06. 06. 2018 - 15:26
Sud poslao potjernicu za Mamićevo hapšenje!
907
Shares
Sud poslao potjernicu za Mamićevo hapšenje!

OSIJEK

Sud poslao potjernicu za Mamićevo hapšenje!

Sport.ba
06. 06. 2018 - 15:26
0
Shares

Zdravko Mamić presudu je dočekao u Međugorju, a Županijski sud u Osijeku policiji je poslao potjernicu kojom traži njegovo hapšenje. Podsjetimo, Mamić je osuđen na šest i pol godina te mora vratiti 52 miliona kuna stečene materijalne koristi, a izricanje presude nije dočekao u Osijeku nego u Međugorju.

Zbog toga je Sud poslao potjernicu kojom se traži njegovo hapšenje, ali je jasno da ga neće naći na njegovoj adresi pa će se od Bosne i Hercegovine tražiti njegovo izručenje, ali kako Mamić ima državljanstvo BiH, onda do izručenja ne mora i doći.

Podsjećamo, na Županijskom sudu u Osijeku izrečena je nepravomoćna presuda Zdravku Mamiću i njegovim saradnicima za pljačku Dinama. Četvoricu okrivljenika USKOK je teretio za izvlačenje oko 116 miliona kuna iz toga kluba te nanošenje štete državnom budžetu od 12,2 miliona kuna neobračunatog poreza i prireza.

mamic

Zdravko Mamić dobio je šest godina i šest godina i šest mjeseci zatvora, Zoran Mamić dobio je četiri godine i 11 mjeseci, Vrbanović tri godine, a Pernar je dobio četiri godine i dva mjeseca zatvora po svim tačkama. Prema presudi koju je čitao predsjednik sudskog vijeća Darko Krušlin, Zdravko Mamić osuđen je po svim tačkama optužnice, Milan Pernar i Zoran Mamić oslobođeni su prve tačke optužnice, ali su proglašeni krivima za umanjivanje Mamićevih poreznih obveza  i primanje mita, a Zoran i za davanje mita.

Zdravko i Zoran Mamić te Vrbanović krivi su po trećoj tački optužnice, odnosno za podjelu transfera za Dejana Lovrena, a Zdravko Mamić i za podjelu transfera za Luku Modrića. Zdravko Mamić mora vratiti sav nezakonito stečen novac. Oduzimaju mu se i dva stana na Cvjetnom trgu. Supruga Marina Mamić u roku od 15 dana mora po pravomoćnosti državi predati stanove i zemlju koju je Mamić kupio nezakonito stečenim novcem. 

Oduzima se i stan na Radničkoj cesti u Zagrebu koji je u vlasništvu Vanje Horvat. Mamićima će oduzeti i brodicu kao i osobni automobil Bentley čija je vlasnika Marina Mamić. Oduzima se i Audi u vlasništvu Vanje Horvat. Zoranu Mamiću oduzet će se sav nezakonito stećen novac. Oduzimaju se novac i vozila na ime Ana Mamić.

mamic-zdravko

Zanimljivo, za kaznu od pet godina i veću osuđeni odmah ide u zatvor jer žalba ne odgađa izvršenje, dok za kazne manje od pet godina osuđeni ne ide u zatvor do pravomoćnosti presude. Gazda Modrog kluba nije bio na izricanju presude, dočekao ju je na Brdu ukazanja u Međugoru i najavio je da će presudu komentarisati upravo iz Hercegovine.

Mamić stariji kriv je za malverzacije pri podjeli transferne odštete Luke Modrića i Dejana Lovrena, dok su za malverzacije pri Lovrenovom transferu krivi i Mamić mlađi te Vrbanović.

(Sport.ba)

Učitaj još novosti