti s tim čovjekom je kao da je njemačka reprezentacija osvajanje titule svjetskog prvaka 2014. proslavila u društvu nekog benda iz neonacističkog miljea, pritom opušteno urlajući Sieg Heil'', piše FAZ.

Pišu i da je Dalmacija, ''koja je u dvadesetom stoljeću bila utvrda Beogradu okrenutog jugoslavenstva'', postala ''utvrda hrvatskog nacionalizma''. U Dalmaciji je i velika podrška za inicijativu Narod odlučuje ''koja želi degradirati mandate zastupnika Srba'' u saboru pomoću referenduma. Inicijativu u kojoj je spiritus movens Željka Markić opisuju ''rasističkom'' te podsjećaju da se protiv nje izjasnio premijer Andrej Plenković, ali ne i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

(Sport.ba/Index.hr)

Učitaj još novosti