15. 03. 2018 - 22:55
Nadolazeća zvijezda: Naomi Osaka
907
Shares
Nadolazeća zvijezda: Naomi Osaka

POLUFINALISTKINJA INDIAN WELLSA

Nadolazeća zvijezda: Naomi Osaka

Orhan M.
15. 03. 2018 - 22:55
0
Shares

Naomi Osaka igra fantastično na Indian Wellsu, a od samog početka turnira imala je ultra teške protivnice. Osaka do sada ima 74,2% osvojenih poena na svoj prvi servis, osvojila je čak 77,6% svojih servisa, dok je ispalila 12 aseva, što je drugi najveći broj na turniru. Ispred Osake nalazi se jedino Petra Martić sa 18 as servisa, no jučer je poražena od strane Simone Halep. Upravo Simona Halep će biti protivnica Osaki u polufinalu turnira. 

Naomi Osaka i trenutno prva teniserka svijeta do sada su se sastajale tri puta i to tri godine za redom 2016. 2017. i 2018. Svaki put slavila je Simona Halep. Dva puta rezultat je bio 2:1, dok je posljednji put (20.1.2018) na Australian Openu Osaka pala bez ispaljenog metka.

Ogromna je ovo prilika za dvadesetogodišnju teniserku da puna samopuzdanja sruši prvu teniserku svijeta, i tako svoj omjer protiv top5 teniserki svijeta dovede na odličnih 3-4 u karijeri.

Osaka igra veoma agresivno, samim tim njen tenis je vrlo lijep za oči, pa nije slučajna velika podrška na svim turnirima kad igra. Upravo tako je i u Indian Wellsu, gdje uživa ogromnu podršku publike. Ne sumnjamo da će tako biti i protiv prve teniserke svijeta. 

Simona Halep bi mogla biti poprilično umorna jer je odigrala dva ultra iscrpljujuća meča, a oba puta mogla je i da ispadne da su protivnice imale samo malo više iskustva, ili u drugom slučaju kondicije. U prvom meču Halep je bez ikakve šanse ostavila Kristinu Pliskovu i dalje prošla sa 6:4, 6:4. Drugo kolo donijelo je upravo jedan od tih iscrpljujućih mečeva. Catherine Dolehide, djevojka koja je van top100, odigrala je više nego odličan meč, i sve je ukazivalo na to da Simona Halep nema nikakve šanse da prođe dalje. Dolehide je sa topom u ruci uništavala Halep, pa je prvi set uzela sa 6:1 u svoju korist. Drugi set donio je blagi pad, ali više nego ravnopravna borba viđena je sve do tie-breaka, kada je Dolehide jednostavno osjetila strah. Nakon izgubljenog tie-breaka sama je sebi presudila, a Halep je lagano došla do pobjede sa 6:2 u odlučujućem trećem setu. Treći meč Simone Halep donio joj je Wang, a Simona je imala sreće pa protivnica nije mogla da pruži ništa više od doprog otpora u prvom setu, tako je Simona Halep sa 7:5 i 6:1 otišla sa ušteđenom energijom dalje. No onda dolazi Petra Martić, djevojka koja je napravila rezultat karijere, a nije da nije mogla pobijediti i tu Simonu Halep, ali ta kondicija.. Petra Martić uspjela je dovesti meč do trećeg seta iako je Simona Halep imala nevjerovatnih 81% ubačenog prvog servisa u prvom setu, odnosno 80% u drugom. Prvi set Halep je dobila sa 6:4, a u drugom uz pravu dramu nakon vodstva od 5:2, Petra Martić dobila je tek u tie-breaku. Treći set donio je odličnu igru Petre sve do 3:1, ali onda jednostavno ogroman nedostatak kondicije, gubitak snage, nakon čega je Petra samo na trenutke iz "peta" izvlačila neke topovske udarce. Set je završen sa pet gemova u nizu za Halep, i to rezultatom 6:3.

Sada na megdan Simoni Halep dolazi Osaka, Osaka koja igra sa takom lakoćom da je to prosto uživanje za gledati. Nije bila treća sreća na početku ove godine za Osaku, a da li će biti četvrta u mečevima protiv Halep, ostaje nam da vidimo. Sigurno je jedno da Simonu ne čeka lagan posao.

Put Naomi Osake do polufinala turnira u Indian Wellsu:

Prva runda: Maria Sharapova 6-4, 6-4
Druga runda: [31] Agnieszka Radwanska 6-3, 6-2
Treća runda: Sachia Vickery 6-3, 6-3
Četvrta runda: Maria Sakkari 6-1, 5-7, 6-1
Četvrtina finala: [5] Karolina Pliskova 6-2, 6-3

Tri vrhunske teniserke dobila je Osaka, i to svaku od njih pomela sa terena, a ovo je pokazatelj toga koliko je napredovala posljednjih godina. Upravo taj veliki napredak, a najviše u pogledu mirnoće u igri mogao bi dvadesetogodišnjakinju dovesti do jedne od najboljih teniserki svijeta. Mnogo nemira bilo je u njenoj igri, no očigledno je da joj suradnja sa Sashom Bajinom godi, i da vjeruje u sebe maksimalno, što je najbitnije.

Simona Halep ove godine na omjeru je od 18 pobjeda i tek dva poraza, dok mlada Naomi Osaka ima 14 pobjeda i 4 poraza. Svoj meč odigrat će sutra (Petak) u 20:00h.


Učitaj još novosti