16. 06. 2018 - 21:02
ČULI STE PRIČU O GOLMANU ISLANDA, ALI OVO JE PRAVI JUNAK:...
907
Shares
ČULI STE PRIČU O GOLMANU ISLANDA, ALI OVO JE PRAVI JUNAK: Morao tražiti godišnji kako bi zaigrao pa stavio u džep Messija

SJAJNI DESNI BEK ISLANDA

ČULI STE PRIČU O GOLMANU ISLANDA, ALI OVO JE PRAVI JUNAK: Morao tražiti godišnji kako bi zaigrao pa stavio u džep Messija

Sport.ba
16. 06. 2018 - 21:02
0
Shares

Iznenađenje dosadašnjeg dijela Mundijala danas je priredio Island, četvrtfinalista s posljednjeg EP-a. Ova simpatična skandinavska selekcija remizirala je protiv favorizovane Argentine, u čijim redovima se nije baš proslavio Lionel Messi.

Ponajbolji igrač svijeta promašio je i penal, a odličnu odbranu na njemu je odigrao desni bek islandske reprezentacije Birkir Mar Saevarsson. Tu ništa ne bi bilo previše čudno da isti taj momak ne radi u tvornici soli od osam do četiri, a potom ide na trening! 

Tvornički radnik iz Islanda danas je odradio svih 90 minuta protiv Argentine i zaustavio Messija i društvo (1:1) te pomogao Vikinzima do historijskog prvog boda na SP-u, ali svega toga ne bi bilo, da mu šef nije bio dobre volje. Naime, Saevarsson je jedini igrač na Mundijalu koji je morao tražiti godišnji odmor kako bi zaigrao u Rusiji.

„Mi smo skupina prijatelja, više nego nogometni reprezentativci. Okupljanja nam izgledaju kao porodični teferiči, a ne kao okupljanja reprezentacije“, započeo je Birkir.


Ispunjenje njegovog sna, na svojoj grbači mogla bi osjetiti porodica jer će zbog Saevarssonovog nastupa na Svjetskom prvenstvu, ove godine morati nešto kraće na odmor. On je naime morao tražiti godišnji kako bi zaigrao na Mundijalu! Čovjek preko dana pakira sol u jednoj islandskoj tvornici, a tek onda postaje nogometaš. Igra za Valur i islandsku reprezentaciju.

„Islanđanima je ovo standardan posao, uobičajeniji od odlaska na Svjetsko prvenstvo. Jako puno mojih sunarodnjaka radi u tvornicama, a puno naših nogometaša uz sport mora raditi kako bi preživjelo. Mnogi poput mene nakon posla putuju na treninge i utakmice“, otkriva Saevarsson.

Taj tvornički radnik danas je ispunio svoj san debitiravši na SP-u protiv jedne od najboljih reprezentacija na turniru predvođenu jednim od najboljih nogometaša u historiji i uspio ostati neporažen. Desni bek Valura košta samo 400 hiljada eura na Transfermarktu, ali u 90 minuta prvog susreta na SP-u, mnogo skuplji i razvikaniji Argentinci nisu se naigrali kraj njega. 

Profesionalno se fudbalom bavi od 2003. godine. Prvi klub mu je bio Valur, nastupao je za Brann i Hammaraby, prije nego se ponovo vratio u svoj matični klub.  Za selekciju Islanda igra od 2007. godine. Odigrao je 80 mečeva, dao je jedan gol. Protiv Argentine je odigrao svih 90 minuta. 

Junak povijesnog islandskog boda protiv Argentine bio je svakako i golman Hannes Halldorsson. Čuvar mreže danskog Randersa odbranio je penal Lionelu Messiju i sačuvao bod svojoj reprezentaciji u prvom nastupu na Svjetskom prvenstvu. Ne zaboravimo, hrabrim Islanđanima smotra u Rusiji je prva za koju su se uspjeli kvalificirati.

"Nije bilo slučajno što sam odbranio penal Messiju jer sam gledao puno njegovih izvođenja jedanaesteraca. Ja spadam u onu kategoriju golmana koji često gleda i sebe kako reagiram prilikom izvođenja penala. Dakle, razmišljao sam kao Messi. Nadam se da će moja obrana pomoći da se plasiramo u osminu finala. Protiv Argentine smo igrali kako smo se i dogovorili, a presudila je njihova nervoza", izjavio je Halldorsson.

(Sport.ba)

Učitaj još novosti