19. 11. 2017 - 14:51
Insigne: Nadam se da će i novi selektor biti kao Ventura (!?)
907
Shares
Insigne: Nadam se da će i novi selektor biti kao Ventura (!?)

GOAL

Insigne: Nadam se da će i novi selektor biti kao Ventura (!?)

19. 11. 2017 - 14:51
0
Shares

Po prvi put nakon 1958. godine i Svjetskog prvenstva u Švedskoj, reprezentacija Italije nije uspjela proći kvalifikacije te izboriti nastup na SP-u.

Predsjednik Fudbalskog saveza Italije Carlo Tavecchio prokomentirao je italijanski neuspjeh:

"Psihički sam umoran nakon utakmica protiv Švedske, a neodlazak na Svjetsko prvenstvo je ozbiljan problem."

Tavecchio je uputio kritiku bivšem selektoru Gian Pieru Venturi:

"Ovo je veliki debakl, reprezentacija je bila pogrešno vođena i neki važni igrači nisu igrali, a trebali su. Tu prvenstveno mislim na Lorenza Insignea, međutim dio odgovornosti snosimo i mi koji smo izabrali Venturu pored Montelle i De Biasija. Moj prvi izbor bio je Roberto Donadoni jer ga poznajem iz razdoblja kada je već vodio reprezentaciju (od 2006. do 2008. godine), ali ga nažalost nismo izabrali."

Na pitanje ko bi mogao zamijeniti Venturu na klupi Italije, Tavecchio je rekao:

"Novi selektor? Nema potrebe da žurimo s tom odlukom. Pričekat ćemo do maja pa ćemo vidjeti ko će biti slobodan. Ancelotti, Allegri, Ranieri i Mancini su neka od imena koja ćemo ozbiljno razmotriti."

Jedan od kandidata je i trener Nantesa Claduio Ranieri, koji je nakon poraza od PSG-a (4:1) rekao kako ne odbacuje mogućnost da preuzme klupu Italije:

"Čuo sam da su Allegri i Ancelotti jedni od kandidata, ali ako me neko iz Saveza kontaktira, sigurno ću razmisliti o preuzimanju reprezentacije. Međutim, najbitnije je da se situacija promijeni, neovisno o tome ko će biti selektor. Imamo mnoštvo mladih igrača i zasigurno ćemo se opet podići. Prošlo je 60 godina od posljednjeg ovakvog neuspjeha, ali se takve stvari ponekad moraju dogoditi kako bi se neke stvari promijenile."

Neuspjeh je prokomentirao i naturalizirani Italijan Jorginho, koji je debitirao za reprezentaciju Italije u revanšu protiv Švedske:

"Nisam mogao okrenuti leđa svojoj državi i domovini u kojoj sam se rodio i ne žalim zbog te odluke, bez obzira na to što se Brazil plasirao na Svjetsko prvenstvo, a Italija ne. Svima nam je jako teško nakon ovog neuspjeha, ali moramo to ostaviti iza sebe i krenuti ispočetka. Volim Italiju i nadam se da ću u budućnosti donijeti mnogo sreće italijanskom narodu", zaključio je Jorginho.

Igrač koji po izboru mnogih sigurno zaigrao u uzvratu Lorenzo Insigne rekao je kako ne zamjera bivšem selektoru Venturi što ga nije uveo u igru:

"To su važne utakmice i na treneru je da odluči ko će igrati, i on za to snosi odgovornost. U našoj reprezentaciji ima mnoštvo tehnički potkovanih igrača i selektor je u tom trenutku odlučio da igraju oni. Bez obzira što nećemo igrati u Rusiji, moramo zahvaliti Venturi na svemu što nas je naučio te se nadam da će i sljedeći selektor biti kao i on. Svjetsko prvenstvo bez Italije je teško zamislivo, ali to je realnost i moramo se pomiriti s tim. Žao mi je što se nismo kvalificirali, ali se moramo okrenuti budućnosti." 

Učitaj još novosti