24. 06. 2018 - 19:00
Izuzetno finale: Čilić dobio Noleta nakon što je spasio meč loptu
907
Shares
Izuzetno finale: Čilić dobio Noleta nakon što je spasio meč loptu

ATP TURNIR U QUEEN'SU

Izuzetno finale: Čilić dobio Noleta nakon što je spasio meč loptu

Sport.ba
24. 06. 2018 - 19:00
0
Shares

Hrvatski tenis dugo će pamtiti ovu nedjelju. Nakon spektakularne pobjede Borne Ćorića protiv Rogera Federera u finalu Hallea, Marin Čilić savladao je Novaka Đokovića 5:7, 7:6, 6:3 i osvojio naslov nakon najdužeg finalnog meča u historiji ATP turnira u Queensu. Interesantno da još od 2007. i od Karlovića i Ljubičića hrvatski teniseri nisu stajali na pobjedničkom postolju na isti dan.

Hrvatski reket broj jedan nakon gotovo tri sata igre slavio je tek drugi put u 16 međusobnih ogleda i nakon prošlogodišnjeg poraza u finalu od Feliciana Lopeza, dodao drugi Queens, odnosno ukupno 18. naslov, u svoj životopis, a Noletu uskratio priliku za prvi trofej ove sezone.

Najbolji hrvatski teniser cijeli prvi set prijetio je Đokoviću u uvodnih 11 gemova imao je čak šest prilika za oduzimanje servisa suparniku, ali sjajni Srbijanac odolio je svim naletima i ostao u setu. Čilićeva inicijativa istopila se u 12. gemu prvog seta i sad se on morao se suočiti s tri break prilike u meču, odnosno set-lopte. Prve dvije uspio je odbraniti, ali pri trećoj skratila se ruka na bekendu i prvi reket Srbije u najbitnijem trenutku oduzeo je servis Marinu te osvojio prvi set.

Problemi su se nastavili već pri početku druge dionice, Đoković je svoj prvi servis gem dobio bez izgubljenog poena, a Čilićev je trajao više od deset minuta, ali isplatilo se jer ga je hrvatski prvi reket ipak dobio.

U nastavku drugog seta obojica su bili sigurni, ali ponovo do trenutka kad je Čilić morao servirati za ostanak u setu, posljedično i meču. Naime, pri rezultatu 5:4 za Noleta, Srbijanac je imao meč loptu, ali servisi tenisera rođenog u Međugorju izvukli su situaciju. Ipak, nakon tih kratkih uzbuđenja, meč se vratio u normalu i obojica su sigurno otišli u tie-break.

Đoković je odlično otvorio, ali pri rezultatu 4:1 izgubio je pet uzastopnih poena i Čilić je rado prihvatio taj poklon te s dva servisa zaključio drugi set u svoju korist.

U trećem setu nastavili su uvjerljivo servirati obojica ne dozvolivši jedan drugome ni priliku za oduzimanje servisa, ali pri rezultatu 4:3 na servis Đokovića, Marin je potegnao paralelu turnira koja kao da je potpuno prebacila inicijativu na njegovu stranu. Ubrzo je iskoristio svoju sedmu break loptu i konačno oduzeo servis Đokoviću. Tu priliku nije propustio i vrlo uvjerljivo završio posao nakon dva sata i 57 minuta igre.

Treba naglasiti da je Đoković tokom cijelog turnira izgledao jako dobro, najbliže svom prijašnjem sebi po povratku od povrede, ali Čilić mu je bio prvi pravi ispit na ovom turniru i nije ga položio, a Marin je sjajno najavio nadolazeći Wimbledon.

(Sport.ba)

Učitaj još novosti