12. 06. 2018 - 19:01
Veliki skandal u režiji Mohameda Salaha: S kim se to Egipćanin...
907
Shares
Veliki skandal u režiji Mohameda Salaha: S kim se to Egipćanin slikao i je li bio primoran?!

POZIRAO SA ČEČENSKIM LIDEROM

Veliki skandal u režiji Mohameda Salaha: S kim se to Egipćanin slikao i je li bio primoran?!

Sport.ba
12. 06. 2018 - 19:01
0
Shares

Veliki skandal u Rusiji nakon što je Mohamed Salah pozirao sa čečenskim liderom i posramio cijeli nogometni svijet. Da li je Salah bio primoran ovo uraditi? Liverpoolov napadač se našao u središtu kontraverzi nakon što je pozirao na fotografijama sa čečenskim liderom Ramzanom Kadyrovom. Slike Salaha i kontraverznog lidera su postale viralne na interenetu, a Kadyrov je vidljivo uhvatio ruku egipatske zvijezde kao znak solidarnosti.

Rasprava se brzo širila zbog toga što je Kadyrov iskoristio igrača visokog profila kao političku propagandu, kako bi ublažio vlastitu sliku u percepciji javnosti. Kadyrova vladavina bila je zapanjena brojnim izvještajima o mučenju, ubojstvima, čišćenju gay ljudi u Čečeniji, među ostalima pitanjima ljudskih prava. Salah se opuštao u svojoj hotelskoj sobi u Groznyju kada je obaviješten da je došao jedan važan neočekivan gost i čekao ga je u predvorju.

Kada je zvijezda Egipta izašla u predvorje imao je šta i vidjeti, čekao ga je čečenski lider Kadyrov i njegova pratnja. Moskva je poduprla bivšeg pobunjenika, a zatim pitala Salaha da li bi mogao da prati čečenskog lidera kratkom vožnjom do stadiona na kojem je trenirao ostatak ekipe Egipta i nekoliko hiljada lokalnih navijača je prisustvovalo. Salah se složio i krenuo u sportskom bijelom dresu Egipta dok je njegov domaćin bio u zeleno-bijelom dresu.

Kadyrov, čija je oznaka brada ultrakonservativnih muslimana poznata kao Salafis, bivši je pobunjenik koji je svoju lojalnost prebacio u Moskvu. Bio je dominantna figura u Čečeniji od ubojstva njegova oca, predsjednika Akhmada Kadyrova 2004. godine. U Čečeniji je provodio stroga islamska pravila, oslanjajući se na njegova bojazne sigurnosne snage koje bi ugušile bilo kakvo neslaganje.

mohamed-salah-sedzda

Nije prvi put da je vođa optužen za korištenje elitnih sportaša za vlastiti dobitak, nakon što je poslije poziranja sa legendarnim bokserom Floyd Mayweatherom pri njegovoj posjeti Čečeniji – s bokserom koji kasnije odlazi na Instagram i kaže: “Ovo je moj prijatelj.”

Kritičari društvenih medija su rekli da je Salah moralno bio dužan dati izjavu o ljudskim pravima u Čečeniji. Drugi su rekli da Salah možda nije imao izbora nego da udovolji Kadyrovu i pozira na fotografijama sa njim. Egipatska vlada pokazuje nultu toleranciju za politički islam i godinama se bori protiv pobune koju vode islamski militanti i usredotočeni su na Sinajski poluotok.

sp11-mohamed-salahStoga je bilo jako upitno kada su vlada i nogometni dužnosnici dopustili Egiptu da Grozny postave kao svoju bazu na Svjetskom prvenstvu. Eihab Leheita, izvršni direktor skupine, bio je glavni branitelj odluke o odabiru Groznyja, uglavnom muslimanskog grada.

Govoreći u ponedjeljak, Leheita je rekao da ne žali što je izabrao Groznyja kao bazu za muslimansku momčad. Ali je odbio komentirati susret između Salaha i Kadyrova. Rekao je “Pitajte FIFA-u za komentar.”

(Sport.ba)

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Učitaj još novosti