16. 06. 2018 - 21:41
Ministarstvo pravosuđa RH uputilo službeni zahtjev...
907
Shares
Ministarstvo pravosuđa RH uputilo službeni zahtjev Ministarstvu pravde BiH za izručenjem Mamića

POTVRĐENO

Ministarstvo pravosuđa RH uputilo službeni zahtjev Ministarstvu pravde BiH za izručenjem Mamića

Sport.ba / 24sata.hr
16. 06. 2018 - 21:41
0
Shares

Ministarstvo pravosuđa je jučer Ministarstvu pravde BiH uputilo službeni zahtjev za izručenjem Zdravka Mamića, potvrđeno je Dnevniku Nove TV. Naime, nakon što je Sud Bosne i Hercegovine obustavio postupak izručenja, hrvatsko Ministarstvo pravosuđa poslalo je u BiH zahtjev za izručenjem Zdravka Mamića. Uz zahtjev za izručenjem, Ministarstvu pravde BiH je dostavljena i sva potrebna dokumentacija na osnovi koje će sud odlučivati o izručenju.

U Ministarstvu pravosuđa ne razumiju zašto je sud u Sarajevu izbjegao proceduru i odlučio u slučaju Mamić prije nego je zaprimio zahtjev za njegovo izručenje. Ministar pravosuđa, Dražen Bošnjaković, slanje službenog zahtjeva u BiH najavio je još u četvrtak.

-Nakon što Ministarstvo pravosuđa primi svu dokumentaciju od suda mi ćemo postaviti zahtjev za izručenje koji dostavljamo Ministarstvu pravde BiH, a nakon toga odluku o izručenju ili neizručenju donosi Sud BiH - kazao je Bošnjaković.

Podsjetimo, Sud Bosne i Hercegovine saopćio je u petak popodne da je obustavio postupak izručenja Republici Hrvatskoj Dinamovog savjetnika Zdravka Mamića, navodeći da su inkriminacije koje mu hrvatsko pravosuđe stavlja na teret počinjene prije potpisivanja Ugovora dviju država o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima.

U saopćenju se navodi da je sudija za prethodni postupak Suda Bosne i Hercegovine donio rješenje kojim je prema Zdravku Mamiću obustavljen postupak izručenja navodeći da nisu "ispunjeni zakonski uvjeti za izručenje vlastitog državljanina".

(Sport.ba)

Učitaj još novosti