24. 02. 2018 - 09:48
Eksperiment od 150 miliona eura utučen: Da li je Barca...
907
Shares
Eksperiment od 150 miliona eura utučen: Da li je Barca napravila još jedan strašan promašaj?

OUSMANE DEMBELE

Eksperiment od 150 miliona eura utučen: Da li je Barca napravila još jedan strašan promašaj?

24. 02. 2018 - 09:48
0
Shares

Ousmane Dembele je imao početak iz noćne more u Barceloni. Fracuskog reprezentativca je Barca dovela za 105 miliona eura nakon što je prodala Neymara PSG-u, a s različitim bonusima vrijednost transfera može rasti i do 150 miliona eura. Međutim, za njega dobri dani nikako da dođu... Odigrao je samo devet utakmica utakmica za Katalonce ove sezone, a krenuo je u samo tri, a pokraj svog imena nema niti pogodak niti asistenciju. Ni klub, a ni on sam to nisu imali u planu kada su potpisivali ugovor.

Utorak se činio kao moguća nova prilika. Barcelona je zaigrala sa četiri veznjaka, stajala dosta usko na terenu protiv Chelseaja u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka. Ali kako je njegova momčad žudila za prirodnom širinom, Valverde je umjesto Dembeleu, priliku dao Aleixu Vidalu. "Zašto Aleix, a ne Dembele?", rekao je Valverde nakon utakmice. "Dembele je bio ozljeđen neko vijeme, a u ovakvim utakmicama, treneri biraju one u koje su sigurniji. Aleix nam daje drugačiji profil, a ovakvim utakmicama se oslanjam na sigurnost. Morao sam poštivati ono što smo radili pa sam krenuo s Paulinhom, a onda uveo Aleixa Vidala da dobijemo na dubini. Nije bio trenutak za eksperimentiranje."

Bilo je to posljednje razočarenje u nizu ove sezone, a odluka da Vidal zaigra, a on ostane na klupi ga je vidno pogodila. Nakon utakmice se neutješno provukao kroz miks zonu na Stamford Bridgeu. Ova sezona nikako nije ispunila njegova očekivanja, ali to se može povezati i sa svime što se dogodilo još ljetos, prije nego što je uopće potpisao za Barcelonu. Tada je Dembele štrajkao kako bi na silu isposlovao odlazak, a Borussia ga je suspendirala. Zbog toga je propustio veliki dio priprema njemačkog kluba, a u trenutku kada se priključio Barceloni, nije bio dovoljno spreman.

"Nema smisla raditi veliku priču iz toga", rekao je Valerde u januaru. "Činjenica je da nije odradio predsezonu, a mi mu želimo pomoći da se oporavi, malo po malo."

Dembele se povrijedio u septembru protiv Getafea, ali je na kraju završilo puno gore nego što se pretpostavljalo nakon jednog dodavanja petom.

"Kada igrač u toj brzini ide dodati petom, moguća je takva ozljeda", rekao je kasnije Valverde i dodao: "Možda se iskusnijem igraču to ne bi dogodilo, mlad je i oporavit će se."

Na povratak je morao čekati do januara, ali povreda se vratila već u drugom nastupu u kojem je ušao kao zamjena (u gostima kod Real Sociedada), a kada se ponovno vratio u domaćoj utakmici s Getafeom, izgubio je loptu 13 puta u samo 27 minuta. Postoje i zabrinutosti oko njegove prehrane pa je Barca zaposlila profesionalnog kuhara koji se mora pobrinuti da se Dembele zdravo hrani, a tu je i jezična barijera jer još uvijek ne zna španski dovoljno dobro da može normalno komunicirati sa saigračima. Unatoč svemu tome u klubu vjeruju da će postati važan igrač. Valverde je oprezan, a s obzirom da je Dembeleu tek 20 godina, ni nema potrebe za žurbom. Ali s obzirom na probleme s ozljedama i nedostatak priprema pred sezonu, navijači na Camp Nou će možda morati pričekati neko vrijeme prije nego što vide najbolje od Dembelea u Barcinom dresu.

Učitaj još novosti